Last news in Fakti

5 Декември, 2022 09:51 1 279 5

Сърбия: Имаме принципна позиция за санкциите срещу Русия

  • санкции-
  • русия-
  • сърбия-
  • позиция-
  • принципи

Министър-председателят на страната, Ана Бърнабич, заяви снощи в интервю

Сърбия: Имаме принципна позиция за санкциите срещу Русия - 1
Източник: БГНЕС

Министър-председателят на Сърбия, Ана Бърнабич, заяви снощи в интервю за сръбската телевизия ТВ Пинк, че Сърбия има принципна позиция по въпроса със санкциите срещу Русия и всеки път я изразява ясно.

„Що се отнася до санкциите, Сърбия има принципна позиция по въпроса за санкциите. Всеки път изразяваме ясно тази позиция на всяка среща, но както казват в международната политика, странно е, когато се биете в гърдите във връзка с морала, както и за въвеждането на санкции срещу Русия заради агресията в Украйна, а след това виждате, че Белгия се е преборила да не въвежда санкции за внос на диаманти от Русия. В цялата тази морална история диамантите излизат по-важни от агресията и (…) когато някои посланици кажат, че един стандарт не важи за всяка държава, изглежда, че нито един стандарт не важи за нашата държава“, каза Бърнабич.

Тя добави, че Европейският съюз дори няма право да поставя условия на Сърбия, след като глава 31 от Общата външна политика и политика на сигурност на ЕС не е отворена за Сърбия.

„Анализ на "Файненшъл таймс" показва, че вносът на руски газ в някои страни е по-голям, отколкото е бил преди въвеждането на санкциите срещу Русия. Тук е и Хърватия, която ни казва, че не можем да седим на два стола, но когато могат да извлекат някаква изгода, го правят“, продължи Бърнабич.

Премиерът на Сърбия заключи, че страни като Унгария, Чехия, Словакия, България и Хърватия, които са страни членки на ЕС, са изключени от общото правило, но за Сърбия не се прави изключение.

Бърнабич коментира и евентуалното участие на президента на Сърбия Александър Вучич в срещата на върха ЕС-Западни Балкани, като подчерта, че Вучич е единственият, който е успял да осмисли и изпълни кампанията по признаването на независимостта на Косово и затова е важно да присъства на срещата в Тирана. Тя каза снощи, че той все още не е взел решение дали ще участва на срещата. В края на миналата седмица Вучич заяви, че няма да пътува до Тирана на 6 декември за форума. Изявлението му дойде като отговор на решението на Албин Курти да назначи Ненад Рашич за министър в косовското правителство и това, че решението на Курти не е получило заслуженото осъждане от ЕС. По-късно Вучич съобщи, че през уикенда ще вземе окончателно решение дали да присъства на срещата на върха в Тирана.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Летописец

    17 6 Отговор
    Права е Сърбия ! И Бърнабич им го е обяснила на западняците и от морална , и от правова гледна точка !
  • 2 Западняшко лициемерие!

    16 4 Отговор
    Добре казано:
    "...когато се биете в гърдите във връзка с морала, както и за въвеждането на санкции срещу Русия заради агресията в Украйна, а след това виждате, че Белгия се е преборила да не въвежда санкции за внос на диаманти от Русия.
  • 3 🪵🪵🪵🪵🪵

    1 3 Отговор
    Всеки бие тъпана по един такт,
    а свири по друг.Тогава,за какво е
    гинеколожката.Да прецака Орбан???
    Много ниска топка.Явно ,предстои
    ескалация.
  • 4 оня с коня

    8 8 Отговор
    Сърбия ДРАПА да влезе в ЕС и е редно да разбере че Европа не се интересува от Принципните Й Позиции,а просто поставя УЛТИМАТУМИ.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: