Last news in Fakti

5 Януари, 2023 07:15 778 0

Протестите в Перу бяха възобновени след двуседмична пауза

  • перу-
  • протести-
  • загинали-
  • президент-
  • възобновени

Миналия месец те доведоха до смъртта на над двайсет души

Протестите в Перу бяха възобновени след двуседмична пауза - 1
Източник: БГНЕС

Протестите в Перу срещу отстраняването на бившия президент Педро Кастильо, които миналия месец доведоха до смъртта на над двайсет души, снощи бяха възобновени след двуседмично прекъсване, предаде Ройтерс.

Премиерът Алберто Отарола заяви пред журналисти, че като цяло ситуацията е "нормална", въпреки че днес е имало блокади на пътища в регионите Куско и Пуно, които са попречили на придвижването на туристи и търговци.

Отарола каза, че хората имат право да протестират, но призова това да става по мирен начин.

Представители на граждански организации профсъюзи от 10 области в южната част на страната, в които традиционно доминира левицата, обявиха, че подновяват протестните си действия с искане на оставката на настоящата президентка Дина Болуарте, разпускане на Конгреса, промени в конституцията и освобождаването на Кастильо от ареста.

Миналия месец Перу беше обхванат от обществено недоволство след импийчмънта и ареста на Кастильо. При сблъсъците между демонстранти и военни бяха убити 22 души, а още шестима загинаха при различни инциденти, свързани с блокадите.

Във вторник от Мачу Пикчу са били евакуирани 2062 туристи, а снощи движението на влаковете е било преустановено, съобщават местните власти.

Кастильо, който заемаше поста държавен глава в продължение на близо 17 месеца, се опита да разпусне Конгреса и да реорганизира съдебната система.

Болуарте, която по това време беше вицепрезидентка, зае мястото на Кастильо след ареста му и предложи следващите президентски избори да бъдат изтеглени по-рано, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА