25 Ноември, 2022 05:43 969 7

Разследват финансирането на предизборните кампании на Еманюел Макрон

  • ематюел макрон-
  • кампании-
  • финансиране-
  • разследване-
  • прокуратура

В обсега на прокуратурата попадат кампаниите от 2017 г. и 2022 г.

Разследват финансирането на предизборните кампании на Еманюел Макрон - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френското правосъдие започва разследване на предизборните кампании на президента Еманюел Макрон от 2017 г. и 2022 г., предаде ДПА, цитирана от БТА.

Финансови прокурори от Париж обявиха вчера, че ще проучват въпроса дали Макрон е използвал незаконно услугите на американската консултантска фирма "Маккинзи", която се разследва за данъчни нарушения във Франция от края на март.

Според доклад до френския Сенат от средата на същия месец, "Маккинзи" не са плащали данъци в страната за последните десет години. Базираната в САЩ компания настоява, че е действала в рамките на закона.

Случаят привлече вниманието преди тазгодишните президентски избори, довели до преизбирането на Макрон на 5 май, след като стана ясно, че държавните разходи за външни консултанти са се увеличили значително през първия мандат на президента.

Разследването на кампаниите на Макрон е основано на съмнения за неправилно управление на сметките за тяхното организиране, както и на твърдения за подбуждане и подпомагане на преимуществено положение.

Прокурорите ще проверят дали Макрон е описал всички консултантски услуги, извършени от "Маккинзи" във финансовите документи от кампанията.

Разходите за предизборни кампании във Франция имат допустим лимит с цел равнопоставеност между кандидатите. Въпреки това, често се появяват обвинения срещу политици за скрити разходи или манипулиране на сметките, за да се прикрие надвишаване на позволения бюджет.

Освен това обект на разследването ще бъде дали "Маккинзи" са получавали преимущество от правителството при възлагане на консултантски договори и има ли случаи, когато това да е водило до насрещно облагодетелстване от Макрон и неговия екип.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ха-ха-ха

    15 0 Отговор
    Писах, писах и ме изтриха...
    Машините избират сами. Няма смисъл от избори ..
    Ако "важните" печатари на "пари" са решили Макарона да е "избран", той ще е "избрания"!
    Много просто и демократично, обяснено, като на шарани...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Шанел Гъоринг

    8 0 Отговор
    Ако династията е решила ще намерят, ако не е Sorry. Хайде всички заедно да помислим коя е династията???
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Манчоо..

    9 0 Отговор
    Ко стаа,шава ли бабата ощи,закача ли те?
  • 7 Урюрвкос

    2 0 Отговор
    Макрон едва ли знае че на днешна дата е образуван легендарния френски авиационен полк "Нормандия-Неман".
Новини по държави: