Last news in Fakti

25 Ноември, 2022 18:20 1 483 23

Отношението на талибанския режим към жените в Афганистан е престъпление срещу човечеството

  • афганистан-
  • жени-
  • престъпление-
  • човечество-
  • режим

"През последните месеци нарушенията на човешките права и основните свободи на жените и момичетата в Афганистан, които вече са най-сериозните и неприемливи в света, рязко се увеличиха"

Отношението на талибанския режим към жените в Афганистан е престъпление срещу човечеството - 1
Източник: БГНЕС

Отношението на талибанския режим в Афганистан към жените и момичетата може да се счита за преследване, основано на пола, и следователно за престъпление срещу човечеството, заявиха днес експерти на ООН, цитирани от Франс прес.

"През последните месеци нарушенията на човешките права и основните свободи на жените и момичетата в Афганистан, които вече са най-сериозните и неприемливи в света, рязко се увеличиха", казаха независимите специалисти, които са били натоварени от световната организация да проучат въпроса, но не говорят от нейно име.

Наложени наскоро ограничения, например забраната за посещение на паркове в Кабул, както и предишните дискриминационни мерки, "следва да бъдат разследвани като преследване, основано на пола (считано за престъпление срещу човечеството, бел. АФП), с оглед на съдебно преследване съгласно международното право", подчертал Ричард Бенет, специален докладчик за положението с правата на човека в Афганистан, с когото са се свързали членовете на работната група по въпросите на дискриминацията срещу жените и момичетата.

Експертите призоваха талибаните, които си върнаха властта през август 2021 г., да спазват ангажиментите на Афганистан в областта на правата на човека. Освен това те изразиха очакване международната общност да изисква във всички контакти с управляващите в Кабул възстановяване на правата и свободите на жените.

В същото време службата на върховния комисар на ООН по правата на човека призова за незабавно прекратяване на бичуването, което е "отвратителна форма на наказание". В сряда по нареждане на афганистански съд бяха бичувани 14 души - три жени и 11 мъже, които били осъдени за "морални престъпления" и кражба, съобщи представител на властите.

Талибаните налагат много строго тълкуване на исляма и постепенно въвеждат все по-ограничаващи правила, отбелязва АФП. Средните училища за момичета са затворени. Жените са изключени от повечето държавни длъжности или получават мизерно заплащане, за да си стоят вкъщи. На жените също така е забранено да пътуват сами извън града си и трябва да носят пълно покривало.

През този месец талибаните обявиха също, че жените вече нямат право да посещават парковете и градините в Кабул, както и спортните зали и обществените бани. В сряда служители на телекомуникационните служби в южната провинция Урузган заявиха, че на жените вече не е позволено да купуват сим карти за мобилните си телефони, тъй като в магазините няма обособени зони за обслужването им.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    15 7 Отговор
    А отношението на израелски ракети срещу палестински жени и деца не е, нали?

    Коментиран от #20

  • 2 Последния Софиянец

    12 8 Отговор
    С жените само така трябва.Да си знаят мястото.
  • 3 Станко

    12 7 Отговор
    Има ли страна, през която да е минал американския ботуш( Внасяне на американска демокрация), след това да е станала демократична?

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тра-ла-ла

    14 3 Отговор
    Е нали радетелите за свобода по целия свят - САЩ ги оставиха на талибаните. Що не вземат да организират и там едни протести като в Иран, за нещо което продължава от векове, но сега чак всички го разбрахме.
  • 6 Путинофил

    10 5 Отговор
    Руснаците и американците изгубиха войната с Афганистан!
    Следователно нямате право да си пъхайте носа там!
    Ще си правят каквото им е кеф!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пеци

    8 11 Отговор
    Агресията и убийствата над цивилно население и деца в Украйна от нациста Путлер е престъпление срещу човечествота

    Коментиран от #12

  • 10 Ултра къса памет

    6 9 Отговор
    Само да припомня, че учените отдавна доказаха / включително българските/, че българското племе идва от Североизточен Афганистан! Вижте само, антропологично /физиономии/ сме едно към едно!

    Коментиран от #16, #23

  • 11 ами

    8 6 Отговор
    защо не оставите афганистанците да си живеят както те си знаят? Всички трябва да замязаме на тлъстите амери ли?
  • 12 така е

    10 4 Отговор

    До коментар #9 от "Пеци":

    а когато Зеления избива жени и деца 8 години е демократично и хуманно

    Коментиран от #14

  • 13 Руснаков

    6 0 Отговор
    ООН...Вие какво предлагате...само да се осъжда ли...За това всичко от мъжки пол трябваше да се.........................и щеше да има спокойствие...Как ги виждате от 10 век да прескочат в 21....
  • 14 Гост

    2 5 Отговор

    До коментар #12 от "така е":

    Ти записа ли всичко през тези 8 год...личен дневник ли имаш....
  • 15 Котка ученият

    4 1 Отговор
    Не можеш да прескочиш векове. Самите афганистанки ще викат дявола върху главите на неверниците. На Съветския съюз бяха необходими десетилетия на брутални репресии, планини от трупове и реки от кръв, за да извади Централна Азия от Средновековието. Този експеримент е нежелан за свободния и демократичен Запад.
  • 16 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ултра къса памет":

    Баща ти може да е от Афганистан....
  • 17 Ха,ха,ха

    9 2 Отговор
    Ние като сме толкова толерантни към жените сигурно прокопсахме ?
  • 18 Слав славов

    10 2 Отговор
    Пропагандата в подкрепа на гей общността също е престъпление към човечеството.
  • 19 Станко

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "А преди Америка какъв беше Афганистан?":

    Кралство, след това република, светска държава. Американците са виновни за идването на власт на ислямските фундаменталисти. Направихте от Афганистан, най-голямата нарколаборатория в света. Похарчихте за последната си война там 1 трилион долара и какво постигнахте?
  • 20 САМО ПИТАМ

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    След 20 ГОДИНИ война американската АГРЕСИВНА и "перфектна" армия не изчисти ли талибаните? После щели да бият Русия тия крадливи джендъри. Цялата им военна "индустрия" е пране на пари.









    ;)
  • 21 ЧОВЕЧЕСТВОТО ТАМ СИ Е ДОБРЕ

    4 2 Отговор
    Нека поне там да има малко законност и справедливост и за мъжете . Не ги упреквам ! !
  • 22 добре де

    1 0 Отговор
    В богатите арабаейшънски държави това не е проблем но в бедните това е голям такъв.
  • 23 виж ся

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ултра къса памет":

    Има си генетични изследвания и там тия "учените ти" не вървят, понимайш.
Новини по държави: