29 Декември, 2022 06:22 1 055 11

Пенсиониран адмирал от Кувейт ще координира транспортирането на украинско зърно през Черно море

  • пшеница-
  • украйна-
  • оон-
  • координатор-
  • черно море-
  • транспорт

Суданецът Амир Махмуд Абдула, който заемаше поста от август, бе заменен с кувейтеца Абдула Абдул Самад Дащи

Пенсиониран адмирал от Кувейт ще координира транспортирането на украинско зърно през Черно море - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш назначи нов координатор на инициативата за транспортиране на украинско зърно от украински пристанища през Черно море, която е резултат на споразумение между ООН, Украйна, Русия и Турция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Суданецът Амир Махмуд Абдула, който заемаше поста от август, бе заменен с кувейтеца Абдула Абдул Самад Дащи, пенсиониран адмирал. В последните години Дащи беше военно аташе на Кувейт в Белгия и представляваше страната си в НАТО.

Инициативата за износ на украински зърнени култури от украински пристанища през Черно море е резултат от споразумение, подписано на 22 юли, което позволи да бъде облекчена световната хранителна криза, предизвикана от войната в Украйна. Споразумението бе удължено в средата на ноември за още четири месеца.

Според украинското министерство на земеделието 540 кораба са транспортирали общо 15 милиона тона зърно от юли досега от украински пристанища към дестинации в Азия, Африка и Европа.

В същото време Русия критикува неприлагането заради западните санкции срещу нея на второ споразумение с ООН, датиращо също от 22 юли, за износа на руски зърнени култури и торове.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 2 Отговор
    За пръв път в историята страна във война изнася зърно.Как мислят да сеят като земите са минирани?

    Коментиран от #3, #5, #7

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    дано е ЧЕСТЕН и не КОРУМПИРАН
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    НЕТ колега първо да сме ХОРА второ ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
  • 4 Урюрвкос

    6 0 Отговор
    офф като гледам снимките не са събрали реколтата от слънчогледа и така стои по полетата почернял и клюмнал глава. Догодина олиото няма да поевтинее.
  • 5 оня с коня

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Коя страна имаш предвид Русия или Украйна,щото и двете са във война,и двете изнасят Зърно?А да си чул че за да се води война са необходими ПАРИ,защото войната е Скъпо удоволствие?А наясно ли си че Русия разрешава на Украйна да изнася Продукцията си НЕ от добро сърце,а за да й РАЗРЕШИ ЗАПАДА тя пък от своя страна да осъществява също износ на Зърното си.А как забранява Западът на русия да изнася ли?Ами ИНДИРЕКТНО чрез Забрана за акостиране на Руски кораби не само във всички Западни пристанища,но и в Държавите-Сателити на Запада,отделно пък налага жестоки санкции на държави,позволили си да купуват Руско зърно!сега стана ли ти ясно защо Русия е така разговорчива по въпроса за зърното?
  • 6 Асдф

    2 7 Отговор
    Украйна изхранва цялата планета.

    Коментиран от #11

  • 7 Амин

    2 10 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Как ли,с Байрактари даже щели до предградията на Москва да засяват.Защото скоро ще ядеме варено жито в памет на сегашното рушко управление.
  • 8 Хммм

    6 1 Отговор
    Нещо стана съмнително това украинско зърно. Да не стане , като с азерският газ . Зърното да е украинско , колкото азерският газ - азерски.
  • 9 Вирус

    6 1 Отговор
    За пореден път се учудвам тези защо изнасят или наистина земята не е тяхна следователно и зърното или хамериканците са казали няма ли зърно няма оръжия
  • 10 778

    3 0 Отговор
    Ти да видиш! Скоро очакваме и марсианците да се включат...
  • 11 Всъщност

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Асдф":

    Да бе , смешник . Истината е , че Русия е и най-големият производител , и най-големият износител . А оркаинците ще изнасят , щом братушките им позволяват .