19 Декември, 2022 09:30 852 5

ООН на крачка от уникално споразумение за защита на природата

  • канада-
  • сделка-
  • глобална-
  • споразумение-
  • природа

Преговарящите на срещата на върха на ООН се приближиха до нова глобална сделка, която може да доведе до това 30% от сушата и морето да бъдат защитени до 2030 г.,

ООН на крачка от уникално споразумение за защита на природата - 1
Източник: БГНЕС

Преговарящите на срещата на върха на ООН за защита на природата се приближиха до нова глобална сделка днес, която може да доведе до това 30% от сушата и морето да бъдат защитени до 2030 г., а стотици милиарди долари да бъдат насочени към опазването на дивите места и видове по света.

Китай, председателят на конференцията COP15 в Монреал, публикува в неделя сутринта предложения текст, който министрите приветстваха с някои резерви, предаде БГНЕС.

"Необходимо е да се извърши още един потенциален кръг от работа, за да можем да съгласуваме ресурсите и амбициите си", заяви колумбийският министър на околната среда Сусана Мухамад. "Но съм много оптимистично настроена, че тъй като основните цели са приземени и като цяло няма противопоставяне на тези цели, направихме много важна стъпка напред".

Политиците се надяват, че амбициозното споразумение може да стимулира опазването на природата по същия начин, по който международният пакт в Париж през 2015 г. помогна за мобилизиране на усилията за ограничаване на въглеродните емисии, които затоплят планетата.

Проектът, изготвен въз основа на последните две седмици от преговорите, определя ключова финансова цел от 200 млрд. долара годишно за инициативи за опазване на природата, макар че изисква по-малко от богатите държави, отколкото някои развиващи се държави искаха.

В него се изразява подкрепа за опазването на 30% от земите и водите до 2030 г. - знакова цел, неофициално известна като "30 на 30", и се предлага възстановяване на 30% от деградиралите земи.

"Бяхме изненадани, че (текстът) всъщност отразява повечето от нещата, които искаме да постигнем", заяви пред Ройтерс преговарящ от европейска държава. По отношение на възстановяването той отбеляза, че в текста е заложена по-амбициозна цел от 30 % вместо 20 %, което "е наистина добро, амбициозно и необходимо решение".

Комисарят на ЕС Виржиниус Синкевичюс заяви пред репортери по време на почивката, че преговарящите са "на прав път към финализиране" на сделката, но изтъкна недостатъците по отношение на фискалните цели и изрази загриженост относно увеличаването на финансирането от развитите страни.

Министрите от близо 200 правителства трябва да постигнат консенсус по 23 предложени цели до полунощ в понеделник (05:00 ч. по Гринуич във вторник, 20 декември).


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    8 0 Отговор
    Резерват за танцуващи мечки до всеки град.
  • 2 Грета Тумбата

    9 0 Отговор
    Всички бракове да станат гейтрансексуални.
  • 3 Пълни критени

    5 1 Отговор
    Хахаха как ще защитаваш природата като увеличаваш населението бе смешник.Нали с всяко увеличаване на населението ареалът на човешкият вид нараства което води до обезлесяване а от там и до намаляване на биоразнообразието и изчезването на животински и растителни видове.Хехе а бизнеса иска точно това повече хора и повече потребление както и печалби.
    Нали тяка де-Бил Гейтс разви Китай.
  • 4 Пффффф

    2 1 Отговор
    Крайно време е в България да се забрани изсичането на дива гора. Обезлесиха ни държавата. Също да се помисли за безпризорните животни и да се преследва изоставянето им на улицата
  • 5 1234

    2 0 Отговор
    Този е от лошите
Новини по държави: