Last news in Fakti

12 Януари, 2023 08:40 3 529 42

Унгария: Европа трябва да помисли за своето оцеляване

  • нато-
  • украйна-
  • унгария-
  • конфликт-
  • оцеляване

Държавният глава на Унгария предупреди, че НАТО не трябва да допуска въвличане в конфликта в Украйна

Унгария: Европа трябва да помисли за своето оцеляване - 1
Източник: БГНЕС

Държавният глава на Унгария Каталин Новак предупреди, че НАТО не трябва да допуска въвличане в конфликта в Украйна, а Европа трябва да помисли за своето оцеляване. Говорейки в сряда вечерта на среща с чуждестранни посланици в Будапеща, тя отбеляза, че по тези въпроси решенията трябва да бъдат продиктувани от прагматични съображения, съобщава информационната агенция "MTI".

Новак припомни, че въоръженият конфликт в Украйна продължава от около година. "Трябва да бъдем прагматични по този въпрос, но трябва да мислим и за оцеляването на Европа. Организацията на Северноатлантическия пакт трябва да стои настрана от войната, да не позволява на емоциите да вземат връх и да бъде въвлечена в конфликта", отбеляза президентът на Унгария.

Обръщайки се към посланиците, тя подчерта, че Унгария разчита на разбиране от други държави. "Различните култури взимат различни решения по различни начини, но Унгария ги уважава. В замяна очаква същото - уважение към нейната култура и нейните решения“.

От самото начало на украинския конфликт Унгария осъди действията на Русия, но, за разлика от други страни от НАТО, отказа да достави оръжия на Киев. Будапеща последователно призовава за мирно уреждане на конфликта в Украйна чрез преговори и предупреждава срещу стъпки, водещи до ескалация на военните действия. В същото време Унгария предоставя хуманитарна помощ на Украйна и оказва помощ на украинските бежанци, пише Агенция "Фокус".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП за България и Радев

    54 40 Отговор
    Братска Унгария все по-уверено върви по пътя на интеграция с бъдещата Руска империя

    Коментиран от #13, #14

  • 2 БОЗА

    57 33 Отговор
    За да оцелее Европа трябва трябва евро ТКЗСто...или да го ръководи някой,като Орбан...иначе то си отива... ;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 3 Хохо

    42 51 Отговор
    Орбан няма да му пуснат парите от ЕС.Без тях фалит.Радев го чака същата съдба.Ако ГЕРБ се върне също.
  • 4 Електрон

    70 34 Отговор
    НАТО е търговска организация на производителите на оръжие в една държава.
  • 5 Унгария в Евразия

    26 60 Отговор
    Руските слуги да бъдат изгонени от ЕС!!!!

    Коментиран от #6

  • 6 Голям праз

    40 15 Отговор

    До коментар #5 от "Унгария в Евразия":

    Стига сте писали глупости. Хайде, точно унгарците да не са руски слуги.
  • 7 @@@

    46 10 Отговор
    За пръв път се съгласявам със статия написана или преписана от факти! Да трябва да се търси решение с политика , а не с примитивни методи , които прилагат САЩ и ЕС . Украйна е разрушена , хора умират и мизерстват , а нашите (защото и аз съм в кюпа ) раздават извехтяло оръжие и санкции . Ако така се решава проблем с висока степен на важност в цивилизована Европа , не ни трябват политици , а генерали и войници както през средновековието . И не забравяйте всяка война е следствие на слаба политика , руска , украинска , европейска
  • 8 Урюрвкос

    28 5 Отговор
    няма страшно има кой да мисли за Европа от другата страна на Океана.
  • 9 радул

    30 10 Отговор
    браво на унгарците точно в десятката !!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 И тая е красавица, ама русофилите

    9 3 Отговор
    не я плюят като украинската посланичка у нас! Все таки, "Орбан наш"!

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 не знам дали е интеграция

    10 8 Отговор

    До коментар #1 от "БСП за България и Радев":

    но към запазване на търговски взаимоотношения, със сигурност. В бъдеще, това може да се окаже повече от позитивно за унгарската икономика.
    Да не коментираме, че най-адекватното поведение, когато до теб има пожар е да положиш усилия да го потушиш, не да го разпалваш. След години, унгарците няма да ги е срам, тъй като са правили макар и плахи опити да върнат разговорите на дипломатическо ниво. Срамът ще бъде за ястребите, на чиято съвест ще сложат огромния брой жертви. Зеленски няма да е сам в позорния списък

    Коментиран от #16

  • 15 Кога?

    11 11 Отговор
    Унгарците кога се превърнаха в абсолютни п-ки? Къде отидоха храбрите унгарци, които протестираха срещу окупацията на СССР?

    Коментиран от #35

  • 16 ....

    10 11 Отговор

    До коментар #14 от "не знам дали е интеграция":

    "ъй като са правили макар и плахи опити да върнат разговорите на дипломатическо ниво" Ако се опитваха такова нещо, щяха да призовават Путлер да се изтегли от Украйна, а не да рИват Украйна да се прдаде. Унагрия и България се покриха с позор заради подкрепата си за руския фашистки режим.

    Коментиран от #19, #24, #25

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Голям праз

    3 7 Отговор

    До коментар #16 от "....":

    Кога унгарците са призовавали, Украйна да се предаде?

    Коментиран от #20

  • 20 ....

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Голям праз":

    Явно не можеш да четеш, но това не ме изненадва.

    Коментиран от #30

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Путинче

    9 6 Отговор
    Тая политика на снишаване позволи на Хитлер навремето да завладява една по една европейските държави и да си разделят Полша със Сталин. СССР пък окупира Балтийските републики, нападна и откъсва територии от Финландия, после окупира и Бесарабия. Докато Хитлер анексираше Чехия и Австрия Франция и Англия водеха политика на "омиротворяване". Е после знаем какво се случи. Та Запада си направи изводите и сега реагира за разлика от тогава. А на Унгарците им е лесно защото са в НАТО и има кой да ги пази а и са в близки отношения с Путинова Русия. Ама когато СССР нахлу да потушава въстанието там 1956 друга песен пееха.

    Коментиран от #27

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ето

    8 8 Отговор

    До коментар #16 от "....":

    един елементарен въпрос за разбирачи като теб,При евентуален пряк конфликт нато-Русия с наше участие колко българи,мислиш ще вдигнат оръжие срещу руснак?А що се отнася до фашистки режими.търси ги на запад и отвъд океана.Прави чест на Унгария.че не се поддава на западняшкото изнудване и има собствено(и то правилно мнение).

    Коментиран от #29

  • 25 не знам дали е интеграция

    11 8 Отговор

    До коментар #16 от "....":

    Призоваваха да се преговаря. Преговори, не означава априори да се приеме някой за "лошия". Затова няма какво да призовават Путин да се маха от Донбас. Да не говорим, че лъсна цялата лъжа на ЕС (да ти напомням ли изявленията на Меркел и Оланд), така че ако ще избираме изначално нялок за "лош", май това трябва да е Украйна и част от ЕС.
    Унгарците си имат своята прагматична политика, и не смятам, че ти или аз сме тези, които трябва да ги съдят. Те поне имат "топки" да си кажат какво искат, а не като други държави лакеи.

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 байдънче

    7 10 Отговор

    До коментар #22 от "Путинче":

    Операцията на Путин, беше насочена към освобождаване на ЛНР и ДНР, както и до придобиване на увереност, че Украйна няма да става член на НАТО.
    След "адекватната" реакция на Запада, целите могат и вероятно вече са променени. Украйна ще си върне статута на губерния към Русия. Русия вече няма гео-политически интерес да поддържа измислена държава. Никой не им е виновен на украинците, да бяха преговаряли, когато трябваше

    Коментиран от #31

  • 28 ....

    9 3 Отговор

    До коментар #25 от "не знам дали е интеграция":

    " Преговори, не означава априори да се приеме някой за "лошия". Когато имаш отявлен фашистки режим, който извършва геноцид и гигантски военни престъпления, да не "приемаш априори" че си имаш работа с ултимативно ЗЛО е същото, като да го подкрепяш, докато се правиш на "миротворец". Само на базата на тази си позиция унгарците си свалиха маската, а и га-те пред Путлер.

    Коментиран от #33

  • 29 ....

    8 4 Отговор

    До коментар #24 от "Ето":

    Всеки, който е българин. Българите са ДЛЪЖНИ да бранят родината си, както ще ти каже генерал Колев. Опа, ти не знаеш кой е той.

    Коментиран от #36

  • 30 Голям праз

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "....":

    Зададох ти конкретен въпрос. Явно ти не можеш, да четеш, като гледам отговора ти.
  • 31 Путинче

    14 4 Отговор

    До коментар #27 от "байдънче":

    Глупости. Целта Путин я обяви в началото и тя беше "Демилитаризацията и денацификацията на ЦЯЛА Украйна". Това винаги е била целта - да се върне Украйна в орбитата на Москва. Това с републиките беше само повод. Нали на 21 февруари ги призна - можеше да вкара войски там и да обяви че са под протекция на Русия и да заплаши с война ако продължат нападенията. Обаче 3 дни по късно нахлу включително от Беларус и тръгна към Киев. Така че тая мантра с републиките е да оправдае войната. Войските му около Киев какви републики защитаваха?

    Коментиран от #32

  • 32 байдънче

    9 13 Отговор

    До коментар #31 от "Путинче":

    Ми тръгна към Киев, естествено, иначе как да си осигури смяна на властта там и гарнтиране на неутралитет на Украйна. Идеята не му беше да си прихваща територия, не че част от руснаците в Украйна не се надяваха на това и не говореха в тази посока.
    Именно, защото нямаше за план да анексира цяла Украйна, се съгласи на преговорите в Минск, а после в Турция, които ако помниш почти бяха завършили и оставаха само детайли.
    Обаче, на кого му свирнаха тогава да се маха от преговорите? Кой запя изведнъж друга песен?
    Е, ми сега ще си сърбят попарата украинците. Лошото е, че и ЕС покрай тях ще се пърже.

    Коментиран от #34

  • 33 не знам дали е интеграция

    5 13 Отговор

    До коментар #28 от "....":

    Браво бе, излиза, че точно Зеленски трябва да бъде съден. Ако погледнеш материалите на западните журналисти ще намериш достатъчно данни за откровенния фашизъм на украинската власт след 2014 г. Някой хора дори се чудят, защо Путин чакаше цели 8 години, а не се намеси веднага. Да ти напомням ли предизборните послания на комика Зеленски, който искал да живее в мир с матушка Русия и ще преустанови геноцида над народа в Донбас. Тогава с тези мирни апели спечели, но после сервира на хората война и смърт.
  • 34 Путинче

    15 6 Отговор

    До коментар #32 от "байдънче":

    Попарата ще си я сърбат руснаците най вече. От тая война единственото което могат да спечелят е още малко територия. А те територия имат в излишък. Но за това ще платят с много убити руснаци, с огромни икономически загуби - Запада им беше най големият търговски партньор. Сигурността им ще се влоши още повече - НАТО се разширява с Швеция и Финландия. И за финал вместо да превърнат Украйна в подчинен васал като Беларус я направиха вечен враг. Дори никога да не влязат в НАТО украинците ще са им враг който е с население колкото Германия и територия колкото Франция и Германия заедно. Та Путин и Русия вече са губещи а и поколения руснаци след тях.

    Коментиран от #37

  • 35 Безпристрастен

    7 13 Отговор

    До коментар #15 от "Кога?":

    Точно с тази теза,сам си противоречиш.Унгарците още през далечната 1958 г с т.н " Унгарски събития" първи се вдигат срещу твърдата,дори брутална политика на тогавашното ръководство на СССР.Първи! При тогавашните условия! Точно днешната им политика,доказва ,че са Нация! Нищо по различно от тогавашните времена,щом въпроса опре до техния национален интерес.Но това е нация- част от бившата Австроунгарска империя.Една от трите " големи в Европа.Прусашката,Руската и тяхната.Не са като " Преклонена главица,сабя не сече". Точно тази чисто нашенска поговорка( непреводима на чужд език) показва манталитета на Ганъо и до сега.Затова сме уникат в Европа - 500 г по османски ботуш.Но и ти си от новата зомби пасмина- евроатлантическата, онези те доят и дерат,вие търчите да ги целувате!
  • 36 Слепок

    3 12 Отговор

    До коментар #29 от "....":

    Да, длъжен е да брани родината си от ИСТИНСКИ врагове а не от измислени такива от продажните политици.
  • 37 байдънче

    5 15 Отговор

    До коментар #34 от "Путинче":

    Територията на Украйна ще бъде доста редуцирана още сега. Не съм убеден, дали Полша и Румъния също няма да се полакумят за парче от баницата (поне Полша вече работи в тази посока). Да, вероятно Украйна ще си остане мразеща Русия, но под нейно влияние, иначе мир няма да има. Русия няма да повтори грешката да остави без надзор области, които са важни за нейната национална сигурност (ако не ги включи към територията си, разбира се).
    Икономически, Русия си е меко казано самодостатъчна. Суровини за износ има, има и с кого да смени ЕС. Развитието на собствените региони ще и достави необходимия икономически растеж (поне на първо време). Не я мисли Русия, те имат потенциал да се оправят, но в това време ЕС само ще запада.

    Коментиран от #39

  • 38 Иван

    20 8 Отговор
    На тия унгарци няма да им дойде акъла, докато не разсипят държавата и не ги изритат от Европейския същюз !
  • 39 Путинче

    7 3 Отговор

    До коментар #37 от "байдънче":

    😄😄😄 Ама как си вярваш. Русия ще се оправи ама ЕС ще загине без ЕС 😄😄 Русия преди войната беше една слабо развита икономика съизмерими с Италия или Южна Корея които са пъти по малки държави с пъти по малко население и природни ресурси. За 2021 Русия според ООН е с БВП на глава от населението на 70-то място в света. След Гвинея, Венецуела, Турция, Коста Рика, Тринидад и Тобаго и да бе изброявам още кои. Та след тая война и санкции сещай се къде ще са руснаците икономически. Още повече те разчитаха основно на Запада като основен партньор. И никоя икономика не е самодостатъчна а най малкото руската която се крепи на износ на суровини а не на производство. Сети се какъв руски продукт си ползвал скоро. Та те дори пътнически самолети внасяха от Запада и пирони от Беларус. Русия се върна десетилетия във всяко отношение с тая война. И най вече в момента НАТО тества освен оръжията си и ответния отговор на руснаците. Изучава ги като на тепсия как действат и къде са им слабостите. Нещо което десетилетия шпионаж не могат да дадат 😉

    Коментиран от #40

  • 40 нямаш идея

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "Путинче":

    колко неща могат да се променят, ако една държава се управлява правилно. Погледа ти е с хоризонт година-две и затова не виждаш потенциала, нито на възможните проблеми, нито на възможните решения.
    Проблема в твоята прогноза е, че залагаш Русия да се управлява отново изцяло с акцент върху износа на суровини. Това е остаряло възприятие. Да, до вчера подобен подход беше напълно достатъчен на руския елит, но до вчера. Днес, ситуацията е друга, и ако искат да оцелеят трябва да променят икономиката си. Освен това, световното производство не се ограничава до Запада, нали (да не говорим, че все повече няма да бъде). Имат откъде да набавят, каквото им трябва и с кого да правят търговия. Важното е, че необходимия потенциал е налице, както и пазар (включително вътрешния такъв) за да се развиват. Дали ще го направят, ще видим.
    Виж, за целокупния ЕС положението е по-сложно, тъй като запазването на конкурентноспособност на стоки и товари няма как да не мине без драстично свиване на разходи, поради поскъпване на суровините (дори и да идват от Русия). Да не споменавам, че ще загубят гарантирания им до вчера руски пазар. В известен смисъл, капсуловането в рамките на пазара на ЕС е почти гарантирано, но това в дългосрочен план си е чиста форма на свиване на икономиката и падане на стандарта на живот. Тепърва ще гледаме социални протести и вълнения.

    Коментиран от #41

  • 41 Путинче

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "нямаш идея":

    Напротив. Вадя си заключения от историята. И там се вижда че Русия няма желание и/или възможност да изплува. Стои си на едно посредствено ниво без да се развива и да прави нещо свое. Давам пример - японците след ВСВ са разбити. Автомобилите им са копия на американските. Сега са еталон в автомобилостроенето а Тойота най-голямата автомобилна компания. Електроника, високи технологии и са 3-та по сила икономика. Южна Корея - со след война. Същи път като Япония - копират и накрая обаче правят свои неща. Хюндай 3- та по големина компания. Самсунг, LG и тн. световни брандове са корейски. Китай - пак след война. Пак почват с копиране. Китайско беше нарицателно за евтин бoклук. Сега са 2-а по сила икономика. Хуаей, Шайоми и тн. са световни марки. Бързина предават и в другите индустрии. И сега виж Русия - пак след война, пак копираш обаче нищо не се получи. А са с най голямата територия в света и с безчет природни богатства. Арабите с един петрол превърнаха пустините в оазиси. Русия и петрол и диаманти и всякакви други ресурси и са на светлинни години от изброените по горе държави. Явно си е до ген, манталитет, култура и не знам какви още но Русия никога не е била водеща в нещо. И все с някакъв комплекс към Запада. След тази война ще изгубят и политическо влияние в света. Празнината ще се запълни от Китай. Не напразно САЩ вече ги сочат като основен противник в бъдеще. Русия вече е второстепенен играч. Скоро и Индия ще ги измести като световна сила.

    Коментиран от #42

  • 42 Страхотен анализ

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Путинче":

    Сега остава да кажеш, тате какъв беше, милиционер или партиен секретар?
Новини по държави: