Тема: Украйна

8 Декември, 2022 14:40 2 003 46

Канада и Нидерландия подадоха декларация срещу Русия в Хага

  • русия-
  • украйна-
  • канада-
  • оон-
  • война-
  • нидерландия

Канада и Нидерландия подадоха съвместна декларация за намеса в делото за геноцид на Украйна срещу Русия в Международния наказателен съд (МНС) в Хага

Канада и Нидерландия подадоха декларация срещу Русия в Хага - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канада и Нидерландия подадоха съвместна декларация за намеса в делото за геноцид на Украйна срещу Русия в Международния наказателен съд (МНС) в Хага, се казва в съвместно изявление на страните в сряда.

"Канада и Нидерландия се възползват от правото си да се намесят в това дело, за да изложат своето тълкуване на съответните разпоредби на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид (Конвенция за геноцида) пред съда," се казва в съвместното изявление на властите, цитирано от "Ройтерс".

Още новини от Украйна

Западните страни сляпо използват развиващите се държави, като ги насърчават да подкрепят изземването на руски активи и създаването на трибунал срещу Русия в рамките на Общото събрание на ООН.

Това заяви по-рано руският външен министър Сергей Лавров на международния форум "Примаковски четения".

Той отбеляза, че съгласно Устава на ООН само Съветът за сигурност може да взема такива решения.

"Ето защо, когато Западът промотира резолюция за репарациите преди около месец, те предоставиха много интересни аргументи на развиващите се страни. Развиващите се държави, към които се обърнаха, заявиха, че това не е легитимно, защото Общото събрание само приема препоръчителни резолюции и не може да декларира, че ще конфискува държавни активи на суверенна страна членка на ООН. Отговорът беше следният: не, не, не, става дума само за морална и етична оценка на действията на Русия", изтъкна Лавров.

По негови думи ООН се използва сляпо. Те сега се опитват да направят същото по отношение на идеята за създаване на международен трибунал срещу Русия, предупреди той.

Лавров подчерта, че подобно решение е "юридически нищожно" и не може да налага задължения нито на Русия, нито на друга страна.

Това просто дискредитира Общото събрание на ООН, обобщи той.

Миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз ще работи с ООН за създаването на трибунал за разследване и преследване на военни престъпления, извършени от руските сили в Украйна.

Ден по-късно обаче говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди, че всеки опит за създаване на съд за военни престъпления на Русия няма да има никаква легитимност и ще бъде осъден от Москва.

През март, Международният съд на ООН в Хага получи писмените възражения на Русия срещу приемането на временни мерки по жалбата на Украйна.

Киев поиска от съда да изиска от Русия незабавно да прекрати военните действия, още преди да реши дали те нарушават Конвенцията за геноцида. Москва твърди, че съдът не е компетентен да разглежда спора за използването на сила в Украйна.

Според Русия действията ѝ се основават на правото на самозащита и правото на нациите на самоопределение, залегнали в Устава на ООН. В документа не се посочва кой народ е упражнил правото на самоопределение в ЛНР и ДНР обаче.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    48 11 Отговор
    Холандия ке потъне
  • 2 Ха ха ха ха ха

    48 11 Отговор
    Ха ха ха, в Хага ще се изправи Урсула за геноцид с неидентифицирани препарати наречени ваксини над европейските народи..
  • 3 Отвратен

    56 9 Отговор
    правото на нациите на самоопределение, залегнали в Устава на ООН

    Е така де като създаваха измислената държава Косово ревяха по медиите всеки ден че всеки има право на самоопределение, обаче като стана въпрос за Крим и ДНР и ЛНР вече никой нямаше такова право а тогава пропагандата ревна за ненарушимостта на границите.

    Шотландците и баските също нямат право на самоопределение - виж ако стане въпрос за някоя националност в Русия веднага ще ревнат.

    Коментиран от #22, #28

  • 4 Хихи

    32 7 Отговор
    Западните слабаци пак почнаха с “Моля, другарко”. Хехе.
  • 5 Една

    35 7 Отговор
    Жалки лицемери! По-добре да ги няма!
  • 6 Рошко

    32 7 Отговор
    Ами не може и урсула да се осъди как се съди човек купил по 10 дози за всеки европеец и то отрова тва са 71 милиарда бря
  • 7 Факт е,

    43 6 Отговор
    От 2015 г ЕС въвежда санкции срещу Русия за НЕИЗПЪЛНЕНИЕ на Минските съглашения и на всеки 6 месеца ги удължава до януари 2022 година .

    След признанието на Порошенко, че Украйна НИКОГА не е имала намерения да ги изпълнява.

    Сега и Меркел със своето откровение, че всички ръководители на държавите от ЕС и САЩ от самото начало са ЗНАЕЛИ, че Минските съглашения Украйна не е имала намерения да ги изпълнява и че Украйна имаше нужда от време за подготовка на въоръжените сили и оръжия !

    Извод : на така наречените демократичните държави са лицемери и лъжци, на които не може да се вярва !!! НИКОГА !!!

    В какъв свят живеем и докъде ще стигнем ?

    Коментиран от #17, #18

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ЯНКА

    27 6 Отговор
    КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ИЗБИТИ УКРОФАШИСТИ ТОЛКОВА ПО БЛИЗО ДО МИРА
  • 10 русия

    6 29 Отговор
    няма никакви задръжки, когато става дума за кражби и убийства. Чудя се как може да е постоянен член на СС при ООН. Това е варварска държава нямаща нищо общо с цивилизования свят. У нас има все още варвари, които я поддържат.

    Коментиран от #15

  • 11 Цензура

    31 4 Отговор
    Интересно, къде бяха канада и холандия, когато укpoпонaцистите 8 години избиват хората в Донбас? Или когато техни политици открито заявяваха, че "4-5 милиона организми, живеещи на изток, трябва да бъдат изтрeбени"? Тези изказвания са документирани, има ги на видеозаписи !!!
    От друга страна никоя война, водена от САЩ, дори в по-малки мащаби от тая сега, не е давала толкова малко цивилни жертви !!! Защо канада и холандия не обвиниха САЩ в геноцид когато избиха един милион иракчани? Или иракчани, руснаци не са хора и нямат човешки права?
    Факти - защо не покажете как в холандия жандарите стрелят срещу фермери и насъскват огромни озверели кyчета срещу протестиращи хора? А канада? Бреталната агресия срещу протестиращите и запорирането на банковите им сметки с цел да бъдат уморени от глад, не е ли геноцид? А това, че децата от детските градини биват учени, че сеkcyалните извратенячества са нормални и дори биват подкокоросвани да си сменят пола? Това не е ли геноцид... срещу собствените им граждани?

    Коментиран от #16, #41

  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 23 Отговор
    Кабзон вие жално от мазето кално, малката путанита стяга бохча и гимове за Гааге, токчетата ги оставя там е забранено, повиквателната е дошла сабаалем рано‼️ Ке дефилира със свинските крачета начервен и прочие из залите бая време‼️

    Коментиран от #23

  • 13 А срещу Канада кога ?

    26 3 Отговор
    Канада е изтребвала и асимилирала месното индианско население. Наскоро бяха открити масови гробове включително и на деца. Тия са заграбвали земите на хората, дори в днешно време индианците биват настанявани или в резервати или в общежития от затворен тип и т.н.
  • 14 Госあ

    3 19 Отговор
    Он утанул, путя замина!
  • 15 Марш

    27 2 Отговор

    До коментар #10 от "русия":

    Сkoт, варварска държава е САЩ, която за няма и 30 години разсипа Ирак, Афганистан, Сърбия, Сирия, Либия, самата Украйна - причинявайки смърт и страдания на милиони !!! По твоята логика светът направо трябва да заличи САЩ с ядрени бомби, за да се отърве завинаги от това зло !!! В украйна нямаше да има война, ако САЩ не бяха организирали преврат и не бяха турили нацисти на власт. Самата нюланд си призна дори колко са платили за преврата !!!

    Коментиран от #25

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Компетентен

    26 3 Отговор

    До коментар #7 от "Факт е,":

    Именно затова е време Русия и нейните съюзници да наложат икономически контрасанкции на западноевропейските държави и САЩ, докато не ги докарат до просешка тояга. Няма ли на запад поне един властимащ политик, който да прави нещо толкова простичко - като например да си държи на думата? Руснаците трябва да са луди въобще да преговарят с тия !!! Как се преговаря с някой, не който не може да се има и грам доверие?
  • 18 Мдаа

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "Факт е,":

    Живеем в самия заник на света...последните му дни са тези месеци,така че насладете се максимално,простете си един други му,прегърнете се и се смирете! Идва Дена на Страшния Съд и края на времето....
  • 19 Хоманния запад и злите руснаци...

    21 3 Отговор
    Това заявление може да означава само едно за Москва. Запада се готви за продължителна битка и няма намерение да се отказва , защото единствените ресурси са в Русия, а другото е пропаганда за масите...

    Коментиран от #24

  • 20 9689

    14 3 Отговор
    Джендъроидте в действие......
  • 21 Прометей

    7 2 Отговор
    Стягайте си опашките имате две години!
  • 22 Мда

    3 13 Отговор

    До коментар #3 от "Отвратен":

    Това че се самоопределяш като някакъв не значи, че имаш право да воюваш за автономност. При такова положение всички турски региони в България могат да тръгнат да воюват за отделяне.

    Коментиран от #26

  • 23 Ушeв

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Чета ти изказването и се чудя. Тебе са те наели за тролчик по някаква програма за лица с ментални дефицити, нали? Сигурно ти плащат по една МРЗ, ама 60% от парите идват от данъците ни - защото кой ще те наеме иначе?

    Коментиран от #31

  • 24 БПФ

    20 3 Отговор

    До коментар #19 от "Хоманния запад и злите руснаци...":

    Битката ще продължи точно дотогава, докогато обезумелите от студ и глад хора в западна Европа вдигнат революция и избeсят политиците си. То отсега Европа е залята с протести.

    Коментиран от #32

  • 25 Тази

    3 7 Отговор

    До коментар #15 от "Марш":

    тирада само показва колко съм прав и колко много трябва да се работи за повишаване на местната политическа култура. Трудно е да прескочиш последните 30-50 години. Все още има хора, които се чувстват удобно или нямат ресурс да си напрегнат малко мозъците си.
  • 26 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "Мда":

    Точно, че не могат. Кажи го на косовчани.
  • 27 Змия

    16 3 Отговор
    преди да подадат срещу Русия трябва да подадат срещу Украйна за унищожаване на собствения си народ и домбас

    Коментиран от #30

  • 28 русия е

    2 17 Отговор

    До коментар #3 от "Отвратен":

    подобие на държава, по-скоро мафиотска структура. Няма никаква база за сравнение с цивилизованите държави.

    Коментиран от #44

  • 29 Един

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Срам те е какво си, че пишеш все с на други хора прякорите? Няма нужда. Знаем ,че си нужник.

    Коментиран от #37

  • 30 Не мога

    2 8 Отговор

    До коментар #27 от "Змия":

    да повярвам, че има хора с толкова объркано съзнание!
  • 31 Гого

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ушeв":

    Само му виж НИКа и ти става ясно,че си имаш работа с човек в неравностойно положение...

    Коментиран от #39

  • 32 Ще я

    1 14 Отговор

    До коментар #24 от "БПФ":

    приключат с измислицата наречена русия. Ще я пратят в небитието. Никой няма да съжалява.
  • 33 Току

    2 0 Отговор
    що легитимира произхода си!
  • 34 Гост

    9 0 Отговор
    Англичани и испанци трябва да бъдат съдени от половината свят, ако не и повече, за изтребване и поробване на цели нации с цел заграбване на земи и безплатна работна ръка.
  • 35 Иванчо

    9 0 Отговор
    Ужас! Путин си го премести!
  • 36 Декларацията

    3 0 Отговор
    Ще подкрепяме ли нидерландия или ша чакаме шенген?
  • 37 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 3 Отговор

    До коментар #29 от "Един":

    Нали така се разбрахме с теб, другарю Бай‼️
    Ти като спиш или си на кофите аз ппиша и обратното и после делим копейките 50 на 50, не помниш ли, прочети, то си седи писанота тук‼️
  • 38 КРАДЕЦ НА НИКОВЕ СИ ТИ

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Менте долно/ пробно. Смотано копие. Оригинала е умен, но ти не можеш да го доближиш. Само можеш да мечтаеш за такава интелигентност. Името можеш да откраднеш но не и акъла му. Дженди, така се мъчите да подмените всичко, но не ви се получава щото сте не/гра/мотни и обли.

    Коментиран от #46

  • 39 А не, не

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Гого":

    Той е краден този ник
  • 40 Макс

    1 4 Отговор
    Каква самозащита е да нахлуеш у съседа ? Каква самозащита е да убиваш и изнасилваш украинския народ , каква самозащита е да изселиш хиляди деца от родината им , каква самозащита е да унищожаваш перманентно енергийната инфраструктура , и тн. и т. н. Не, това не е самозащита , това е геноцид , провеждан от РФ над суверенна Украйна . Убийците и унищожителите на украинската нация на съд в Хага !

    Коментиран от #42

  • 41 Майна

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Цензура":

    Стига глупости . Познавам хора в Донбас, една от тях сега се е писала бежанка и е в България , но е путинска подлога / по Митрофана/. Три пъти се жени и тримата и мъже умряха от нещо , все против ЕС говори , но пак тук кацна да скрие задника си от руските варвари. На путински подлоги не трябва да се вярва . Не ме трийте , защото това са изрази от езиковия речник на Митрофанова , ще трябва и нея да изтривате . /Ха, дано /

    Коментиран от #43

  • 42 Отговор

    4 2 Отговор

    До коментар #40 от "Макс":

    Замозащита е!!! 8 год. мародерстваха над рускоезични хора. Бандерите трепеха поданиците си. Русия си защитава хората. Сега да не се правят на девици тез укронацита. Като убиваха, не ревяха. Сега като почнаха руснаците да си защитават народа, тези ореваха като магарета космоса.
  • 43 Амиии

    3 2 Отговор

    До коментар #41 от "Майна":

    И аз познавам 2 украинки . И те женени по няколко пъти. Пият като смокове. И те говорят против ЕС. Защитават Путин. Избягали от зеленото. Казват че не е у ред. Подл- ога бил. Изрисуват го като 👹
  • 44 И кои

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "русия е":

    са тези "цивилизовани" държави?Тези,които четири-пет века грабиха света,затриха местното население на цели континенти,а сега изведнъж се самообявиха за каймака на човечеството?Малко са ти изкривени понятията.
  • 45 Русия няма думата

    1 2 Отговор
    Вече два пъти се опитват да изтребят един народ. Руските проявяват шизофрения спрямо Украйна - ту са братя, ту врагове, ту са руснаци... Завеяни пияндури и шизофреници.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: