Last news in Fakti

7 Декември, 2022 09:14 952 5

Гутериш: Време е да сключим мирен договор с природата

  • гутериш-
  • оон-
  • природа-
  • монреал-
  • изчезване-
  • видове-
  • околна среда

Правителствата се събират днес в Монреал под егидата на ООН, за да договорят цели и план за спиране на тенденцията за изчезване на природата

Гутериш: Време е да сключим мирен договор с природата - 1
Източник: БГНЕС

Правителствата се събират днес в Монреал под егидата на ООН, за да договорят цели и план за спиране на тенденцията за изчезване на природата. "Човечеството се е превърнало в оръжие за масово унищожение", предупреди ръководителят на ООН в началото на среща на високо равнище за природата в Канада, известна като СОР-15. "Време е да сключим мирен договор с природата", добави той.

Биоразнообразието е съвкупността от всички живи същества на планетата и начинът, по който те са свързани в сложна мрежа от живот, на която разчитаме за храна, чист въздух и вода.

В Монреал близо 200 държави ще се опитат да се споразумеят за начина, по който светът да се насочи към възстановяване на природата до края на десетилетието, съобщи БГНЕС.

Залогът е голям, тъй като срещата на върха COP15 на ООН се разглежда като шанс да се направи за биоразнообразието това, което Парижкото споразумение направи за борбата с изменението на климата.

Двата въпроса са взаимосвързани, като съществува сериозно предупреждение, че ако не се постигне добър резултат по отношение на опазването на природата, борбата с изменението на климата ще бъде много по-трудна.

"Идеята за биоразнообразието може да бъде доста сложна за хората, но в основата си става въпрос за природата", каза д-р Абигейл Ентуистъл от природозащитната организация "Fauna and Flora International".

"Не сме били толкова добри в разпространяването на посланието за това какъв е залогът и колко спешна е ситуацията".

Някои от основните амбиции на бъдещото споразумение включват:

- Намаляване на риска от изчезване на повече от един милион вида

- Опазване на 30 % от сушата и морето

- Премахване на държавните субсидии за милиарди долари, които вредят на околната среда

- Възстановяване на деградиралите екосистеми

Няколко въпроса заплашват да провалят преговорите, включително финансирането на плана и дебатите за това как да се защити природата, без да се рискува създаването на "хартиени паркове" или "местности-призраци", които са защитени само на хартия и от които са изключени коренното население и местните общности.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демек

    10 0 Отговор
    Ще ви вземем и последните пари!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Мдаам

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Демек":

    План за по-скоростно намаляване на човечеството, с изключение на "елита"! Сатаниската секта в действие!
  • 3 Пако

    4 0 Отговор
    ИСПАНЦИ И ПОРТУГАЛЦИ НАИСТИНА СА ДОКАЗАНО ГЛУПАВИ ХОРА.
  • 4 Шака Zулу

    4 0 Отговор
    Поредните фантазии за златния милиард.
  • 5 борбата с изменението на климата

    2 0 Отговор
    Всичко е за пари. Никой не може да се "бори" с нормалните циклични промени в климата на земята.
Новини по държави: