Last news in Fakti

28 Ноември, 2022 22:45 810 2

Ирански генерал призна за повече от 300 души, загинали в безредиците

  • иран-
  • генерал-
  • безредици-
  • техеран-
  • убийства

Ирански генерал днес призна, че повече от 300 души са били убити в следствие на безредиците, съпътстващи общонационалните протести в страната

Ирански генерал призна за повече от 300 души, загинали в безредиците - 1
Снимка: БГНЕС

Ирански генерал днес призна, че повече от 300 души са били убити в следствие на безредиците, съпътстващи общонационалните протести в страната, като това беше първата официална информация за броя на жертвите от два месеца насам, предаде Асошиейтед прес.

Оценката е значително по-ниска от тази на "Активисти за човешките права в Иран" - базирана в САЩ група, която следи отблизо протестите, откакто те избухнаха на 16 септември след смъртта на млада жена, арестувана от иранската нравствена полиция. Групата твърди, че от началото на безредиците са загинали 451 протестиращи и 60 служители на силите за сигурност, както и че са били задържани повече от 18 000 души.

Общонационалните протести в Иран бяха предизвикани от смъртта на младата Махса Амини, но бързо прераснаха в призиви за свалянето от власт на ислямските духовници, които са на власт в Иран от революцията през 1979 година.

Генерал Амир Али Хаджизаде, който командва въздушно-космическото подразделение на Ислямския революционен гвардейски корпус, заяви, че са загинали повече от 300 души, включително "мъченици", като това очевидно беше препратка към силите за сигурност. Той също така предположи, че много от убитите са били обикновени иранци, които не са били свързани с протестите. Хаджизаде не уточни на какво се позовава оценката му.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Груйо

    4 3 Отговор
    Злите режими като Иран, Китай, Русия и Северна Корея не се интересуват колко хора от собствения си народ ще пожертват. Тяхната единствена цел е да съхранят властта и богатството си. Затова съм особено погнусен от хвалебствените крякания на шайката русофили. Другари, палете свещи и благодарете всеки ден че живеете в демократична република, че ако бяхте граждани на някои от горепосочените бунища, щяха вече да са ви изгнили костите по кариерите.
  • 2 пешо

    0 0 Отговор
    иран , няма да позволи втори майдан