22 Декември, 2022 17:08 1 591 11

Пендаровски: Вписването на българите в конституцията не нарушава идентичността ни

  • пендаровски-
  • северна македония-
  • българи-
  • конституция-
  • идентичност

„Френското предложени предизвика много полемики, но всички те пряко или косвено бяха свързани със страха от заплаха за идентичността на македонците и македонския език"

Пендаровски: Вписването на българите в конституцията не нарушава идентичността ни - 1
Източник: БГНЕС

За необходимостта от кристално ясна правна и политическа процедура за промяна на конституцията на Република Северна Македония говори президентът на страната Стево Пендаровски в годишното си обръщение към парламента.

По думите му, промяната в основния закон трябва да бъде направена без натиск или против нечия воля, а народните представители трябва да имат предвид, че „самото съдържание на конкретното предложение, включването на българи и части от други народи в Конституцията, по никакъв начин не унищожава македонската идентичност, а тези, които сега са против, ако наистина вярват, че ЕС е стратегическа цел на страната от 1991 г. до днес и ако днес са против, как ще гласуват за тази конституционна промяна, когато са на власт”.

„Френското предложение (за преговорна рамка), заради което бяхме безпрецедентно разделени, предизвика много полемики, но всички те пряко или косвено бяха свързани със страха от заплаха за идентичността на македонците и македонския език. Позовавайки се на тезата, че „само като българи можем да влезем в Европейския съюз”, искам да подчертая, че няма абсолютно никакъв начин да превърнем един македонец в българин. Това са два различни идентичностни кода, два различни народа със своя специфична етногенеза. Няма такъв пример в историята, когато със споразумение се променя националното чувство на цял народ”, каза Пендаровски, според когото протестите срещу предложената преговорна рамка, които опозицията организира през лятото на тази година, са създали в страната атмосфера на ожесточено политическо напрежение и усещане сред част от обществото за съдбовна дилема за нацията и държавата.

„И след пет месеца съм дълбоко убеден, че позицията, която изразих, че решението да се приеме модифицираното френско предложение не е нито исторически триумф, нито исторически провал и може да издържи днес на аргументирана критика. В същото време отказвам да повярвам, че политическата цел или приоритет на президента на Франция или например на германския канцлер е да обезличи македонския народ, за да ни вкара в Европа като българи”, подчерта Пендаровски.

Според Пендаровски задължението за промяна на конституцията не е свързано с откриването на български клубове в страната, но остава впечатлението, че това е въпрос на организирана дейност, която не допринася за изграждането на доверие между Скопие и София.

„При напрежението, породено от откриването на тези клубове, за съжаление другата страна избра конфронтационен вместо кооперативен подход, което е напълно в синхрон с публичната реторика на българските историци в смесената комисия, които настояват, че историята доминира в целия двустранен дневен ред, а не само един от неговите сегменти”, каза Пендаровски.

Според него е факт, че „няма системно нарушаване на правата на българското малцинство, не трябва да се ограничава възможността им да откриват клубове, където искат и колкото искат, но при стриктно спазване на македонските закони, които са съвместими с европейските”.

По отношение на тезата на опозицията, че трябва да има гаранции, че промяната в конституцията на Северна Македония ще е последното искане към страната в преговорния процес, Пендаровски посочи като пример това, че България и Румъния отново не получиха зелена светлина за Шенген. „Щом две членки на ЕС бяха блокирани да влязат в един от най-важните проекти на единното европейско пространство, разбира се, че никой не може да даде гаранции на страна кандидат, която току-що е започнала преговори”, каза Пендаровски.

Според него правителството на Северна Македония трябва да положи усилия по време на преговорите в екипите да бъдат включени експерти, предложени както от гражданските организации, така и от опозицията, защото преговорите ще надхвърлят мандата на едно правителство и ще продължат по-дълго, ако не бъде впрегнат целият потенциал на страната.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    3 3 Отговор
    Маке от Мелмак и идентичност е Пародия, само по себе си! Но е Важно да се Гаврят с нас. По точно, не се сещам някой да не се е изгаврил с нас, без да шавнеме. Така е робе овца, тва е. Друго няма да има и Честито! ХО ХО ХО

    Коментиран от #2

  • 2 Трудно

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Някой ти е взел акъла!
  • 3 ВАНЧО БУГАРСКИ

    7 0 Отговор
    Какъв духовно исторически проблясък е получил Пендела.
    Искам да подчертая, че няма абсолютно никакъв начин да превърнем един македонец в българин. Това са два различни идентичностни кода, два различни народа със своя специфична етногенеза!!! Няма такъв пример в историята, когато със споразумение се "променя националното чувство на цял народ”!? НЯМА,НЯМА,НЯМА е, прочети и ще видиш дали НЯМА.
  • 4 Софиянец

    13 0 Отговор
    Така е, то други няма - малко сърби титовисти, албанци, тук таме някой турчин и всичкото маке е българин!
  • 5 Тодор Димов

    0 5 Отговор
    Ето... пак някакви "доброжелатели" се включват в разговора. А Пендаровски е прав - таса си е. Очевидно човекът се е вгледал в нещата. Не е ясно защо въпроса за малцинствата трябва да се санкционира от конституцията на държавата, според някои "разбиратели". Тях си ги има, живеят си хората... И в България е така, и никой не приказва за промени в конституцията. А "разбирателите" ги знаем кои са.
  • 6 Тодор Димов

    0 5 Отговор
    Ето... пак някакви "доброжелатели" се включват в разговора. А Пендаровски е прав - таса си е. Очевидно човекът се е вгледал в нещата. Не е ясно защо въпроса за малцинствата трябва да се санкционира от конституцията на държавата, според някои "разбиратели". Тях си ги има, живеят си хората... И в България е така, и никой не приказва за промени в конституцията. А "разбирателите" ги знаем кои са.

    Коментиран от #10

  • 7 Хахаха

    10 0 Отговор
    Искам да подчертая, че няма абсолютно никакъв начин да превърнем един македонец в българин. Това са два различни идентичностни кода, два различни народа със своя специфична етногенеза!!


    Ми то няма македонци ... има северномакедонци.
    Пендаровски ди ги плещи, но РСМ, преди БЮРМ, си е измислена държава през 1945 от Сталин и СССР, а БКП и Георги Димитров са антибългари.
  • 8 Перо

    6 0 Отговор
    Хм. Едно нещо не мога да разбера. Сърбите се най-големите глупаци. Вместо Българите в Вардарска Македония да ги направят Сърби, ние казваме че това става с указ през 1944г. и че е възможно,те ги направиха Македонци.
  • 9 8533677

    3 0 Отговор
    Нека Пендаров си изследва " кода" по точно ДНК дали е идентичен с маке?Изобщо има ли ДНК на "чисто маке", защото няма данни за такъв етнос.Техния мит за Александър е зашит с бели конци!Пеония/Днешна Вардарска/ се присъединява към Антична Македония когато Александър тръгва на първия си поход към Персия като нов император и взима със себе си и тракийските войни от Пеония,но във войската има и гърци и други.В частност никога не се завръща,остава в Александрия.Та какви потомци са тия,глупости на търкалета.И гърците са били васали,но никога не са си сменяли идентичността.А тия разчитат на географското наименование за идентичност,а в древността там са траките.Другото че и гърците злоупотребяват,като смятат Александър за грък,другата фантасмагория,а видно от гробницата на Филип,погребението е тракийско.
  • 10 Е запознай се ,защото

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тодор Димов":

    не познаваш Конституцията на РСМ!Относно правата на етносите е различна от българската.В тяхната българи не съществуват графа " други" без да се споменават,и това стана по времето на Заев след подписване на двустранния договор.Включването на българи в К дава допълнителни права,които са важни.
  • 11 Този индивид

    0 0 Отговор
    Е типичния вид "македонски кариерист".С Български произход и с възпитание от Белград.Такива са най-опасни,те са готови и майка си да продадат,само и само да запазят благинката на високия си пост!
Новини по държави: