Last news in Fakti

5 Декември, 2022 22:10 2 050 17

Една много болна здравна система: какво се случва с британското здравеопазване

  • великобритания-
  • риши сунак-
  • здравеопазване

Консервативното правителството твърди, че бюджетът на NHS не само няма да бъде намален, а ще се увеличи – от около 177 милиарда евро през тази година на 188 милиарда до 2025-а

Една много болна здравна система: какво се случва с британското здравеопазване - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Представете си, че звъните на спешна помощ, но линейка така и не идва. Във Великобритания такава е съдбата на всяко четвърто спешно позвъняване. Колабира ли здравеопазването на Острова?

Списъкът с проблеми е дълъг. Но на първо място е продължаващото вече години хронично недофинансиране на държавното здравеопазване. Гордостта на системата - това, че тя се финансира без вноски от данъчните постъпления - е същевременно и нейната Ахилесова пета. От 2010 година насам, когато консервативното правителство наложи политика на строги икономии след световната финансова криза, издръжката на Националната здравна служба NHS се свива все повече.

Болногледачът Дейвид Кар, който е в този бранш от 40 години, се оплаква, че заплатата му е спаднала с 15 процента за няколко години. По същия начин стоят нещата и с колегите му в много други сектори.

Стачките са неизбежни

Именно по тази причина за 15 декември е обявена стачка на болногледачите. Синдикатите искат увеличение на заплатите от почти 17 процента – за покриване на инфлацията плюс още пет на сто.

Премиерът Риши Сунак казва, че това е утопично в сегашната напрегната бюджетна ситуация. И назрява въстание, в което най-вероятно ще се включат не само болногледачите, а и други служители на здравеопазването. Всичко това предвещава пълен колапс, освен по отношение на най-неотложните манипулации.

Брекзит, пандемията и скъпотията

Брекзит е вторият фактор, усложнил ситуацията. Не на последно място заради него в Англия не достигат 47 000 медицински сестри и болногледачи. Медицинският персонал от ЕС е напуснал Острова, а в обучението в самата Великобритания е било инвестирано твърде малко. Недостигът на кадри води до постоянно претоварване на наличния персонал.

Покрай пандемията от коронавирус NHS прехвърли границата на възможностите си, над седем милиона души са в очакване на операции, които не са най-неотложни, но са нужни на боледуващите хора. При едно на всеки четири повиквания не може да се изпрати линейка, тъй като пред клиниките се образуват задръствания поради това, че няма кой да приеме пациентите, нито има свободни легла. По данни на NHS само през октомври на 5000 души са били нанесени „сериозни щети“.

Рязкото поскъпване на издръжката на живота пък е причина почти всеки четвърти филиал на NHS да организира социални кухни за своите служители – за онези, които не печелят достатъчно и не могат да издържат себе си и семействата си. По официални данни 14 процента от болногледачите, които са десетки хиляди в рамките на NHS, са ползвали досега поне веднъж социалните кухни.

Несигурно бъдеще

Консервативното правителството твърди, че бюджетът на NHS не само няма да бъде намален, а ще се увеличи – от около 177 милиарда евро през тази година на 188 милиарда до 2025-а. Както отбелязват обаче експерти, това няма да покрие дори допълнителните разходи заради инфлацията.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да вземат опит от бг здр. каса и болници

    9 0 Отговор
    какво се случва с британското здравеопазване
  • 2 др Гей Билтс

    10 1 Отговор
    Докторята навсякъде по света ще го отнесат първи.

    Коментиран от #6, #7

  • 3 Хипократ

    17 1 Отговор
    Където има държавна хранилка докторите са се превърнали в едни шарлатани, които са готови да ти сменят бедрената кост, назначат химиотерапия, или да ти отрежат гърдата без никаква нужда, без дори и даим мигне окото. Това защото са получили измамно чувство на безнаказаност, привилегия, която съвсем скоро ше им бъде отнета от народите по най-безкруполния начин.
  • 4 ФАРМАКИЯ=ВЕЩЕРСТВО

    13 0 Отговор
    Модерната медицина днес е толкова напреднала, че вече всички сме болни.
  • 5 Да така е

    12 1 Отговор
    Дъщеря ми е с протеза на окото заради тези некадърници и то в Англия за какво здравеопазване говориме в тази гнила държава

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ПАНИКА

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Да така е":

    В България, сигурно щяха златна протеза да и поставят...
  • 9 дъното

    2 0 Отговор
    И така да е, нищо не споменавате за нашето здравеопазване на родна земя? Звъниш за линейка по спешност и се започва едно разпитване все едно участвам във викторина.. В Германия например винаги се изпращат по две линейки, като едните парамедици просто придружават и това е винаги така.
    Добрите лекари също се броят на пръсти, но нищо чудно след като половината от тях са с купени дипломи, а другата половина са разни кифли, които са записали медицина, защото видиш ли е много престижно..
    От всяко дърво свирка не става, аз отдавна съм намразил нашите лекари,полицаи и техните подобия.

    Коментиран от #12

  • 10 Уса

    5 0 Отговор
    Който не е доволен от България да се обади до америка веднага му пращат линейка,но щеумре малко по късно като види сметката.Същата сметка ще получиш и ако сам се закараш до спешното все едно с линейка или без си прецакан,но обслужен
  • 11 Това го знае всеки,

    1 0 Отговор
    който има роднини в Англия. Затова като си дойдат за малко в България, най-напред тичат по лекари и зъболекари. Реагират само на неотложните, които застрашават живота. Спешните са например някаква фрактура на крайник и се правят след няколко дни в зависимост от състоянието. Там ще разкараш линейка, щото нямаш аспирин, ама много солен ще ти излезе. У нас какво правим - пилеят се материални и човешки ресурси и пада голямото мрънкане, че сме чакали по една седмица за специалист. И в крайна сметка и там и тук все батак.
  • 12 Ми да ти кажа

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "дъното":

    Защото тук звънят за каквото се сетят и го смятат за спешност и в крайна сметка някой наистина спешен чака с часове и може да не дочака. И е така, защото всеки може да разиграва лекарите и да ги поступва. и съответно лекарска грешка трудно се доказва. В някои държави яко се плаща за извикана линейка без основание, а тук осигурен-неосигурен вика линейка, защото му е внушено като право и няма никакви санкции

    Коментиран от #14

  • 13 Студопор

    4 2 Отговор
    Защо не казвате, че в Англия не ти искат потребителска такса, като отидеш в болница? Защо не казвате, че за диабета всички лекарства и консумативи се осигуряват БЕЗПЛАТНО от здравната каса? Защо не казвате, че срещу 108 паунда на година, получавате т. нар. "предплатени сертификат", с който можете да получите нужните ви лекарства без допълнително заплащане? Защо не казвате, че линвйката идва от 5 до 10 минути, след като сте я повикали...?
    Ха сега да видим дали английската здравна система е болна или българската...!
  • 14 дъното

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ми да ти кажа":

    Говоря от личен опит, аз наистина съм звънял по спешност, както на линейка, така и на полиция - резултата е плачевен, дядо ми беше със страшни болки, и след като го закарахме в спешното, вътре дежурните сестри и лекари се държаха страшно арогантно и се смееха на висок глас, обсъждайки разни простотии, които изобщо не бяха на място. С полицията същата работа, преди няколко години ми се случи едно не много сериозно ПТП, но все пак, обадихме се на 112, започна се пак едно дълго и широко разпитване до девето коляно. Патрулката дойде след 1 ЧАС, а ние бяхме посред нищото в гората, а полицаите фактически идваха от 5-6км разтояние.
    Е, кажи ми после как да вярвам и уважавам нашите лекари и полицаи? Това са само две случки, а има още десетки такива, които съм преживял.

    Коментиран от #16

  • 15 Йо Несбьо

    0 0 Отговор
    Тръгнахме в лоша посока - сравнявате липсата на здравеопазване с болестите на британската система... И в Чехия няма потребителска такса, а в някои случаи лекарства се изписват с намаление. Насърчава се превенцията и инвестирането в собственото здраве и бъдещи доходи. Масово чехите работят на 2-3 работни места, правят вноски за допълнителна пенсия. Средно на един чех се падат чисто по около 40-45 000 лева имущество.

    Има медицински хеликоптери, термин за личния лекар понякога се получава след 3 седмици, но същевременно има спешни центрове от 19:00 вечер до 7:00 сутринта и 24 часа през уикенда. Отиваш, плащаш 8 лева и ти извършват прегледа и изписват лекарства.

    В Европа системата е добра, но скъпа, ако пациентът не се пази - не си миеш зъбите, те се развалят и плащаш; не си обръщаш внимание на проблеми със здравето, значи после ще платиш повече...
  • 16 Йо Несбьо

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "дъното":

    Защото престава да ти пука! Системата е такава, че никой не го е грижа и няма никакъв стимул да помогне. И при нас са идвали полицаи заради разбити мазета - дойдоха късно и след друга задача и въобще не им се занимаваше с кокошкарски изпълнения (бяха ни откраднали 5-6 тави и други вещи за около 500 лева). Този полицай няма да вземе нищо за извънредната работа, на която са го пратили, да не говорим, че има и много връзкари, които не могат да бъдат пипнати, независимо от нарушението.

    Виж, ако имаше сигурност в налагането на наказание... Да, но престъпниците са си на свобода и само понякога чуваме за човек с 30 глоби, който безпрепятствено си шофира...

    Коментиран от #17

  • 17 дъното

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Йо Несбьо":

    Да, така е! Никой няма никакъв стимул, защото системата смачква умните и талантливи хора! Те не искат интелигентни хора, знаят че единствено ще им бъдат спънка. За това МВР се напълни с необразовани,лениви и негодни полицаи.. А именно те трябва да бъдат пример за хората, все пак да си полицай не е просто работа, а призвание, но това което единствено виждам е ниска култура. Няма как да получиш респект, ако ти самият нямаш добри обноски.
Новини по държави: