16 Декември, 2022 21:00 2 227 17

Поредни арести на етнически сърби в Косово

  • сърбия-
  • косово -
  • арести

Албанският премиер Еди Рама в четвъртък изрази загриженост относно ситуацията в северната част на Косово

Поредни арести на етнически сърби в Косово  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов хаос в Косово заради още един арестуван бивш полицай етнически сърбин в Северна Митровица, съобщава Б92.

По първоначална информация става въпрос за Зоран Михайлович, като засега не е известно в какво е обвинен той.

Вчера следобед Сладжан Трайкович, бивш член на косовската полиция, беше арестуван, също в Северна Митровица, по обвинения в предполагаемо военно престъпление.

Преди седмица косовската полиция арестува Деян Пантич, бивш член на косовската полиция, на ГКПП Ярине по обвинения в предполагаема терористична дейност.

Заради ареста му, сърбите от северно Косово издигнаха барикади и блокираха пътища на няколко места.

Поредни арести на етнически сърби в Косово
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Припомняме, че албанският премиер Еди Рама в четвъртък изрази загриженост относно ситуацията в северната част на Косово.

"Нарастващото напрежение в северната част на Косово е не само безполезно, но е и дълбоко тревожно. Не е за вярване, че постоянно се сблъскваме с барикади, прекъсвания в процеса на нормализиране и противопожарни екипи на САЩ и Европейския съюз (ЕС), които тичат, за да спасят диалога Белград-Прищина от тежката политическа реторика", каза той.

Рама се противопостави на идеята сръбските войски да се върнат в Косово, както е предвидено в Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Той сравни тази ситуация с евентуално искане от Прищина НАТО да изпрати албански войски, за да защити етническите албанци в долината Прешево в Южна Сърбия. "Разбирам, че това може да е поредната политическа димна бомба", каза той.

Сръбската армия в повишена бойна готовност заради Косово.

"Оборудвани сме и въоръжени...", заяви министърът на отбраната Милош Вучевич. По думите му, Сърбия няма да се откаже от искането за формиране на Общността на сръбските общини на Косово, пише b92.

Вучевич каза пред телевизия Happy, че CSM е "форма на автономия" и гаранция, че "сръбската общност може да живее в тези райони" и напомни, че ЕС е "гарантът на това споразумение".

Той посочи, че "Сърбия трябва да остане ангажирана с мира и стабилността" и че основният интерес е "запазването на мира".

Косовската полиция забрани преминаването както на превозни средства, така и на пешеходци на административните ГКПП Ярине и Бърняк.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Желко Драшич

    22 5 Отговор
    Ше стават тупаници с косовските терористи

    Коментиран от #10, #11

  • 2 Българин🇧🇬

    24 6 Отговор
    Подкрепяме българите братята славяни от Сърбия. Сърбия е свободна държава едно време и България беше и пак ще бъдем свободни ГЕРБ пусна петата колона в България
  • 3 Адам Хилтън

    28 3 Отговор
    Виж Косово го пуснаха в Шенген преди нас - свободна търговия на наркотици, органи, цели хора.
  • 4 РЕАЛИСТ

    20 4 Отговор
    Евала на сърбите в Косово. Останаха си в земите. А какво направиха българите от Беломорска Тракия след Ньойския договор? Качиха се на каруците и се преселиха в България. Оставиха си земите на гърчулята.
  • 5 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    10 0 Отговор
    Войната е на “прагът” на Европейският Континент, не говоря тук за някакъв “регионален” конфликт.
    По скоро за “major war”, Война с главни букви, В О Й Н А, опитайте се проследите началото на Първата Световна и ще разберете че Балканските Войни са 1912/1913 са “прелюдията” неофициалното откриване, към Първата Световна.
    Сега в Украйна “върви”, major regional military conflict, с риск от потенциални конфликти на Балканите,
    (никога не са заглъхвали) и военен конфликт м/у Турция и Гърция, който е много вероятен.
    Всяка една от воюващите или потенциално воюващи “страни” в тези регионални конфликти преценява “активните военни действия в момента”, и така един ден тези “регионални конфликти” и войната в Украйна може и е много вероятно да се
    “слеят” в една, major War, if there is no sense of immediate negotiations for Peace.
  • 6 Твоя татко

    2 11 Отговор
    Да живее Македония и Велика Албания! Другите на север при другаря путин!

    Коментиран от #13, #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    4 0 Отговор
    :) Превел съм на балгарски квот съм написал на английски за “башка патриотите” щот факти.бг нема да ми пуснат поста иначе:

    "войната се храни с гориво, регионалните конфликти са" гориво "за голяма война, ако има голям регионален конфликт като този в Украйна, малките регионални конфликти са" гориво " за голяма, голяма война.”
    “war feeds on fuel, the regional conflicts are the “fuel” of a major war, if there’s a major regional conflict like the one in Ukraine, the small regional conflicts are the “fuel” for a major, major W A R.”
  • 9 Мусолини

    7 2 Отговор
    Оля,тези снимки които си поставила са на косовски цигани,нямат общо с темата.Не подвеждай читателите!
  • 10 Раничка поничка

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Желко Драшич":

    "ЕС бил гарант за етническите сърби" заблуда е туй! Нали Франция и Русия са гарантирани за Донецк и Луганск. Към днешна дата какво е положението заради измамните гаранти? Аз съм с етническите сърби-българи.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Раничка поничка":

    Аве, научете се че Русия не гарант на нищо в Украинският конфликт от 2014 година❗️Гаранти са Франция и Германия за Украйна, от другата страна Луганска и Донецка Области които воюват с Правителството в Киев, като Русия “неофициален участник във Военният Конфликт от 2014та в Украйна❗️Това се променя основно през Февруари 24ти 2022 година с началото на Руската Инвазия в Украйна❗️

    Коментиран от #14

  • 13 Източна ромелия

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Твоя татко":

    Каква Велика Албания сънуваш , то това там са изконни български земи владяни от българите преди да паднем по Османско робство

    Коментиран от #16

  • 14 Роничка поничка

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "🇧🇬⚡️🇪🇺💯":

    Вие се научете! Украйна е държава и тук говори Организацията на Обединените Нации чиято държава-членка е и Русия.
  • 15 Роничка поничка

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Твоя татко":

    Добре щом казваш! Велика Албания е Кавказка Албания, а македонците са родопчанските траки. Тук при траките са живяли келти! столица с.Тулово. От това произлиза недоказана теория, че българите са келти отишли на изток на се върнали обратно тук! Друга част келти стигнали Скандинавието. Нима Елизабет II не е роднина на нашия цар Сакскобурготски ? А половин Европа? Сега са ситуирани в Дания, Норвегия предимно. В задачата с неизвестни се пита защо българите в България живеем като прошляци ? И защо политиците служат на чужди интереси вместо да са на ръководни длъжности в ЕС че и в НАТО ако щете ?
  • 16 Твоя татко

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Източна ромелия":

    Пиленце,нали сънуваш великия брат путин,нали ти харесва Цеца? Изчезвай от тази Европейска земя бе кавказец такъв! Вашето място е в Сибир!
  • 17 Вирус

    0 0 Отговор
    Ей успяха саксите това си е