5 Декември, 2022 17:30 721 1

Генералите в Судан и продемократичната група подписаха рамково споразумение

  • судан-
  • генерали-
  • власт-
  • продемократичната група -
  • рамково споразумение-
  • хартум

Управляващите генерали в Судан и основната продемократична организация в страната подписаха днес рамково споразумение до провеждането на нови избори

Генералите в Судан и продемократичната група подписаха рамково споразумение - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващите генерали в Судан и основната продемократична организация в страната подписаха днес рамково споразумение до провеждането на нови избори, но ключови представители на опозицията не се включиха в него, предаде Асошиейтед прес.

В документа се обещава да съставяне на ново преходно правителство, управлявано от гражданите. Вследствие на това в страната ще бъдат проведени избори и ще бъде възобновен преходът към демокрация след военния преврат през октомври миналата година.

Споразумението (първото от поне две планирани такива) беше подписано от двамата управляващи генерали на Судан - Абдел Фатах ал Бурхан и Мохамед Хамдан Дагало между лидерите на най-голямата продемократична организация в страната - Силите за свобода и промяна, в президентската резиденция в Хартум. Няколко от ключовите опозиционни политически сили в Судан обаче бойкотираха сделката, включително местната продемократична мрежа на Судан, известна като Комитет за съпротива, която непрекъснато отказваше да преговаря с управляващите генерали.

Сделката предвижда оттеглянето на военната хунта от Судан. Споразумението също така предвижда, че “революционните сили“, подписали споразумението, ще вземат решение за нов министър-председател, който да надзирава двугодишен преход, започващ след назначаването на премиера. В отговор на подписването лидерите на продемократичния Комитет за съпротива призоваха за демонстрации срещу споразумението.

Сделката бегло се основава на проект за преходна конституция, предложен през септември от адвокатската колегия на Судан. В него не се разглеждат подробности за по-сложни политически въпроси, като преходна съдебна система и прилагане на военни реформи, които ще се разгледат при последващо споразумение.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    0 0 Отговор
    В Судан американците започнаха лов за управляващи генерали, които възнамеряваха да предадат властта на народа чрез демократични избори през юли 2023 г. След това законно избраният парламент трябваше да ратифицира за 25 години (с право на подновяване) споразумение с Русия за наемане на военноморска база.