Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Декември, 2022 16:42 4 455 46

Кулеба: Искаме среща на върха за прекратяване на войната, но не очакваме Русия да участва

  • украйна-
  • кулеба-
  • среща на върха-
  • война-
  • русия

Министърът на външните работи на Украйна заяви в понеделник

Кулеба: Искаме среща на върха за прекратяване на войната, но не очакваме Русия да участва - 1
Източник: БГНЕС

Министърът на външните работи на Украйна заяви в понеделник, че страната му иска среща на върха за прекратяване на войната, но не очаква Русия да участва, пише Associated Press.

Кулеба заяви в интервю пред Associated Press, че правителството му иска среща на върха за мир в рамките на два месеца в ООН с генералния секретар Антониу Гутериш като посредник.

ООН даде много предпазлив отговор.

"Както генералният секретар е казвал много пъти в миналото, той може да посредничи само ако всички страни искат той да посредничи“, каза асоциираният говорител на ООН Флоренсия Сото Нино-Мартинес в понеделник.

По думите на Кулеба, Русия трябва да бъде изправена пред трибунал за военни престъпления, преди страната му да преговаря директно с Москва. Той заяви още, че другите държави трябва да се чувстват свободни да говорят с руснаците, както се случи преди споразумението за зърно между Турция и Русия.

Кулеба отбеляза също, че е "абсолютно доволен“ от резултатите от посещението на президента Володимир Зеленски в САЩ миналата седмица и разкри, че правителството на САЩ е направило специален план да подготви ракетната батарея "Пейтриът“ да бъде оперативна в страната за по-малко от шест месеца. Обикновено обучението отнема до една година.

Кулеба увери, че Украйна ще направи всичко възможно, за да спечели войната през 2023 г.

"Всяка война завършва по дипломатически начин“, каза той. "Всяка война завършва в резултат на действията, предприети на бойното поле и на масата за преговори."

Коментирайки предложението на Кулеба, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред държавната агенция РИА Новости, че Русия "никога не е следвала условия, поставени от други. Само нашият собствен и здрав разум."

Миналата седмица говорителят на Кремъл каза, че нито един украински мирен план не може да успее, без да се вземат предвид "днешните реалности, които не могат да бъдат пренебрегнати“ – препратка към искането на Москва Украйна да признае суверенитета на Русия над Кримския полуостров, който беше анексиран през 2014 г. , както и други териториални придобивки.

Кулеба каза, че украинското правителство би искало да има "мирна" среща на върха до края на февруари.

"Организацията на обединените нации може да бъде най-доброто място за провеждане на тази среща на върха, защото тук не става дума за правене на услуга на определена страна“, каза той. "Това наистина е да привлечем всички на борда.“

На срещата на върха на Г-20 в Бали през ноември Зеленски направи дистанционно представяне на мирна формула от 10 точки, която включва възстановяване на териториалната цялост на Украйна, изтегляне на руските войски, освобождаване на всички затворници, трибунал за отговорните за агресията и гаранции за сигурност на Украйна.

Запитан дали Украйна ще покани Русия на срещата на върха, той каза, че Москва първо ще трябва да бъде изправена пред международен съд за военни престъпления.

"Те могат да бъдат поканени на тази стъпка само по този начин“, подчерта първият дипломат на Киев.

За ролята на генералния секретар на ООН Кулеба каза: "Той се доказа като ефективен посредник и ефективен преговарящ, и най-важното, като човек с принципи и почтеност. Така че бихме приветствали активното му участие.“

Други световни лидери също предложиха да посредничат, като тези на Турция и Саудитска Арабия.

Външният министър отново омаловажи коментарите на руските власти, че са готови за преговори.

"Те (руснаците) редовно казват, че са готови за преговори, което не е вярно, защото всичко, което правят на бойното поле, доказва обратното“, каза той.

Руският президент Владимир Путин заяви преди няколко дни, че страната му е готова за преговори за прекратяване на войната в Украйна, но настоя, че украинците са тези, които отказват да предприемат тази стъпка. Въпреки коментарите на Путин, силите на Москва продължават да атакуват Украйна - знак, че мирът не е неизбежен.

Визитата на Зеленски в САЩ беше първото му задгранично посещение от началото на войната на 24 февруари. Кулеба похвали усилията на Вашингтон и подчерта значението на посещението.

Украйна си осигури нов пакет от военна помощ на стойност 1,8 милиарда долара, включително ракетна батарея "Пейтриът“, в хода на визитата.

Кулеба каза, че този ход "отваря вратата за други страни да направят същото“.

Той каза, че правителството на САЩ е разработило програма за украинските войски да завършат обучението по-бързо от обикновено "без никакви щети върху качеството на използването на това оръжие на бойното поле“.

Въпреки че Кулеба не спомена конкретна времева рамка, той каза само, че ще бъде "много по-малко от шест месеца“. И добави, че обучението ще се извършва "извън" Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    126 5 Отговор
    Тея не разбраха ли,че върха е РУСИЯ
  • 2 Глей то тоя

    141 4 Отговор
    Че нали с Русия ви е войната,кво събираш маалата,това е ваш общ проблем,с Русия си го решавайте!

    Коментиран от #30

  • 3 Искаме

    106 3 Отговор
    Тия други думи явно не знаят ...
  • 4 Жълто джудже

    105 1 Отговор
    Този човек предизвиква съжаление и съчувствие. Бил е излъган и ограбен.

    Коментиран от #13

  • 5 Боруна Лом

    38 1 Отговор
    УКРИИИ=====АНТЕНА
  • 6 мечти

    70 2 Отговор
    те са безплатни, нека си говори, нека си шмърка. Като се събуди, сам ще се удари
    Керванът си върви, кучето си лае.
  • 7 Ха ха ха

    73 2 Отговор
    тоя палячо ше ме умори от смях...
  • 8 падналия ангел

    80 5 Отговор
    Цитат от тема във Факти от 22-този месец, думи на Путин-"Всички въоръжени конфликти завършват по един или друг начин с преговори, по дипломатически път." Цитат на Кулеба в тази тема-"Всяка война завършва по дипломатически начин“ Даже не може да измисли нещо свое!
  • 9 Да, бе

    79 2 Отговор
    Най-употребяваната украинска дума е искам, ами искайте си, само че не сте познали от кого.
  • 10 Владимир Путин

    71 3 Отговор
    Условието за мир е само едно Зеленски и Кулеба да стигнат до кабинета ми в Кремъл незабелязано от никой.
    1 Трябва да влязат незабелязано на територията на РФ
    2 да стигнат до Москва
    3 да отидат до пазара и да купят мекици
    4 да стигнат до Кремъл незабелязано с мекиците
    5 да влязат в Кремъл по коридорите с мекиците
    6 да намерят кабинета ми
    7 като влязат в кабинета мекиците да са още топли ако мекиците са изтинали не се брои, че са изпълнили условията .
  • 11 В световната

    83 3 Отговор
    дипломация може да ИСКА само супер силния. Украйна не е в такава позиция, а и на световната общност и писна от шума около Украйна и нейните управляващи. Жалко за положението в което се оказаха обикновените украински хора, така нагло подмамени и излъгани.
  • 12 Киро

    55 2 Отговор
    Тази сбир.щина в укрия , искат сбор в диспансера в Кар.луково. Зеленият се отърва от тази дето изпрати за посланик в БГ , че жена му докато харчи стотици евраци по Европа, а тази го обслужваше в бункера, но явно му писна, та да го уреди в Кар.лу.ково, защото края наближава.
    Какви условия и на кой бре? Само искат и ресто комисионни на тези , които му подават. Мъск е вече финансово джудже пред Зеления и Кулеба.
  • 13 нпо агент

    66 2 Отговор

    До коментар #4 от "Жълто джудже":

    Как вкараха украински народ в тази авантюра....Не видяхте ли как сащ избягаха от афганистан,същото важи и за украйна..Ще им видите голи задници...А после ще искат парите от украинци с %..
  • 14 Баба Вуна

    78 2 Отговор
    Вчера в Киев имаше протести срещу Зеленски! Което беше потушено с насилие над протестиращите!
  • 15 Матей преображенски

    60 2 Отговор
    Тоя кулеба чисто и просто се ли-га-ви,говори абсолютни глу-пос-ти,крайно несериозно и не заслужава никакво внимание.Нали имаше преговори в Турция,имаше по -рано и в Минск,всичко лъжа и измама от тяхна страна.Първо всу и укро-правителството трябва да капитулира,да се сдаде в плен,и после и американците трябва да се изтеглят до Западна Европа и чак тогава може да се преговаря с тях за мир при руските условия,които са напълно справедливи.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хасковски каунь

    55 1 Отговор
    Скоро ще фърлят пешкира.
    Имаха много предложения от времето на Минските. А те бяха най-добрите. Докато не разрушиха държавата си пи заповед на САЩ , не се орахатиха.
  • 18 Човек който побеждава,

    61 2 Отговор
    ще хленчи ли, войната да спре!? Взеха да омекват фашистите!? Русия им каза, отписват завоюваните територии и войната спира, иначе и цяла Украйна може да загубят!?
  • 19 Пенчо

    3 6 Отговор
    Е как ще стане това ?
  • 20 дон диего

    48 1 Отговор
    Кулеба първо да промени риториката по отношение ба и със самата Русия. Самата му физиономия е нагла и пол ска.
  • 21 Баба Вуна

    51 1 Отговор
    Я помня как на едни преговори Украинските преговарящи убиха човек от собствената си делегация. Вие помните ли?
  • 22 Така значи

    42 1 Отговор
    Искате Преговори а.Усетихте деьелия.и хоп преговори.Няма да.има Преговори с Фашаги.Вас смьрта ви чака.
  • 23 Пор Чвор

    44 1 Отговор
    Както някой каза, второто предложение на Путин е по-лошо от първото, но значително по-добро от третото. От вас зависи къде ще спрете
  • 24 дядото

    37 1 Отговор
    не забелязваш ли че опротивявате на света.вече година едно и също-заплахи срещу русия,вой и писъци и искате,искате.ако сте силни и смели-ето ви русия,но защо нато и ес да свърши мръсната работа и реализира безнадежните ви мечти.
  • 25 Евлампи Кътев

    29 1 Отговор
    Събрали се мишките да съдят котката , ма коги я няма!!! Инак се навират дълбоко в мишите си дупки!!!!
  • 26 Пикльо

    21 1 Отговор
    Тоя е пълен пикльо
  • 27 Фил

    28 1 Отговор
    ТОЗИ ПЪРВО ИСКА МИР СЛЕД ТОВА ЩЕ ПЕЧЕЛИ ВОЙНАТА НЕЩО НЕ МИ СЕ ВРЪЗВА
    ДА ПОПИТАМ ЧУВАЛ ЛИ Е НЯКОЙ МИШКА ДА ПОБЕДИ СЛОН
    УКРАЙНА ДА СЕ СЪВЗЕМЕ И ДА НЕ СЛУША КРАВАРИТЕ КЪДЕТО ИМ ДАВАТ ОРЪЖИЕ ЧЕ СЛЕД ТОВА ИСКАТ ВРЪЩАНЕ ИЛИ УКРАЙНА ЩЕ СЕ КАЗВА САЩ 2
  • 28 Правилно кулиба

    25 0 Отговор
    Клякането му е майката. Тъй че смело надолу пък кво стане
  • 29 случаен

    25 1 Отговор
    нали печелите какъв мир,или послъгвате много,тоз кулеба да го. ба

    Коментиран от #41

  • 30 Гоуст

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Глей то тоя":

    Напълно си прав, ама видяла Жабата, че подковават Коня та и тя вдигнала крак. Гледа от Русия. Лавров каза, че ще преговарят със САЩ за мира в Украйна. Защото всички знаят кой и как воюва там. Ама Украйна няма база и козове за преговори, Тя може да води преговори само с Русия. Друг е въпроса от каква позиция.
  • 31 антрашпиц

    16 1 Отговор
    Мараба Кулебка, ..и нали си знайш...по нова година се готви за масирано въздушно нападение...можеш само да сънуваш преговори...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 321

    14 0 Отговор
    Смърт на фашизма свобода на народа!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 яааа

    8 1 Отговор
    Много му тесни устничките на тоя на снимката бе.
  • 38 От мойто Село

    5 1 Отговор
    чеб не искате ли?
  • 39 123

    9 1 Отговор
    Укрите като земат да губат и искат преговори ама белото от краварите ги държи и само плямпат колко са велики
  • 40 един от многото

    10 0 Отговор
    По голяма тъпотия не бях чел , браво , избихте рибата!
  • 41 стария моряк

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "случаен":

    И аз нямам работа!
  • 42 Джамбaза

    16 1 Отговор
    След спявката със Байдън започнаха да говорят за мир.
    Скоро ще молят за мир.
  • 43 Алея на ангели

    11 1 Отговор
    Хахахаха! Искат да прекратят войната, но без участието на Русия? Ако това не е признание, че "държавите на върха" водят войната с Русия!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Начо Крика

    5 0 Отговор
    Да, преговори. Щото на Володимир Зеления у Вашингтона, като искаше оръжие, потупаха го по рамото и му казаха "оръжие няма, действайте!".
  • 46 Мисля

    3 0 Отговор
    Искам среща на върха, ама нямам желание Русия да участва.
Новини по държави: