27 Декември, 2022 13:06 1 510 45

САЩ прилагат сериозни стратегии за сдържане на технологичното развитие на Китай

  • сащ-
  • китай-
  • пекин-
  • технологии-
  • развитие

"Най-агресивният“ ход на Вашингтон за ограничаване на икономическия и военен растеж на Пекин

САЩ прилагат сериозни стратегии за сдържане на технологичното развитие на Китай - 1
Източник: Shutterstock

САЩ започнаха прилагането на стратегия за сдържане на технологичното развитие на Китай, "най-агресивният“ ход на Вашингтон за ограничаване на икономическия и военен растеж на Пекин през последните години, коментират в редакцията на изданието Politico, позовавайки се на експерти, както и на бивши и настоящи американски служители, пише Агенция "Фокус".

В продължение на няколко десетилетия властите на САЩ се стремят да установят сътрудничество с Китай, но в същото време са направили всичко, за да гарантират, че Пекин ще остане далеч зад Вашингтон по въпросите на технологичното развитие. Сега служителите по сигурността на САЩ се стремят към почти пълно спиране на развитието на Пекин, особено в областта на микрочиповете и компютрите, а скоро и в други сектори, пише вестникът.

Нови закони на САЩ, насочени към високотехнологичните сектори на китайската икономика, влязоха в сила през есента на 2022 г. Догодина ще бъдат предприети още няколко законодателни мерки. Според изданието всички те взети заедно ще забавят технологичното и икономическото развитие на Китай повече от всички решения, взети от администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп.

"Наистина виждате драматична промяна в начина, по който се гледа на отношенията с Китай. Администрацията на [Джо] Байдън вижда иновациите, разработени в Китай, като заплаха за националната сигурност“, казва бившият американски служител Клит Вилемс, помогнал за развитието на икономическата политика на Белия дом спрямо Китай при Тръмп.

Администрацията на САЩ нарича новата стратегия срещу Китай "отбранителна програма", пише вестникът. Изданието отбелязва, че през октомври Министерството на търговията на САЩ публикува мерки, целящи да попречат на китайските компании да произвеждат модерни компютърни чипове. В близко бъдеще се очаква указ за регулиране на американските инвестиции в Китай и указ за ограничаване на възможността китайските социални мрежи, по-специално TikTok, да събират данни от американци.

От своя страна Конгресът на САЩ разработва законодателни инициативи, насочени към контролиране на инвестициите и потоците на американски капитали към Китай. Законодателите действат по идеята на Байдън за "насърчаване“ на американската технология за подобряване на конкурентоспособността на страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даммммм

    50 12 Отговор
    Америте ще се доиграят най накрая-на цял свят няма как да диктуват условията си....-ще си счупят зъбите накрая....

    Коментиран от #2, #29, #34, #42

  • 2 Антируснак

    11 52 Отговор

    До коментар #1 от "Даммммм":

    Едва ли, счупени ще са зъбите на пияната Раша...

    Коментиран от #15

  • 3 Високо технологичните злобари 🚀🌕

    41 5 Отговор
    Те Вашингтон откраднаха технологиите на сума държави, пък сега ще ги възпират. Че от къде на къде!?!? По този начин показват на света, че те са разума, а всички други са примати и индианци.
  • 4 Нищо не могат да направят краварите

    47 7 Отговор
    Китайския дракон вече е на свобода,каквито и мерки да вземат америте,са закъснели!Усещате ли слабостта на колоса,глинените му крака няма да го държат още дълго!Ако Китай помогне малко на Русия,Западния хегемон отива в историята,за което много се радвам!Честита Коледа!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Чист идиотизъм..

    50 6 Отговор
    Как можеш да си поставиш за цел да "спираш развитието на която и да е държава или отделна личност" защото си "богоизбран" и БОГ ти го е "разрешил в частен разговор"? Русия и Китай ще разсипят Запада,те вече го правят,няма връщане Вече,амин..
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Госあ

    34 7 Отговор
    Китай трябва да наложат ембарго на Тайван за износа на чипове към краварите възможно най скоро.

    Коментиран от #9

  • 9 стоян

    8 19 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    До 8 ком - как Китай ще наложи ембарго на тия заводи в Тайван като тия заводи са американски и работят за САЩ и Европа

    Коментиран от #10, #14, #16

  • 10 Госあ

    27 3 Отговор

    До коментар #9 от "стоян":

    Много лесно. Освен това, тия заводи са тайвански, мой. Затова геронтокрацията ги примамва да отидат в сащ. Краварите нямат нито специалистите, нито опита да ги заменят.

    Коментиран от #31

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Урюрвкос

    17 3 Отговор
    имало глад за електронни компоненти, а пазара е залят със такива от "неизвестни" производители че и с по добри параметри от богоизбраните.

    Коментиран от #32

  • 13 Е добре де...!

    27 1 Отговор
    Нали една от най-големите демократични ценности е свободната конкуренция на пазара ...!А на практика с действията си САЩ доказват точно обратното...!

    Коментиран от #19, #26

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ти четеш ли,или пишеш за спорта...!

    24 1 Отговор

    До коментар #2 от "Антируснак":

    Тук става на въпрос не за ,,раша",а за Китай драги ми Смехурко ...!!!
  • 16 Госあ

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "стоян":

    Абревиатурата на TSMC Стоенчо е Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. Това е най голямата и технологична компания за чипове в света.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Госあ

    2 20 Отговор

    До коментар #13 от "Е добре де...!":

    Думата Демокрация в едно изречиние с чайна и робсия е малко абсурдно, товарищ!

    Коментиран от #23, #25

  • 20 Ти пък защо се учудваш?!

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Нима се учудваш...?!":

    Малко му е ,,с"-то и...другото...!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Само така пич!

    25 2 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Ще те призная,ако веднага си изгасиш ,,недемократичните" китайски лампички,с които си украсил новогодишната си елха...,😉🤣😂😝👍👏🍷!
  • 26 Дядо Гъдю

    21 3 Отговор

    До коментар #13 от "Е добре де...!":

    Имаше един цитат на Сталин(цитирам по памет):
    ,,Аз мислех,че Демокрация е,когато народът се чувства добре,но другарят Ризвелт ми обясни,че Демокрация е ,самокогато хамериханският народ се чувства добре"
  • 27 Антонио Бандера

    18 1 Отговор
    Така е при демокрацията - само сащ може да просперира
  • 28 Какви технологии вече

    20 2 Отговор
    при мързеливите, наркоманизирани кравари? Само плюскат и се чифтосват еднополово…
  • 29 1234

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "Даммммм":

    Русия ще е победител. С нея са Китай, Индия, Бразилия, Иран, цяла Африка и Азия. САЩ са разпадаща се държава и до 10 години ще са едно малко бледо копие на сегашните лъжи, лицемерие и корупция, както и желание за световно господство чрез цифрови валути, за което правят всички измами.

    Например, американските слушалки всъщност са правени комунистическата държава Китай! А какво да кажат американския елит, който е напъхал комунистически слушалки в ушите си! Всяка втора стока в света се произвежда в Китай! Да припомним комунистически Китай! Цялото американско благосъстояние се крепи на комунистическата идеология!

    Коментиран от #44

  • 30 Пол Робъртс:

    16 3 Отговор
    "Вашингтон си купи България", казва Пол Робъртс, бивш финансов съветник на президента Роналд Рейгън, пред ФОРУМНЮЗ - 06.04.2015 г.

    Българското правителство бе купено от Вашингтон като съюзник срещу Русия. Може би българите са смятали, че това е добре заради предишния контрол над страната от Съветския съюз. Вероятно мозъците на българите са промити от американската пропаганда и не разбират, че България е под контрола на Вашингтон, който е купил правителството им. Българското правителство СЛУЖИ на АМЕРИКАНЦИТЕ, а НЕ на НАРОДА си.

    Коментиран от #37

  • 31 стоян

    4 14 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    До 10 ком - писах - заводите са американски с американски и тайвански инженери - разработките на нови чипове се извършва в САЩ - това че на вас путинофилите не ви харесва проблема си е ваш

    Коментиран от #36

  • 32 Преминаващ оттук

    16 1 Отговор

    До коментар #12 от "Урюрвкос":

    Щом Виетнам вече произвежда чипове и електронни компоненти за САЩ, може да се види до къде са стигнали "високо технологичните" предприятия на краварите. Май само чипсове и солетки могат да правят.
    За самолетостроенето да не говорим. Крила произведени в Германия, Тяло в Холандия. Другите неща по самолета някъде във Франция или не знам си в коя държава. Балона скоро ще се спука. Притиснат ли ги Китай да си поискат заемите които са им давали ще им се стъжни.
  • 33 Нищо няма да постигне САЩ

    8 2 Отговор
    Собствените им бизнесмени изнесоха производствата от САЩ в Китай и Тайван. Сега почнаха - TSMC щели да строят заводи в САЩ, но разходите там неколкократно по-големи. Китай произвежда някакви компютърни чипове, които макар и да не са най-модерните вършат работа и имат доста по-ниска цена. В край сметка едва ли някой би плащал за чип 30 USD, ако подобен струва в Китай 5 USD.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Перо

    3 4 Отговор
    Тръмп пак ще се върне!
  • 36 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "стоян":

    Абе ти четеш ли бе ??? Кви американски инженери, кви пет лева ве калмук ?

    Коментиран от #38

  • 37 Част от форумците

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "Пол Робъртс:":

    не съзнават, чче са купени от империята на злото.
  • 38 Аки какви

    1 4 Отговор

    До коментар #36 от "Госあ":

    други? Без супервижън от развити компании, нищо не може да се създаде. Особено при злите хора на североизток.

    Коментиран от #39

  • 39 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "Аки какви":

    Примерно японски, немски, китайски, руски. Кво ше кажеш, А ? Китайски, които са 60% от МИТ например или немски, които им изнесоха космическата програма, японски които им направиха електрониката и руски които им направиха високотехнологичните машини за елементен анализ. На юдеокраварите.
  • 40 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор
    Странно нещо е американската демокрация!!!!!!Смятата се за БОГОИЗБРАНИ!!!!!!И НАСЕЛЯВАТ ,,СВЕТЛИЯТ ГРАД НА ХЪЛМА!!!!!,,....Естествено целият останал свят е ДОЛУ,И ДАЛЕЧ ОТ ХЪЛМА И Е ДЛЪЖЕН ДА ГО ОБСЛУЖВА!!!!!!!За да си остане така ОБЯВИХА КИТАЙ ЗА ВРАГ НОМЕР1!!!!!!!Обаче за да се справят с него ,,....ТРЯБВА ДА СЕ ПОБЕДИ РУСИЯ НА БОЙНОТО ПОЛЕ,,!!!!!!Казва го ЗБИГНЕВ Бжежински ,а ,,РАНД КОРПОРЕЙШЪН,, начерта пътищата и стратегията за това!!!!!!!!...в доклада си отпреди няколко години!!!!!....битката е на СМЪРТ....НЕ НА ЖИВОТ!!!!!И си го казват ОТКРИТО,Лавров само ПОВТАРЯ казаното вече.
  • 41 Жълто джудже

    1 0 Отговор
    Вие сами дадохте на Китай награда под формата на огромен руски пазар. Куче с въшки няма да може да ги изплаши.
  • 42 Рошко

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Даммммм":

    На папките на тая стратегия отзад пише made in China
  • 43 Вашингтон

    0 0 Отговор
    Америте са най великата нация в света
  • 44 Другарят Си

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "1234":

    Грешиш другарю В момента 60% от реалните стоки в света са произведени в Китай. На щатите се падат 5%. После е останалата част от Азия и накрая европа.
  • 45 Гошо мексиканеца

    0 0 Отговор
    "Късно е либе за китка"