Last news in Fakti

16 Декември, 2022 23:15 1 445 3

В островната държава Фиджи проведоха парламентарни избори

  • фиджи-
  • парламентарни избори

Това бяха третите демократични избори, откакто през 2006 г. бе извършен военен преврат

В островната държава Фиджи проведоха парламентарни избори - 1
Снимка: Shutterstock

В островната държава Фиджи, която се намира в Тихия океан, тази седмица бяха произведени парламентарни избори.
Фиджи е с население от почти един милион души и разчита най-вече на туризма. Пандемията от коронавируса нанесе тежък удар на икономиката на тихоокеанската страна.

Кандидат-премиерите

Това бяха третите демократични избори, откакто през 2006 г. бе извършен военен преврат, отбелязва ДПА.

Любопитен факт е, че и двамата основни претенденти за премиерския пост са ръководители на военни преврати. Право на глас на изборите, които бяха произведени в сряда, имаха около половин милион души.

Двамата основни кандидати за премиерския пост са досегашният премиер Франк Вореке Байнимарама, който е лидер на "Фиджи на първо място", и бившият премиер и опозиционен лидер Ситивени Рабука, който е отговорен за два преврата през 80-те години на миналия век.

През 2006 г. Байнимарама, който тогава беше командир на въоръжените сили на Фиджи, взе властта, като извърши четвъртия преврат в страната в рамките на 20 години.

След осем години на власт, през 2014 г. той разреши произвеждането на избори, които спечели убедително. Изборите през 2018 г. също бяха спечелени от партията на Байнимарама и той вече 16 години управлява Фиджи.

Рабука пък е полковник от въоръжените сили през 1987 г., когато оглавява два военни преврата срещу демократично избраното правителство на Фиджи. През 90-те години той остава доста време на власт.

Основните политически сили

Двете основни политически сили, които се изправиха една срещу друга на изборите, бяха "Фиджи на първо място" на премиера Байнимарама и "Народният алианс", който се коалира с най-старата политическа партия във Фиджи - "Националната федерация".

Според някои анализатори основните въпроси, които са повлияли на предпочитанията на избирателите, са предимно свързани с икономиката и с цените на стоките и услугите.

"Фиджи на първо място" базира кампанията си на обещания за стабилност и прогрес, а опозицията разкритикува дълговата политика на досегашното правителство и състоянието на демокрацията във Фиджи.

Според анализатори, цитирани от Ройтерс, на изборите в сряда е била регистрирана най-ниската избирателна активност от едно десетилетие насам - между 50 и 60 процента.

Над 90 наблюдатели от 16 страни, сред които Австралия, Индия и Индонезия, бяха ангажирани с проследяването на избирателния процес. Освен това над 1000 полицаи бяха разположени, за да гарантират сигурността на изборите.

Резултатите от изборите

Съгласно предварителни резултати от изборите "Фиджи на първо място" печели 45,88 процента на избирателите, "Народният алианс" - 32,66 процента, а "Националната федерация" - 9,29 процента. Окончателните избори се очакват в неделя.

Сигнали от опозиционни лидери за нередности

Опозиционни лидери сигнализираха за нередности при преброяването на гласовете на изборите и написаха писмо до командира на въоръжените сили, за да изразят пред него тези си притеснения. Той обаче заяви днес, че няма да се меси в изборния процес.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Майката на костов

    2 0 Отговор
    Между Фиджи и България, няма разлика! Колониални държави, американско робство и банани за генНаско и Носътбойкикев! Само дето техните жълтопаветници са чернокожи, а нашите са си сменили пола и им се иска да си сменят и расата!
  • 3 Супер

    0 0 Отговор
    Обичам да чета глупости!