Last news in Fakti

8 Декември, 2022 20:31 3 047 17

Йоханис: Румъния заслужаваше да получи положителен вот

  • румъния-
  • шенген-
  • вот-
  • положителен-
  • присъединяване

Липсата на консенсус днес за присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство, на фона на съпротивата на Австрия, е дълбоко несправедлива

Йоханис: Румъния заслужаваше да получи положителен вот - 1
Източник: БГНЕС

Липсата на консенсус днес за присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство, на фона на съпротивата на Австрия, е дълбоко несправедлива спрямо нашата страна и румънските граждани, смята румънският президент Клаус Йоханис, цитиран от Аджерпрес.

"Румъния заслужаваше да получи положителен вот. Това се потвърждава от солидни данни, резултатите от неотдавнашните мисии за оценка, проведени от държавите членки и европейските институции. Една-единствена държава членка реши да пренебрегне тези реалности и да блокира европейското единодушие, което е необяснимо и неразбираемо за целия Европейски съюз. Неоправданата позиция на Австрия на днешното заседание рискува да подкопае европейското единство и сближаване, от които толкова много се нуждаем, особено в настоящия геополитически контекст", посочва президентът Йоханис в изявление за медиите след днешното заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, на което бе отхвърлено предложението за присъединяване на Румъния и България към Шенген.

Йоханис подчертава, че Румъния ще продължи да действа отговорно, решително и добросъвестно за укрепване на вътрешната сигурност на Европейския съюз, както е правила досега.

Държавният глава благодари на всички държави членки и на Европейската комисия, които, отчитайки заслугите на Румъния за опазване на външната граница на ЕС и за укрепване на европейския проект, са подкрепили присъединяването на страната към Шенген.

"Подкрепата и солидарността, изразени днес, бяха впечатляващи и потвърждават признанието, на което се радва Румъния на европейско равнище", посочва държавният глава.

Йоханис заявява, че присъединяването към зоната за свободно движение остава стратегическа цел на Румъния.

"Скъпи румънци, Румъния не спира дотук! Присъединяването към Шенген е наша стратегическа цел и ние няма да спрем, докато не я постигнем", казва в заключение президентът на Румъния, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    20 5 Отговор
    Котвата България ги завлече власите. Тоя немчура трябва да иска изключването на България от ЕС, иначе няма да види Шенген скоро.
  • 2 Да, бе

    26 1 Отговор
    Навремето ги взеха заради нас, а сега не ги взеха заради нас... Няма пълно щастие, има само пълно нещастие и ние се доближаваме максимално. Корумпиран касапин ще прави правителство, за да се бори с корупцията! На народните касапи...
  • 3 Хихи

    2 11 Отговор
    Прецакахме румънските мънгалета. Сега като въведем визи за ЕС ше пътуват за гръцката кочина през сърбия и макистан.

    Коментиран от #6

  • 4 Зевзека

    13 5 Отговор
    Ние българите също. Но както ЮК си изтрива ръцете с нас и вас, така и тия го направиха. Писна ни да им бъдем изтривалка. Ние сме опасни, защото народа не слуша, а политиците ни си трошат краката от слушане. А румънците са огромен народ, пречи им. Все сме им трън в очите, понеже и двата народа сме православни, а те ни мразят. Понеже и двата народа знаем лъжите и на комунизма и на капитализма и не могат да ни измамят лесно, за това ни мразят. Все ние сме им виновни, а те света вода ненапита и най-вече наркоманясала. Ама ние сме им виновни. Стига вече!

    Коментиран от #7, #10

  • 5 КИРОН ТРИВОЛТА

    12 2 Отговор
    Румънците не заслужаваха това зарад нас!!!
  • 6 редник

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "Хихи":

    И защо ще въвеждаме визи за румънци - напротив, трябва да премахнем граничния контрол и да вървим към сближаване на двата народа!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ксаниба

    1 4 Отговор
    Ойропа никога няма да рискува комфорта си, заради болнавите амбиции за Романа Маре ( великите роми) в Молдавия, Приднестровие и Одеската губерния, заради които, им опасност романците ла бъдат въвлечени във войната в оркраина!!!
  • 9 Ако заслужаваше

    2 2 Отговор
    щеше да го получи.Всекиму Своето,дет рекъл оня..
  • 10 Ма ти да не м повярва на тоя?'

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Зевзека":

    Суш ся и там и у нас си е Африка.Румъния могж да я заемат веднага,кат я разсекат на две по меридиан и пак няма да се случи.Казах ти-африка!
  • 11 Тошо

    2 2 Отговор
    А ЗАЩО ,ТОВА ЧЕ СТЕ НАВЕЛИ СИЛНО НА САЩ И НАТО И СТЕ ФРОНТОВА ДЪРЖАВА НЕ ВИ ПРАВИ БЕЗОПАСНИ ЗА ЕС.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 извинение

    15 1 Отговор
    Наистина Румъния заслужаваше да влезе в Шенген. Само заради едната политкоректност, за да не е прекалено унижението за България, постъпиха по този несправедлив за Румъния начин. Те си реформираха съдебната система, икономиката им хвръкна, БВП изпревари дори гръцкия...докато тук крадяха с чували пари от пътищата, събираха в чекмеджета "лептата" от кражбите,а народът си остана най-бедния и болен в ЕС. Румъния заслужава нашето извинение!

    Коментиран от #16

  • 14 Истината!!!

    3 2 Отговор
    Не знам за нас българите, но румънците със сигурност ще накажат тази враждебна политика на Австрия, зад която се крият техни вътрешни политически причини, а НЕ това, че България и Румъния не са готови за Шенген!!!
  • 15 Шенген - България, Румъния

    4 0 Отговор
    Добра причина за Българшя и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство е, че чувствително би се улеснила търговията, ако се премахнат контролите и задръстванията по вътрешните граници с Унгария и България.
  • 16 Промит

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "извинение":

    Точно заради чекмеджетата на Боко ли България е бедна и изостанала? Да, ама вече 2 години откакто ГЕРБ не е на власт, пък нещо паричните излишъци не постъпват отникъде.

    Коментиран от #17

  • 17 Баща ти

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Промит":

    Как ще постъпят безмозъчна тикво?След 12 години герберски карцином,трябват поне 4 години управление,за да живне нещо,и то не от служебни правителства!!!
Новини по държави: