27 Декември, 2022 18:30 2 073 30

Бербок: Това, че присъединяването на Румъния към Шенген не се случи сега, е голямо разочарование

  • германия-
  • бербок-
  • румъния-
  • българия-
  • присъединяване

Тя подчерта, че Румъния и България са направили много, за да се подготвят за присъединяването

Бербок: Това, че присъединяването на Румъния към Шенген не се случи сега, е голямо разочарование - 1
Източник: БГНЕС

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок заяви в интервю за румънската частна телевизия Диджи 24, че присъединяването на Румъния към Шенген предстои и определи като "голямо разочарование" неуспеха да се постигне споразумение по този въпрос на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8 декември.

Тя подчерта, че Румъния и България са направили много, за да се подготвят за присъединяването към Шенгенското пространство.

"Особено Румъния положи много усилия и изпълнява всички критерии. Затова фактът, че присъединяването не се случи сега, е голямо разочарование. Борихме се до последния момент за различно решение. На 8 декември, на път към Ирландия, говорих в самолета с австрийския си колега. Също така федералният министър на вътрешните работи положи всички усилия в Брюксел. И канцлерът (Олаф) Шолц се намеси. Според мен фактът, че не се стигна до споразумение, беше голяма грешка в европейски и геополитически план. Още по-важно е сега да гледаме напред. Макар че през тази година това не беше възможно: Съветът не е казал "не", а просто не е казал все още "да". Убедена съм, че присъединяването към Шенген ще последва. С тази цел е важно да поставим бързо отново този въпрос в дневния ред на ЕС", посочи Бербок.

На въпрос доколко е единна Европа, когато се случва нещо като ветото срещу присъединяването на Румъния и България към Шенген, което създава проблеми за солидарността и сигурността на ЕС, германският външен министър подчерта, че "Европа е силна, когато е единна".

"Тази година, която е в голяма степен ужасна, установихме - Европа е много по-силна и по-единна, отколкото смятахме. Заедно с моя румънски колега Богдан Ауреску постигнахме много. Мисля си по-специално за нашата подкрепа за малката страна съседка на Румъния - Молдова. Путин искаше да създаде разрив между нашите общества, но се провали. Въпреки всичките му опити за шантаж, играейки си с кранчето на газа или чрез преднамерена дезинформация, не се оставихме да бъдем разделени. Затова моят отговор на Вашия въпрос е следният: демонстрираме най-вече под формата на Европейския съюз, че сме единни и по-силни от всякога", отбеляза Бербок.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    38 0 Отговор
    Носи си с гордост името лицемерка
  • 2 СССРБарета

    35 0 Отговор
    Смърди на лицемерие!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мръсна лъжкиня

    44 3 Отговор
    заради теб не ни приеха. Мястото на Балканите не е в ЕС. Трябват ни партньорства на изток. ЕС е потъващ кораб. Това и децата го разбраха.
  • 5 Гай Турий

    30 0 Отговор
    Тая проста пуйка, случайно попаднала в МВнР, копи-пейст по простотия и нищожества на премиера си, продуцира единствено и само глупости след глупости. Как може да става това в една цивилизована Германия?! То не е само тя, то и хайнемайнелайнен беше същата кукурига, че сега и ЕС ще командва с простотиите си. Сбъркан свят, управляван от идиоти. Дъртата Европа загива заради джендърджиите на власт.

    Коментиран от #7

  • 6 Госあ

    24 0 Отговор
    “ Това, че присъединяването на Румъния към Шенген не се случи сега, е голямо разочарование” А сега де ?!!! Наведете се още на аналената !
  • 7 Петьо Петров

    19 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гай Турий":

    Напълно си прав с изключение на едно. Не е случайно там, и тя и останалите по върховите позиции.
  • 8 Еврото

    19 2 Отговор
    Приемете Русия преди Румъния , а ние българите ще ви ръкопляскаме от сърце !
  • 9 Вечния юрдек

    15 1 Отговор
    Хан Соло, сънародниците му и подлогите им са демагози и лицемери !
  • 10 Ко стана?

    23 2 Отговор
    Путин е подписал указ. Никакъв петрол за държави, които прилагат таван на цените. На колко ше зарежда таралясника Ганю от януари?

    Коментиран от #13

  • 11 Друга тема

    1 3 Отговор
    Някои хора искат за мен да няма хубав и уреден живот, заради това са лъгали че аз съм болен и кофти човек за да бъда желан ТОЧНО НИКЪДЕ!
  • 12 честен ционист

    7 1 Отговор
    Щото немчура трябваше да кара боклуците за горене в румънските ТЕЦ и циментови заводи без много много да го проверяват.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 4634

    27 1 Отговор
    Тези ДОРИ не крият, че единствено към България изпитват нещо като погнуса.
    Макар лицемерното изявление десетина дни след отказа за БГ да влезе в Шенген, че догодина ще влезем. Как разбраха, че ще оправим нещата, в които ни упрекват? Или просто си признават, че зависи от ТЯХНОТО решение.
    Мене такова отношение лично ме обижда.
    Обикновеният човек в страната не го еня дали ев Шенген или не. То е за налушители и ботаги спекуланти.

    Коментиран от #22, #25

  • 15 За нея и останалите

    8 0 Отговор
    там западнали, може и да е разочарование, НО в сегашната ситуация на много бързи изменения в света, даже е много положително нещо за България!
    Тези вече падат и ще се сгромолясат в следващите няколко години! За какво тогава да искаме да сме в техната падаща гондола?
    Нито еврото ни трябва, нито тази шенгенска зона! След няколко години всички вече ще разберат защо!

    Коментиран от #18

  • 16 българите

    7 3 Отговор
    Вече виждате разликата между нас и Румъния или Полша, ние сме много години назад, те се развиват, а ние българите стоим на едно място

    Коментиран от #23, #27

  • 17 Европа

    3 6 Отговор
    Трябва да признаем, че Румъния и Полша ще бъдат двете военни и икономически сили в Източна Европа
  • 18 Госあ

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "За нея и останалите":

    Не е въпросът ние какво искаме и какво е изгодно за нас, а какво искат господарите на евроатлантическата тълпа в парламента.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 От страни

    5 0 Отговор
    Виж колко е цинична.... АнАленче - ти си най големото разочарование - върви си при батутите и скачай, скачай, скачай... и ще е добре когато скочиш най високо да не улучиш батута.
  • 21 От страни

    4 0 Отговор
    На тая скубла бих и затапил устата с нещо...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 От страни

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "българите":

    Полша получи при влизане в ЕС едно 280-300 милиарда.... На нас някой да ни е дал повече от 1?

    Коментиран от #26

  • 24 Ген. Гурко

    11 0 Отговор
    усещате ли накъде бие зелената хубавица? Жалко че Румъния не е влязла. Значи Румъния трябва да влезе, границата на Шенген минава по Дунав и България остава територия за мигрантска гетоизация. С критики когато силово спира навлеците и със забрана веднъж влезли, да ги пропуска към западна Европа за да не притесняват господата западняци. Срещу това ще ни дават някой лев. Това са те в своята същност.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 прахта

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "От страни":

    Румъния получи 230 милиарда евро, а сега чрез плана за устойчивост и развитие получава почти 100 милиарда евро, ние сме прахта, останала от тях
  • 27 Сократ

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "българите":

    Я погледни в България какво не е разрушено. В Полша и Румъния подобни ликвидации не се случиха, както тук. Да не говорим за милиардите налято в техните икономики. Малка разлика, но съществена.
  • 28 ХубаваРаботаАмаЕвропейска

    9 0 Отговор
    Една от причините освен преминаващите имигранти е, че имаме много цигани а те създават проблеми в цяла Европа. Прави са, не сме ги ликвидиали навреме както цвилещата Европа и сега се размножени безконтролно. Лоша работа, няма как да се ползва тяхното някогашно решение. За сведение например, след чумата във Франция масово са избили циганите защото не ги ловяла болеста и са мъродерствали свободно на големи групи, нападали замъци и т.н.
  • 29 Вирус

    1 0 Отговор
    Бебока пак се изказва единни сме трябва да се повтаря щото никой не вярва
  • 30 кюмюря от Драгалевци

    1 0 Отговор
    Това е поредното лицемерие от Бербока ана.....На кого в Румъния и БГ му пука какво мисли още един канцеларски плъх след като резултатите са извън Шенген .
Новини по държави: