Last news in Fakti

25 Ноември, 2022 13:20 868 3

Китай и Куба ще се подкрепят взаимно

  • китай-
  • куба-
  • президенти-
  • взаимопомощ-
  • сътрудничество-
  • си цзинпин -
  • мигел диас-канел

Президентите на Китай и Куба обещаха да си оказват подкрепа за основните интереси на своите страни

Китай и Куба ще се подкрепят взаимно - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският президент Си Цзинпин и кубинският държавен глава Мигел Диас-Канел обещаха днес взаимно да се подкрепят в отстояването на "основните интереси" на своите страни, предаде Асошиейтед прес, като се позова на китайското правителство.

Двамата лидери се срещнаха при посещение на кубинския президент в Китай, което е пореден знак за стремежа на Пекин да засили своята дипломация на лични контакти след прекъсване на това общуване по време на пандемията.

Си каза на Диас-Канел, че се надява да "засили координацията и сътрудничеството по международни и регионални въпроси" с Куба. По думите му двете страни ще "вървят ръка за ръка по пътя на изграждане на социализъм с характерни за всяка от тях особености".

Китай обикновено определя основните си интереси като защита на своите цели за икономическо и политическо развитие и контрол върху територии, които смята за свои, по-конкретно самоуправляващия се Тайван.

Диас-Канел заяви, че посещението му показва "голямо значение и внимание, което се отдава на отношенията на приятелство и сътрудничество между Куба и Китай".

Той пристигна в Китай след посещение в Москва. В руската столица Диас-Канел и президентът Владимир Путин приветстваха "традиционното приятелство" между двете подложени на санкции страни.

След разпадането на Съветския съюз Китай и Куба се сближиха. В същото време Китай постепенно установи по-топли отношения с Русия, до голяма степен в опозиция на либералния демократичен световен ред, в който водеща роля имат САЩ, отбелязва АП.

По-рано този месец Си се срещна с германския канцлер Олаф Шолц в Пекин, а после присъства на среща на Г-20 в Индонезия и на форум на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Тайланд.

Следващата седмица се предвижда в Пекин да пристигнат монголският президент Ухнаагийн Хурелсух и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атина Палада

    3 0 Отговор
    Президента на Куба завчера в Русия, днес в Китай....
  • 2 завод

    4 0 Отговор
    Те отдавна се подкрепят. Не е отсега.
  • 3 Смях

    0 1 Отговор
    Куба ще им праща пресни кубинки , китайците горките 25 мъже : 1 жена и на индийка се радват 😂