Last news in Fakti

5 Декември, 2022 11:15 1 079 6

"Ню Йорк таймс":Премахването на нравствената полиция няма да успокои обикновените иранци

  • иран-
  • нравствената полиция-
  • хиджаб-
  • протести

Изказването на иранския главен прокурор Мохамад Джафар Монтазери, че се закрива нравствената полиция днес е сред водещите теми в западния печат

"Ню Йорк таймс":Премахването на нравствената полиция няма да успокои обикновените иранци - 1
Снимка: БГНЕС

Изказването на иранския главен прокурор Мохамад Джафар Монтазери, че се закрива нравствената полиция днес е сред водещите теми в западния печат. През септември младата иранка от кюрдски произход Махса Амини беше задържана от въпросната служба заради неподходящо облекло и почина в ареста, което отприщи голяма вълна от протести из цял Иран и застраши властта на аятоласите.

Мълчанието на иранското правителството след изказването на Монтазери озадачи анализаторите, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Появиха се предположения, че режимът е искал да премълчи това решение от страх, че то ще бъде възприето като отстъпление, а изказването на главния прокурор е било неволно. Според други коментатори новината за премахването на нравствената полиция отразява вътрешен дебат в момент на криза.

Много хора в Иран казват, че откакто протестите започнаха преди близо три месеца, по улиците почти не се виждат служители на нравствената полиция, а жените все по-често се появяват на обществени места с без да носят хиджаб, посочва американското издание.

Но други сили за сигурност, включително паравоенните сили "Басидж", бият и арестуват жени, които излизат без да покрият косите си, показват видеозаписи.

Премахването на нравствената полиция вероятно няма да успокои обикновените иранци, които след смъртта Амини излязоха по улиците, за да поискат радикална промяна, прогнозира "Ню Йорк таймс".

Вчера ирански жени и активисти коментираха информацията в социалните мрежи, отхвърляйки приказките за разпускане на силовата структура като пропагандна тактика на правителството. По думите им целта на властите е да отвлекат вниманието от по-мащабните искания на протестиращите за сваляне на правителството.

Известната правозащитничка Шади Садр, която от десетилетия се бори за правата на жените в Иран, заяви в "Туитър", че премахването на нравствената полиция не е голяма новина, защото "хиджабът все още е задължителен и се налага с други средства, като например изключване от университет или училище". Според нея протестите няма да спрат, "докато режимът не си отиде".

Протестиращите в Иран призоваха тази седмица да се проведе тридневна стачка на фона на противоречивите съобщения за закриването на нравствената полиция, пише в днешния си брой британският вестник "Гардиън".

Министерството на вътрешните работи, което отговаря за нравствената полиция, не потвърди думите на Монтазери, а иранските държавни медии заявиха, че въпросната служба не попада под надзора на главния прокурор.

Специалният пратеник по иранските въпроси на САЩ Роб Мали заяви на конференция в Рим, че с потушаването на протестите иранското ръководство се е вкарало в "порочен кръг". Той изтъкна, че Вашингтон е съсредоточен повече върху решението на Техеран да въоръжава Русия за войната в Украйна и върху репресиите, упражнявани от иранското правителство срещу демонстрантите, отколкото върху преговорите за съживяване на ядрената сделка.

"Колкото по-изолирани се чувстват, толкова повече се обръщат към Русия; колкото повече се обръщат към Русия, толкова повече санкции ще има", обясни Мали, като допълни, че с това намалява и вероятността за дипломатическо решение за иранската ядрена програма.

Според директорката на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс има тревожни доказателства, че Русия се стреми да задълбочи военното си сътрудничество с Техеран. Освен това през уикенда иранският заместник-министър на външните работи посети Москва, отбелязва "Гардиън".

Изданието цитира и думите на високопоставен европейски дипломат, че Иран плаща огромна цена за решението си да стане единствената страна, която въоръжава Русия във войната срещу Украйна. "Това е нечестив съюз и Иран е направил огромна грешка в изчисленията си", е заявил той.

Малко вероятно е изказването на Монтазери да представлява съществена политическа промяна, пише сп. "Тайм". Още повече иранският главен прокурор не коментира исканията на протестиращите за премахване на задължителните правила за религиозното облекло, нито пък засегна широк списък от теми, свързани с гражданските свободи, управлението и върховенството на закона.

Тъй като все още съществуват предписания за начина на обличане на жените, премахването на нравствената полиция повдига въпроси за това как ще се прилагат правилата и дали ще се появи алтернативна система.

Като знак, че регулирането на обществения живот няма непременно да бъде облекчено, Монтазери заяви: "Разбира се съдебната власт продължава да следи поведението в обществото".

В друг коментар, публикуван в събота в умерения вестник "Шарх", Монтазери посочи, че съдебната власт работи по проект за изменение на начина, по който ще се прилагат законите, "отнасящи се до целомъдрието и хиджаба".

"След неотдавнашните събития съответните органи търсят разумно решение", каза той и добави, че иранският парламент и Върховният съвет на Ислямската революция планират да вземат решение за по-нататъшни действия през следващите 15 дни.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 електрически Москвич

    13 0 Отговор
    Бю Йорк Таймс:"Премахването на нравствената полиция няма да успокои сатанистите от демократическата партия, които искат контрол над държавата, протекторат над зион(израел) и нефта им."
  • 2 Никой не ви иска зелените карти

    7 0 Отговор
    Ха ха ха
  • 3 Трак🇮🇹🇩🇪🇺🇦🇧🇬🇮🇷🇯🇵

    10 0 Отговор
    Ню йорк Таймс да си гледа Капитолия и чакалите. Имат достатъчно проблеми с не-:грите! Долу мръсните еврейски лапи от Иран
  • 4 За размисъл

    4 0 Отговор
    Дълга статия за да се замаже идеята за "новата американска революция ".
    Съжалявам ги кюрдите. Заради няколко кюрдски уж политици страдат обикновените кюрди. Това са новите маши на американските политици в Близкия изток. Иначе самите кюрди - иракски, турски, ирански, сирийски не се разбират помежду си и често-често се карат - пак за власт и пари.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 пенко

    0 0 Отговор
    ЦИОНИСТКОТО ЦРУ -ВКАРВА ДОСТАТЪЧНО ДОЛАРИ В ИРАН ---ЗА ДА ИМА БУНТОВЕ !!!!!!!!!!!!