9 Декември, 2022 15:54 1 004 13

ЕС призова Украйна да се присъедини към Международния наказателен съд

  • украйна-
  • международен-
  • съд-
  • призив-
  • ес

МНС разследва престъпления, извършени от граждани на държави, участващи в Римския статут или в техните граници

ЕС призова Украйна да се присъедини към Международния наказателен съд - 1
Източник: Shutterstock

Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи призова днес Украйна да се присъедини към Римския статут - групата държави, които участват в Международния наказателен съд (МНС). МНС разследва престъпления, извършени от граждани на държави, участващи в Римския статут или в техните граници.

Съветът призовава също държавите от ЕС да предприемат стъпки за пълно прилагане на определението за основни международни престъпления и за начините за търсене на отговорност, предвидени в Римския статут. Съветът на ЕС приканва държавите от Общността да позволят упражняването на универсална юрисдикция или други форми на национална юрисдикция по отношение на основни международни престъпления, както и да осигурят възможност за тясно съдебно сътрудничество с МНС, се посочва в съобщението.

Страните от ЕС са призовани да предоставят подходяща подкрепа за създаване на специализирани звена за разследване и наказателно преследване на основни международни престъпления на национално равнище. Държавите следва също да осведомят украинските бежанци за възможността да дадат показания, докато са в ЕС, за престъпления, на които са станали свидетели в родината си.

Европейската комисия е приканена да увеличи финансовата, логистичната, техническата и материалната подкрепа за държавите от ЕС за тези цели. Комисията следва да продължи да подкрепя националните и международните механизми за разследване и събиране на доказателства, особено по отношение на доказателствата, събрани на бойното поле, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    19 4 Отговор
    Като обвиняем сигурно

    Коментиран от #6

  • 2 Интересно

    18 4 Отговор
    А САЩ кога?
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 3 Отговор
    Какво стори този съд 1999г ❓

    Коментиран от #7

  • 4 Хммм

    22 2 Отговор
    ЕС е потънал. Индустрията се изнася от Европа, а те само с глупости се занимават.
  • 5 КОНТРАТА

    21 3 Отговор
    Сородоидните подлоги не сте международни! Обединени подлоги не могат да съдят Руската Федерация първо те ще бъдат съдени за престъпленията във Виетнам, Лаос, Северна Корея, Ирак, Панама, Авганистани, Сирия, Сиера Леоне...

    Коментиран от #8

  • 6 Искърското

    3 13 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    ..Не...запазено за твоят Кумир......Рашастан.....

    Коментиран от #10, #12

  • 7 Българин🇧🇬

    21 3 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Явно 18 000 цивилни жертви в Сърбия 1999г за 80 дни не са престъпление за ЕС.
  • 8 Руснаков

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "КОНТРАТА":

    Първо оправи граматиката пък после ръси акъл..АФФФФФФФФФФФФФганистан....килиен...
  • 9 Иван

    11 2 Отговор
    Съдии: Бритни Грайнър, Шимон Елиът, Джефри Епщайн, Осама Бин Ладен, Хилъри Клинтън, Хашим Тачи, Лиз Тръс.
  • 10 Теле

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Искърското":

    И как ще стане тая
  • 11 Ами сега

    17 3 Отговор
    А как е в затвора в Гуантанамо, където се намират хора БЕЗ ПРИСЪДИ по 10-15 години и ги изтезават ?
    Още Барак Обама обеща да се премахне този затвор. После са го избрали за втори път, после беше Тръмп, Байдън изкара половината от срока, а затвора още съществува !

    Сащ е единствената държава в света, която има забранено химическо оръжие, което още не е унищожено, защото ... няма пари за това.

    Сащ разполага със забранени касетъчни бомби, които също трябваше да бъдат унищожени, но не стига, че не го направи досега, но и има намерение да ги изпрати в Украйна !

    Вярвайте на сащ...
  • 12 Хе хе хо хи ха

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "Искърското":

    В Евразия си направиха други структури, други организации. Там си работят и си спазват тях. Тези фалшивите там не работят и са непризнати. Нека тези си чешат езиците до посиняване. От безсилие вече ще се на💩
  • 13 стоян георгиев

    15 3 Отговор
    След като му бе съобщена новината за международния съд , гн Путин се усмихна закачливо и премести небрежно топа по шахматната дъска.
Новини по държави: