Last news in Fakti

21 Декември, 2022 11:50 1 189 6

33% от децата в Испания са изложени на риск от бедност

  • испания-
  • деца-
  • риск-
  • бедност-
  • ес

Това прави страната втората в Европейския съюз с толкова висок дял на непълнолетните, които живеят в бедни семейства

33% от децата в Испания са изложени на риск от бедност - 1
Източник: БГНЕС

Тридесет и три процента (33%) от децата в Испания са изложени на риск от бедност или социално изключване. Това прави страната втората в Европейския съюз с толкова висок дял на непълнолетните, които живеят в бедни семейства. Преди нея е само Румъния.

Данните, представени от неправителствената организация "Plataforma de Infancia" показват, че през миналата година децата, живеещи в бедност са се увеличили с 2,7% в сравнение с тази преди пандемията, предаде БНР.

В семействата с един родител процентът на изложените на риск деца е още по-висок - 54,6%.

"Има повече бедност и тя е нараснала с темпове, по-високи от средните за ЕС през последните години", обяснява авторът на изследването Джофри Лопес.

В него се казва, че шест милиона испански домакинства не печелят достатъчно, за да покрият основните си нужди, а всеки трети испанец не може да си позволи да отиде на почивка или да се изправи пред непредвидени разходи. Това се отразява на начина на живот на децата.

"Тези, които растат в бедност, се справят по-зле в училище, не полагат грижи за здравето си и не могат да се реализират добре след това в живота", предупреждават от неправителствената организация.

По отношение на енергийната бедност повече от един милион деца (13,7%) живеят в домакинства, които не могат да поддържат адекватна температура в къщи, а 8% не могат да си позволят персонален компютър.

Най-много бедни семейства има в Естрамадура, Андалусия, Канарските острови, Мелия, Мурсия, Кастилия-Ла Манча, Валенсия и автономния град Сеута.

От организацията призовават за държавна подкрепа на родителите, като изчисляват, че ако те получават помощ от 100 евро на месец на дете, докато то навърши 18 години, то паричната бедност би спаднала веднага с до 8 %, предаде БНР.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    13 0 Отговор
    Ние в България решихме проблема с бедността при децата - просто не ги раждаме вече.
  • 2 Мили дечица

    15 2 Отговор
    Благодарете на леля си ЛайHен!
  • 3 Ахмет Давутооглу

    3 6 Отговор
    Като турска провинция ще ни е по-спокойно.
  • 4 случаен

    5 2 Отговор
    те тва са великите с еврото,много наперени и с големи дългове
  • 5 Макс

    4 0 Отговор
    Не е вярно. Мизерствуват само мързеливите , а такива има много в Испания .
  • 6 Ана

    2 0 Отговор
    Престъпници начело на ЕС и останалите държави ,пример Испания 33% от децата изложени да живеят в бедност ,но малоумници те управници въоражават украинската военна хунта ! Нашият позор е по голям и то на Президента!!!!
Новини по държави: