Last news in Fakti

1 Декември, 2022 14:06 579 12

ООН отправи апел за рекордна по мащаб хуманитарна помощ през 2023 г.

  • оон-
  • хуманитарна-
  • помощ-
  • криза-
  • апел

Идната година се очертава нужда от спешна помощ да имат общо 339 милиона души, при 274 милиона през 2022 г.

ООН отправи апел за рекордна по мащаб хуманитарна помощ през 2023 г. - 1
Източник: Shutterstock

ООН отправи днес апел за рекордна по мащаб хуманитарна помощ през 2023 г., която да отговори на нуждите, нарастващи заради конфликта в Украйна и последиците от климатичните промени като риска от глад в Африка, предаде Франс прес.

През следващата година хуманитарните агенции на ООН ще имат нужда от 51,5 милиарда долара (49,6 милиарда евро) – с 25 на сто повече отпреди. Тези средства ще осигурят финансиране на програмите ѝ за подпомагане на 230 милиона души сред най-уязвимите групи от 68 държави, предаде БТА.

"Във връзка с това идната година предстои най-мащабната хуманитарна програма", осъществявана някога на световно ниво, заяви пред журналисти, Мартин Грифитс, шефът на хуманитарните служби на ООН.

При все това ООН не подпомага всички нуждаещи се.

Идната година се очертава нужда от спешна помощ да имат общо 339 милиона души, при 274 милиона през 2022 г.

339 милиона души – "това е огромен и потискащ брой", каза Грифитс.

Той подчерта, че хуманитарните нужди, стигнали "връх" след коронавирусната пандемия, за нещастие не са намалели оттогава.

"Смъртоносни периоди на суши и наводнения водят до разруха (. . .) от Пакистан до Африканския рог. Войната в Украйна превърна част от Европа в бойно поле. В света има над 100 милиона разселени лица. И към всичко това се добавя опустошението, предизвикано от пандемията сред най-бедните в света", изтъкна Грифитс.

Най-малко 222 милиона души в 53 държави са изпаднали в остра продоволствена несигурност към края на 2022 г. За 45 милиона в 37 страни има риск да умрат от глад.

По данни на ООН "условия, близки до масов глад" вече са налице в пет страни – Афганистан, Етиопия, Хаити, Сомалия и Южен Судан.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето мнение

    12 0 Отговор
    Вече видяхме, че хуманитарната помощ отива в грабливите англосаксонски ръчички. След като путин им счупи ръцете от Азия и Африка, нанглосаксите посегнаха на хуманитарните помощи.
  • 2 БгТопИдиот

    10 0 Отговор
    Единствената помощ са презервативи и превенция+образование за самоиздържане.

    Аман от либерални лиготии и лицемерие.

    Коментиран от #5

  • 3 Мим

    5 0 Отговор
    А за укрите що не пишите,имали възможност да умрат от глад или за тях пращате стотици милиарди за оръжия....
  • 4 Теле

    5 0 Отговор
    Ами сащ да ги нахранят

    Коментиран от #8

  • 5 Теле

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "БгТопИдиот":

    Кастрацията е по сигурна

    Коментиран от #7, #12

  • 6 Давайте, че

    7 0 Отговор
    каката на снимката дето носи малкото и тя бременна.
  • 7 Гоуст

    1 6 Отговор

    До коментар #5 от "Теле":

    Явно никога не сте стъпвали там. Вярно е, че доста проблеми там ще се решат с образование. Но когато водата ти се намира на 500м, и е в ЕДИН кладенец за цяло село и добитък, когато думата електричество е непозната, когато болестите са много, а медицинско обслужване практически НЯМА, земята е неплодородна не знам какво очаквате. А дори и това което е можело да се подобри и развие е било ограбено, спряно, и подтиснато от РОБСТВОТО. Надявам се знаете , кои са робовладелските страни в света. И другото вярно е, че ако там се наливат КОНТРОЛИРАНО толкова пари и вместо оръжия машини и оборудване колкото в УКРАЙНА, след 15г. застрашените от глад ще са намалели с 2/3 а на всички стандарта на живот ще се е повишил 5 пъти. Смъртността и заболевоемостта ще е намаляла 100 пъти.

    Коментиран от #9

  • 8 Бобоне Убоне

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Теле":

    Че защо, русия да си ги храни нали това са им приятелски страни.
  • 9 Населението на

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гоуст":

    Африка през 1950г. е 228млн, а сега е над 1,3млрд. Всичкият този прираст е от помощите, но африканците свикнаха с тях и сега изкарват длъжни белите държави да ги хранят постоянно. В същото време не работят и се плодят като зайци. Сега искат зърното от Украйна директно при тях, но не става така. ЕС го изкупува защото има пари, преработва го, съхранява го и когато се гласува помощ за някоя африканска държава се изнася за съответната сума. Имат горчив опит за закарано и откраднато зърно или недобре съхранявано и изхвърлено после.

    Коментиран от #10

  • 10 Гоуст

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Населението на":

    Някога стъпвал ли си в черна Африка. Въпроса е риторичен, знам, че не си, както и другите пишещи тук. Аз работя там от 25г. Да те "светна" ООН не ЕС доставя храна там. НО не безплатно. НАПЪНИ СЕ МАЛКО и прочети какво има в Африка, и ще разбереш, че Америка, Европа и Азия взети заедно имат ПО-МАЛКО природни ресурси от Африка.Образованото и добре живеещо население не може да се манипулира. НЕ СЛУЧАЙНО всички световни сили в момента се борят за надмощие в Африка. А по въпроса за раждаемоста няма какво да ти обяснявам. Примери Китай и Индия. Икономики №2(1) и №3 в света.
  • 11 Коко

    0 0 Отговор
    Стига сте си измивали ръцете с тази война! Лакомият свят им краде дори храната.
  • 12 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Теле":

    Да започнат с такива умници като теб първо!