21 Декември, 2022 14:13 4 079 21

Бърнабич: Изявлението на германския посланик в Косово е брутално и грубо

  • сърбия-
  • премиер-
  • косово-
  • германия-
  • барикади

Сръбският премиер заяви тази сутрин

Бърнабич: Изявлението на германския посланик в Косово е брутално и грубо - 1
Източник: БГНЕС

Сръбският премиер Ана Бърнабич каза тази сутрин, че изявлението на германския посланик в Косово, че барикадите, поставени от протестиращи сърби в Северно Косово, са незаконни и трябва да бъдат премахнати до Коледа, е "брутално и грубо", предаде Танюг.

Косовските сърби се борят достойно и не се поддават на провокации, така че помагат и на Белград да използва всички дипломатически средства, за да се опита да се бори за мир и за основните им човешки права, каза Бърнабич.

"И на всичко отгоре имаме бруталните и груби изказвания на германския посланик в Косово, който ни изпрати поне пет важни съобщения във вчерашното интервю. Първото е, че барикадите са незаконни. Незаконно е, че сърбите искат да се прилага Брюкселското споразумение и да се създаде Съюз на сръбските общини. Второто послание е, че барикадите трябва да бъдат премахнати, защото идва Коледа. Не разбирам защо? Свети Никола, който е също толкова важен за много сърби, също дойде, така че нищо не се е променило", коментира Ана Бърнабич.

Тя допълни, че е очевидно, че католическата Коледа е важна за германския посланик, защото може да се прибере да си почива и затова барикадите го притесняват.

Бърнабич каза, че би било редно да обясни коя Коледа, защото има значителна разлика във времето между, както тя каза, нашата и тяхната Коледа и добави, че към сърбите няма дори минимум уважение.

Според Бърнабич международните институции не се интересуват защо са поставени барикадите и къде са всички арестувани сърби.

"Следващото съобщение, което чух, е, че искането, както се каза - искането на Александър Вучич, въпреки че правителството стои единодушно зад него, за връщане на сръбските сили в Косово, е абсолютно абсурдно и неприемливо. На това искане трябва да бъде отговорено от КейФОР, те не са отговорили, но германският посланик казва, че това искане е неприемливо. Кой е той, че да излиза да говори какво е или не е в съответствие с Резолюция 1244", попита Бърнабич.

"Четвъртото послание, което германският посланик ни отправи вчера, е, че Съюзът на сръбските общини трябва да бъде в съответствие с конституцията на Косово. Ако нещо не е в съответствие с конституцията на Косово, тогава защо преговаряме за него? Не, и те знаят, че според Брюкселското споразумение не е така", посочи още сръбският премиер.

По думите на Бърнабич петото послание е, че Германия подкрепя Прищина.

"Те казаха, че Германия напълно застава зад Прищина по всички точки", каза Бърнабич. "Сега виждаме, че това е германската политика и косовският премиер Албин Курти има сериозна подкрепа от Германия", добави тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    27 30 Отговор
    Като я погледна тази и се стряскам...нито е мъж...нито жена..

    Коментиран от #12

  • 2 ....

    20 54 Отговор
    Незаконни са, защото не са заради никакво сдружение, а защото нарочно клатят стабилността на Косово и то след като косовските власти предприеха ОТВЕТНА мярка на сръбската политика спрямо косовските автомобили. Тоя джендАр начело на Сърбия пак не си е пил хапчетата.
  • 3 Тези

    50 8 Отговор
    които се брояха за демократи, сринаха демокрацията и прокламират диктаторски методи! И обратно, уж недемократичният свят покрай Русия, се държи по демократично!
  • 4 !!!?

    22 41 Отговор
    Ами Косово не иска да има руски анклав на територията си !!!?

    Коментиран от #14

  • 5 Кроган

    39 12 Отговор
    Е това е вече мъжка дума, трябва да имаш макари, за да го кажеш. Браво, Бърнабич!

    Коментиран от #6

  • 6 Епа нейните

    40 6 Отговор

    До коментар #5 от "Кроган":

    макари са в пъти по-големи от лешничетата на наште кикита и кокита.
  • 7 Кроган

    8 12 Отговор
    Курти, Бърнабийч, егати порното стана...
  • 8 Лошо за сърбите

    6 26 Отговор
    ще клекнат. Въпросът е кога и при какви условия.

    Коментиран от #18

  • 9 А леле,

    12 32 Отговор
    докато схвана, че това е жена...
    После ватниците обиждат на "джендър".
    Недейте бе, гледайте до какво води русофилията - ужасТ!
  • 10 Загубихте Косово

    17 16 Отговор
    Трябва вече да сте го разбрали(освен ако сте адски тъпи!).И каквото и да правите,каквито и провокации да измисляте,на каквито и "мурафети" да учите тези изстрадали има няма 50 000 сърби в северната част на КОСОВО,няма как да успеете да се противопоставите на онези другите до 2,2 милиона,колкото е населението на Косово.Те,МНОЗИНСТВОТО ще определят какво да става там,а който иска - иска,който не ще - прав му път!Господ гледа и Ви лекува със същото лекарство с каквото и Вие сърбите "лекувахте" години наред Българите в Македония,хърватите,бошняците,унгарците във Войводина и т.н и т.н
  • 11 Бамби

    6 9 Отговор
    Тя е мъжът в еднополовата йм двойка, която при това има и осиновено дете - момиче.
  • 12 гостенка

    24 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Да, нямаш какво друго да кажиеш. Защото трябва да кажеш, че тя имаше доблестта да си каже каква е в началото на премиерството й. Че НИЩО лошо за нея не излезе толкова години, а сега има доблест да си защитава държавата.
    Анашите с меките....-шки какво правят??? Даже ни ми се разсъждава върху това. Поплюлвковци са!!!!
    Така че не ми дреме какво си мислиш, като я гледаш. ИСКАМ ПРАВИЛНИ ДЕЙСТВИЯ!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сърбо-

    5 5 Отговор

    До коментар #14 от "Дриш-":

    ман!

    Коментиран от #20

  • 17 хммм

    4 4 Отговор
    Млъквай противен джендър такъв!
  • 18 Злорадство

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "Лошо за сърбите":

    Не се радвайте сърбите като клекнат, защото това чука и на българската врата. Бърнабич обяснява, че са православни - и ние сме такива. Цинизмът на Колектовния Запад започна да надминава всякакви граници
  • 19 2121

    4 6 Отговор
    Този индивид не беше ли лесбийка???

    Коментиран от #21

  • 20 Россия 🇷🇺 ZV

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Сърбо-":

    Ние сме православни.
    А вие?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: