Last news in Fakti

18 Август, 2013 12:45 1 505 0

Европейският съюз предупреди Египет

  • египет-
  • ес-
  • предупреди

Насилието в страната на пирамидите не спира

Европейският съюз предупреди Египет - 1
Снимки: ЕПА / БГНЕС

Председателят на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предупредиха днес египетската армия и преходното правителство в страната, че блокът е готов да „преразгледа” връзките си с Кайро.

Изявлението на лидерите на ЕС дойде, след като Египет не можа да сложи край на насилието, което се разрази между поддръжници на сваления от власт президент Мохамед Мурси, съобщиха агенциите от Брюксел.

Ромпой и Барозу призоваха Египет да се върне към демократичен

Вчера временният премиер Хазем Беблауи предложи партията "Мюсюлмански братя" да бъде разпусната със съдебна заповед.
 

Много притеснително е ескалиращото напрежение в Египет. Това, което се случва не е решение на въпроса. Не може с насилие и с подобни извънредни мерки да се решава въпрос, който има преди всичко политически характер. Очакваме от правителството и от временния президент достатъчно ясно послание как Египет ще се върне на пътя на нормализацията и на демократичния процес. Това заяви министърът на външните работи на България Кристиан Вигенин по БНР. Той изтъкна, че има готовност да се направи спешно заседание на външните министри на ЕС, като подчерта, че е важно тяхното послание да бъде чуто и приложено на място в Египет. На въпрос за реалните възможности на ЕС да повлияе в кратки срокове на ситуацията, министър Вигенин отбеляза, че няма достатъчно силни механизми. „Това, което можем да направим, е да изискваме, да поемем съответно някои ангажименти, ако ситуацията се нормализира, да се опитаме да съдействаме за връщането към демократичния процес, включително за подкрепа за тази цел“.

"Няма да има помирение с тези, чиито ръце са изцапани с кръв. Няма да има помирение с тези, които насочват оръжия срещу собствената си страна и народ. Няма да има помирение с тези, които нарушават законите," подчерта Беблауи, цитиран от Би Би Си.

Поддръжниците на отстранения от властта египетски президент Мохамед Мурси обявиха днес, че ще продължат с нови демонстрации.

Настроенията в страната са поляризирани, а броят на загиналите по време на четирите дни насилие стигна 751 души.
Последните протести дойдоха след насилието, което избухна между силите за сигурност и ислямистите, които се бяха укрили в джамията „Ал Фатх” в центъра на Кайро. От министерството на вътрешните работи на Египет съобщиха, че 385 души в джамията са били арестувани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА