Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Декември, 2022 15:22 1 348 11

Домашните пожари в Украйна се увеличават

  • украйна-
  • пожари-
  • отопление-
  • ток-
  • жертви

"Само през последното денонощие в Украйна са станали 131 пожара, 106 от които в жилищния сектор. Девет души са загинали, осем са ранени"

Домашните пожари в Украйна се увеличават - 1
Източник: Shutterstock

Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщи, че девет души са загинали при пожари само през последните 24 часа, тъй като някои граждани са нарушили правилата за безопасност, опитвайки се да отопляват домовете си след руските атаки, повредили множество енергийни съоръжения и довели до широкообхватни прекъсвания на електрозахранването, предава Ройтерс.

Броят на пожарите се е увеличил, с казва в изявление на Службата, като украинците все по-често прибягват до използването на генератори, свещи и газови бутилки в домовете си, докато няма ток, цитира news.bg.

"Само през последното денонощие в Украйна са станали 131 пожара, 106 от които в жилищния сектор. Девет души са загинали, осем са ранени", се казва в съобщението.

"Генератори по балкони, газови бутилки в апартаменти, запалени свещи... Заради нарушения на правилата за пожарна безопасност, използването на несертифицирани уреди за отопление и готвене, зачестиха случаите на пожари и взривове във жилищни блокове и частни къщи."

Ведомството призова украинците да бъдат по-внимателни в домовете си и да обяснят рисковете от пожар на децата си.

Украйна все още се бори да възстанови пълното захранване седмица след последните руски ракетни удари, които повредиха енергийни съоръжения в цялата страна.

Националният оператор на електроенергийната мрежа "Укренерго" съобщи, че дефицитът на електроенергия е спаднал леко от 30% във вторник сутринта до 27% в сряда сутринта.

Потреблението на енергия се повиши с настъпването на зимата. Синоптиците казаха, че температурата в столицата Киев ще падне до минус 6 градуса по Целзий през нощта, а през следващите дни и още повече.

Военното разузнаване на британското министерство на отбраната вижда в масираните руски удари по енергийната мрежа на Украйна от 10 октомври насам, изпълнението на концепцията за стратегическа операция за унищожаване на критични цели, която се съдържа в руската военна доктрина, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Русия предвижда съгласно концепцията да се използват ракети с голям обсег за атака по критична национална инфраструктура, а не срещу военни сили. Задачата е да се деморализира населението и в крайна сметка да се принудят лидерите на държавата да капитулират.

Атаките срещу критичната инфраструктура, довели до широкомащабни прекъсвания на електрозахранването, са "престъпления срещу човечеството", заяви украинският президент Володиомир Зеленски. Той призова за по-голяма подкрепа на противовъздушната отбрана на Украйна и поиска експертни екипи на ООН да разследват щетите.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Танк

    15 1 Отговор
    Глада по-силен от тока бате. Асан.
  • 2 Беловеца

    15 1 Отговор
    Кюмбетата винаги са били опасни ако не ги наглеждаш.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Теле

    5 1 Отговор
    Тиа па бъркат огнехвъргачка с калашник
  • 5 Рррррррр

    25 3 Отговор
    РУСКИТЕ РАКЕТИ ЩЕ ВИ ТОПЛЯТ ЦЯЛА ЗИМА ,ДОКАТО НЕ ПАДНЕ ВАШИЯТ НАРКОМАНИЗИРАН ВОЖД
  • 6 И така

    11 3 Отговор
    до последният украинец.
    Свети петър ще ги посрещне с отворени обятия..
  • 7 Мирише ми на опорка...

    4 7 Отговор
    Пак от руска орка....
    Кака Зорка.
  • 8 От Мордор с любов

    13 2 Отговор
    Няма нужда руснаците да воюват.Само трябва да изчакат да мине зимата,до пролетта укрисе сами ще се избият.
  • 9 Соваж бейби

    7 1 Отговор
    Да пият по малко водка ,и да внимават с мебелите !Пиян и огънче не върви ръка за ръка .
  • 10 ДДРОнег

    0 13 Отговор
    Украинците ще издържат !!!
    руzнаците обаче няма да издържат, отдавна техният живот не струва и петаче и на никого не му пука за тях, най-малко на кремълскоот джудже !!!
  • 11 Ццц

    7 0 Отговор
    Сега да не обвините руснаците, че тия льохмани и кибрит не могат правилно да запалят?
Новини по държави: