Last news in Fakti

4 Януари, 2023 14:59 986 5

Турция: 14 май се очертава като дата на президентските и парламентарни избори

  • турция-
  • избори-
  • президент-
  • парламент-
  • ердоган

Т.е. около месец и половина преди предвидения срок

Турция: 14 май се очертава като дата на президентските и парламентарни избори  - 1
Източник: Shutterstock

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е обсъдил на среща с водещи функционери на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) датата за провеждането на изборите за парламент и президент, които по график трябва да се състоят през тази година, съобщи днес турското информационно издание Хаберлер.

Според публикацията на проведеното преди няколко дни заседание е било решено изборите да се проведат на 14 май 2023 година, т.е. около месец и половина преди предвидения срок.

Изданието твърди, че датата 14 май е била съгласувана преди това с Девлет Бахчели, партньорът на Ердоган в Републиканския алианс, с когото държавният глава разговаря на 29 декември в президентския дворец Бештепе.

След срещата Ердоган е свикал заседание на отговорните функционери на своята партия. Основната тема е била обсъждане на датата за изборите. Решено било те да бъдат насрочени за 14 май, малко повече от един месец от обявената преди това условна дата 18 юни, когато би следвало да се състоят по регламент.

Ако евентуално се стигне до втори тур на вота за президент, той ще се проведе две седмици след 14 май, т.е. в края на същия месец.

Според непотвърдена информация на турската частна телевизия НТВ освен датата 14 май за първия кръг на изборите са били обсъдени и вариантите 30 април и 7 май.

Турският президент не изключи днес възможността за изтегляне на изборите за по-предна дата. В отговор на въпрос за споменаваните възможни дати за изборите той каза, че "всичко, което се обсъжда в общественото мнение, влиза в нашия дневен ред".

Като мотив за преместването на изборите на по-ранна дата се посочва тазгодишното поклонение в Мека, т.нар. хадж. Няколко милиона турски граждани в края на месец май ще заминат на традиционното поклонение и ако изборите останат на 18 юни, поклонниците, които са част от електората на Ердоган, биха изпуснали възможността да гласуват. Освен това през юни се провеждат университетските изпити, което би възпрепятствало много млади хора да се явят пред урните.

Около 7 млн. души ще гласуват за пръв път през тази година.

Според турския изборен закон избори, чието провеждане е насрочено два месеца преди регламентираната дата (18 юни) се считат за редовни, а не за предсрочни. Опозицията обаче вече обяви, че няма да се съгласи на провеждането на предсрочни избори, които да се проведат след 6 април, когато влиза в сила новият изборен закон, който според наблюдатели ще облагодетелства Републиканския алианс на Ердоган и Бахчели.

Поради тази причина Ердоган може да използва конституционното си право и да "разпусне парламента" и фактически да бъде приложен новият избирателен закон. За такъв вариант подсказа заместник-председателят на ПСР Хамза Даг, както БТА съобщи преди два дни.

В края на февруари парламентът ще се фокусира изцяло върху дневния ред на изборите, се отбелязва още в информацията.

Утре (5 януари - б.а.) се предвижда лидерите на шест опозиционни политически партии да обявят график относно съвместната си правителствена програма. Обявяването на кандидат-президента на опозицията обаче ще остане за по-късна дата, съобщи в. "Джумхурийет".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    1 2 Отговор
    Пак Ердоган и пак уж изборчета театро за напреднали!

    Коментиран от #3

  • 2 Последния Софиянец

    4 0 Отговор
    Пожелавам успех на Великия държавник Реджеп Тайип Ердоган. Най малко още 5 мандата

    Коментиран от #4

  • 3 Да Бе

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Голям театър прави този....а нашите отиват да купуват газ от него . Да се чуди човек на кого да се смее на кого да ръкопляска
  • 4 Няма да се притесняваш

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    2,5 милиона пенсионери, ще гласуват за него! Щото падне ли, пак се връщат на работа!
  • 5 зевзек

    1 0 Отговор
    много добре избрана дата, само една седмица преди годишнината от превземането на Константинопол през 1453 година, което се пада някъде след 20 май, не са я избрали датата случайно, бащата на нацията пак ще триумфира на тази важна дата
Новини по държави: