28 Ноември, 2022 14:22 1 014 9

Протести срещу локдауните в Китай и в чужбина

  • китай-
  • ограничения-
  • мерки-
  • локдаун-
  • ковид-19

Бдения и демонстрации се състояха през уикенда в големи населени места в Европа, Азия и Северна Америка, сред които Лондон, Париж, Сидни и Токио

Протести срещу локдауните в Китай и в чужбина - 1
Източник: БГНЕС

Протестите в Китай срещу политиката за „нулев ковид“ и ограниченията на свободата се състояха и в най-малко дванайсет града в чужбина в знак на солидарност с рядката проява на неподчинение в азиатската страна, предаде Ройтерс.

Бдения и демонстрации се състояха през уикенда в големи населени места в Европа, Азия и Северна Америка, сред които Лондон, Париж, Сидни и Токио. Те бяха организирани от китайски дисиденти и студенти. Някои от демонстрантите казваха, че е техен ред да поемат част от бремето на своите приятели и роднини в Китай. „Когато виждам колко много китайски граждани и студенти излизат на улиците, имам чувството, че те страдат много повече от нас“, каза студентът Цъян Сита, един от организаторите на проявата в Париж с около 200 участници, предаде БТА.

На редовен брифинг днес говорител на външното министерство в Пекин заяви, че Китай няма данни за протести в чужбина срещу политиката за „нулев ковид“. А правителствените представители и държавните медии в Китай изобщо не споменават за протестите в големите китайски градове, на някои от които се чуха призиви за оставка на президента Си Цзинпин и край на еднопартийната система.

През последните години китайски студенти в чужбина често правят митинги в подкрепа на комунистическия режим в Пекин и срещу неговите критици. Но антиправителствените протести сред китайската диаспора досега бяха редки.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мангъров

    23 1 Отговор
    Долу ковидфашизма!
  • 2 Верно ли

    4 4 Отговор
    Хахаха, абе те да си протестират, ама китайците вече им сърбаха попарата с първия кРомид и сега са се притеснили от бостънската версия - разправят, че постигнали 80% смъртност!
  • 3 ⚜️Просветен⚜️

    18 1 Отговор
    Късно е! Системата за социален кредит е включена, зомбитата са дресирани! С този контекст, гордея се с България и българите, които тотално отсвириха тая зле скалъпена постановка , купиха си за по 200 кинта по един сертификат и една маска и толкоз! Поклон пред тези, които изгубиха битката, но се опасявам, че те станаха жертва на недобросъвестни медици , а не толкова на вирус!
  • 4 Псевдоним

    15 1 Отговор
    Нека да отбележим, че протестите против ковид ограниченията у нас в в цяла Европа се криеха от обществеността почти цялото лято на 2021 г.
  • 5 БСП за България и Радев

    4 1 Отговор
    Западът е много нагъл! Комунистическата партия има право да налага какъвто вид ограничения си поиска. Ако са решили нулев Ковид, кои са Запада да се месят??? Те като караха насила да се ваксинират, да затварят заведения и да налагат сертификати, някой нещо каза ли им?

    Коментиран от #8

  • 6 Бред красивия смок

    2 0 Отговор
    Въпрос на време е това да се разпространи по целия свят и никакви протести след това не могат да го спрат. Китаиците преговаряха със запада тяхната социално рейтингова система да бъде призната и включена към западната...

    Коментиран от #7

  • 7 Ивайло

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бред красивия смок":

    В запада няма кредитно рейтингова система ве колега. Имаше един зелен сертификат който хората с масираните си протести миналата зима успяха да отхвърлят. Сега няма никаква сертификат в Европа. Поклон пред европейските демонстранти които излязоха на улицата и показаха че не искат китайската рейтингова социална система. Сега е ред на китайските демонстранти да си отвоюват свободата.
  • 8 Ивайло

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "БСП за България и Радев":

    Тя мож да налага каквото си иска китайската партия нооо на китайците им дотегна да им налагат животинскимерки. На западните политици не китай а западните демонстранти им казаха и показаха че не щат насила ни ваксини ни сертификати ни други хахоковиднимерки. Излязаха хората на протести цяла зима и онея се кротнаха.
  • 9 Госあ

    0 0 Отговор
    Или рейтингова кредитна система или демокрация на “елитите”.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания