19 Август, 2013 15:52 1 223 0

Над 20 египетски полицаи загинаха след атака от засада

  • египет-
  • атака-
  • полицаи

Автобусът им е бил атакуван близо до Ивицата Газа

Над 20 египетски полицаи загинаха след атака от засада - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Поне 24 египетски полицаи са били убити при нападение от засада на Синайския полуостров, съобщи Би Би Си.

Според официални източници, представителите на органите на реда са пътували в 2 автобуса, когато са били нападнати от група въоръжени мъже. Инцидентът е станал в близост до намиращия се на границата с Ивицата Газа град Рафах. Освен загиналите, още трима полицаи са претърпели тежки наранявания вследствие на експлозията на превозното средство.

Военните засилиха действията си срещу екстремистите в Синай веднага след преврата срещу бившия египетски лидер Хосни Мубарак през 2011 г.

Има различни версии за това как точно е станал атентатът. Официални представители на силите за сигурност са заявили пред Асошиейтед Прес, че атаката е извършена от 4-ма въоръжени мъже. Те спрели автобусите и принудили намиращите се в тях полицаи да излязат преди да открият огън по тях. Според други версии  превозните средства са били атакувани с гранатомети.

Временното египетско правителство миналата седмица обяви извънредно положение в цялата страна заради обхваналите я вълнения след свалянето на ислямисткия президент Мохамед Мурси. На населението в столицата Кайро и в още няколко провинции вече е наложен вечерен час.

Повече от 830 души, 70 от които полицаи, са загинали от сряда насам. Тогава египетските сили за сигурност щурмуваха лагер на протестиращи привърженици на сваления президент Мурси. Сред тях имаше много членове на оглавяваното от бившия президент ислямистско движение  „Мюсюлманско братство“. В неделя 36 ислямисти бяха убити, докато бяха превозвани до затвор извън Кайро. Според силите за сигурност, те са загинали задушени от сълзотворен газ в задната част на вана, който ги е превозвал. Той пък е бил пуснат, защото затворниците са се разбунтували при транспортирането. Други източници обаче съобщават за стрелба. „Мюсюлмански братя“ определиха инцидента като хладнокръвно убийство.

Днес ще се състои среща на посланиците на държавите от ЕС в Брюксел, на която ще бъдат обсъдени евентуални мерки от страна на Европа срещу разрастващата се египетска криза.

Президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой вече заявиха, че през следващите дни Съюзът ще преразгледа подробно отношението си към Египет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА