Last news in Fakti

4 Януари, 2023 13:45 981 5

Швейцария: Инфлацията през 2022 година е била 2,8 на сто

  • инфлация-
  • швейцария-
  • годишна-
  • увеличение-
  • цени

От 0,6 на сто през 2021 г.

Швейцария: Инфлацията през 2022 година е била 2,8 на сто - 1
Източник: Shutterstock

Инфлацията на потребителските цени в Швейцария се увеличава рязко през 2022 г., главно поради покачването на цените на горивата, автомобилите и наемите на жилища, като през декември се отбелязва спад на фона на по-ниските цени на енергията, показват данни на Федералната статистическа служба, предаде Ройтерс. Средната годишна инфлация се повишава до 2,8 на сто през 2022 г. от 0,6 на сто през 2021 г. През 2020 г. потребителските цени паднаха с 0,7 на сто.

Продължаващият ръст на годишна база се дължи основно на по-високите цени на петролните продукти, природния газ, автомобилите и наемите на жилища, докато цените на комбинираните оферти за фиксирани и мобилни услуги и лекарствата се понижиха. През 2022 г. цените на местните стоки са се повишили с 1,6 на сто, а на вносните - с 6,7 на сто.

Инфлацията на потребителските цени на годишна база се понижава до 2,8 на сто през декември от 3,0 на сто през ноември. Икономистите очакваха ръст от 2,9 на сто, отбелязва Ройтерс.

Инфлацията спада от достигнатия през август пик от 3,5 на сто до най-ниското си ниво от осем месеца.

Спрямо предходния месец през декември потребителските цени са намалели с 0,2 на сто, след като през предходния месец останаха без промяна. Това беше в съответствие с очакванията на икономистите.

Месечният спад се дължи на поевтиняването на автомобилните горива и на тези за отопление, на плодовете и зеленчуците, както и на лекарствата, уточняват от агенцията. Данните също така показват, че основните потребителски цени са се покачили с 2,0 на сто на годишна база през декември и с 0,1 на сто спрямо ноември.

Измервателят на ЕС на хармонизирания индекс на потребителските цени се повиши с 2,7 на сто на годишна база през декември и спадна с 0,2 на сто спрямо предходния месец.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аде

    3 1 Отговор
    Ами като са глуповатички да не приемат еврото.
  • 2 бихте ли пояснили

    7 0 Отговор
    Тия с двупроцентова инфлация....не са ли чували зa войната??!!!??? Или нас тук нещо ни пързалят........
  • 3 Щсдд

    1 1 Отговор
    Еми така е в прогниля запад.
  • 4 ...

    1 1 Отговор
    Тия не трябваха ли да умрът от студ и глад без руска газ?
  • 5 щурецъ

    2 0 Отговор
    В Швейцария е комунизъм. Там не се интересуват от войни и военни слухове.
Новини по държави: