15 Август, 2013 10:39 2 306 0

Трима журналисти убити при размириците в Египет (обновена)

  • египет-
  • размирици-
  • журналисти-
  • убити

Сред тях е и ветеран оператор от телевизия

Трима журналисти убити при размириците в Египет (обновена) - 1
Безредиците в Кайро и (на вория кадър) един от загиналите журналисти - Мик Дийн. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Трима журналисти бяха убити и няколко бяха ранени при размириците, отново обхванали Египет от вчера, съобщи Ей Би Си Нюз.

Медийни наблюдатели настояха властите в Кайро да разследват всички нападения срещу репортери и да поискат отговорност от виновните за тях, след като в сряда полицейски сили използваха бронирани машини, булдозери и хеликоптери, за да унищожат два лагера на поддръжници на сваления президент Мохамед Морси в египетската столица.

61-годишният оператор на телевизия „Скай Нюз“ Мик Дийн е бил прострелян, докато снимал смазването от силите на реда на протестните лагери в Кайро. Той получил медицинска помощ, но скоро след това починал от раните си. Останалият екип на медията е невредим.

Дийн е работил в „Скай Нюз“ от 15 години, покривайки ъбития в САЩ и Близкия Изток. Той е женен, има двама синове. Директорът на новините в медията го определи като брилянтен журналист и вдъхновяващ ментор за много от колегите си. Британският премиер също обяви, че с болка приема новината за смъртта му.

26-годишната журналистка Хабиба Ахмед Абд Елазиз от базирания в Обединените арабски емирства вестник „Гълф нюз“ е била ранена смъртоносно в близост до джамия в Кайро по време на разправа на властите с поддръжници на Мурси. От изданието съобщават, че тя е била в годишен отпуск, но правела репортаж за сродна медия. Гибелта й е потвърдена от нейната по-малка сестра и впоследствие от баща й, който в момента е в Египет. Шеифът й Мазхар Фаруки е споделил, че цялата редакция е в шок от случилото се с момичето с обещаваща кариера.

Египетският журналист Ахмед Абдел Гауад от вестник „Ал Акбар“ е бил убит в близост до същата джамия. От Египетския медиен синдикат са потвърдили гибелта му, без да разкриват повече подробности.

Фотографка на „Ройтерс“ пък е била простреляна в крака и е в болница за лечение, потвърдили са от информационната агенция.

Комитетът за защита на журналистите обяви, че разследва още няколко нападения над представители на съсловието и настоява египетските власти да проявяват повече сдържаност и да позволят на представителите на медиите да си вършат работата.

От Международния прес институт поясниха, че журналисти биват атакаувани и от двете страни в конфликта.

Министерството на вътрешните работи на Египет няма да позволи повече да се организират и провеждат седящи стачки, обяви шефът на ведомството Мохамед Ибрахим. Няма да допуснем никакви стачки по пощадите на което и да е място в страната, заплаши той на пресконференция днес.

Според изнесената от него информация в близост до университета на Кайро и джамията Рабаа ал Адауия са загинали 43-ма полицаи, включително 18 офицери, между които двама генерали и двама полковници. Още 211 пазители на реда са били ранени.

По думите на министъра, ислямистите, поддържащи Мурси, са атакували представителите на силовите структури повсеместно веднага след започване на операцията по прекратяване на опозиционните митинги. На нападения с автоматично оръжие и дори гранатомети са били подложени 21 полицейски участъци.

В предградието Кердаса близо до Гиза ислямистите разстреляли всички полицаи, които се намирали в управлението. Те също така се качвали по покривите на сградите, за да целят представителите на реда отвисоко.

Информацията, че в района на джамията са задържани лидерите на „Мюсюлмански братя“ Мохамед ал Белтаги и Исам ал Арян беше опровергана от вътрешния министър. Несъгласен с политиката на грубо насилие от страна на правителството, вицепрезидентът - известният учен и общественик Мохамед ел барадей, подаде оставка.

По официална информация на властите в безредиците са намерили смъртта си 278 души, но според ислямистката опозиция загиналите са близо 800. Ранените са над 2000.

РИА Новости говори за един загинал и 14 пострадали и в курортния град Хургада, позовавайки се на информация от египетското издание „Ад Дустур”.

В столицата Каро и редица провинции на страната вчера след обяд бяха обявени военно положение за един месец, както и комендантски час. По данни на АФП, представители на властите са заявили, че в резултат на приетите мерки обстановката във всички региони на страната се нормализира.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА