Last news in Fakti

12 Януари, 2023 12:50 1 542 11

Високопоставен евродепутат се оттегли от поста си заради "Катаргейт"

  • евродепутат-
  • парламент-
  • високопоставен-
  • пост-
  • катаргейт

Мария Арена се оттегли от поста си на председател на подкомисията по правата на човека в Европейския парламент

Високопоставеният евродепутат, Мария Арена, се оттегли от поста си на председател на подкомисията по правата на човека в Европейския парламент, обвинявайки за това нападенията на журналисти и политически съперници на фона на продължаващия корупционен скандал "Катаргейт".

Оставката ѝ дойде часове след като „Политико” публикува задълбочено разследване на комисията, което разкри, че Арена не е декларирала правилно безплатните полети и настаняване, предоставени ѝ от Катар. Председателят на Европейския парламент, Роберта Мецола, е била информирана за решението на Арена, съобщи служител на ЕС.

В изявление, изпратено до белгийската информационна агенция БЕЛГА, Арена заяви, че се оттегля, за да защити имиджа си и работата на комисията по правата на човека на Европейския парламент, известна като DROI, пише Нова ТВ.

По-рано в сряда „Политико” съобщи, че Арена обвинява секретаря си за това, че не е декларирал платено пътуване до Катар през май 2022 г. В момента комисията е в центъра на обвинения в корупция и пране на пари. Трима от четиримата заподозрени, задържани по предварителни обвинения, са свързани с групата на евродепутатите. Арена не е сред заподозрените и в сряда отново настоя, че по никакъв начин не е замесена в скандала, който е обсебил Брюксел.

"Обявявам ясно и категорично, че не съм замесена по никакъв начин в тази афера", пише в изявлението на Арена.

"Но в светлината на политическите и медийните атаки от последните няколко седмици, които вредят не само на моя имидж, но и на цялата работа, извършена в сърцето на подкомисията на DROI, реших да подам оставка от поста на председател", пише тя. Арена добави, че полицията не е нахлула нито в офиса, нито в дома ѝ, и че белгийските власти не са поискали снемането на депутатския ѝ имунитет, което е необходима стъпка преди започване на наказателно разследване.

Комисията, която Арена ръководи от 2019 г. насам, има връзки с няколко от лицата, срещу които са повдигнати предварителни обвинения в белгийското наказателно разследване, включително Пиер Антонио Панцери, италиански бивш евродепутат, който ръководеше комисията преди нея. В рамките на разследването белгийската полиция извърши обиски в няколко офиса на действащи парламентарни служители, свързани с комисията.

Когато обвиненията в корупция се появиха за пръв път миналия месец, Арена заяви, че временно ще се оттегли от председателството на DROI, като не стана ясно какво ще означава това на практика. Висшите членове на ЕП в комисията трябва да се срещнат днес, за да обсъдят следващите стъпки.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ???

    9 2 Отговор
    Някойда знае защо в студиото на Стани богат всяка вечер вкарват стадо овце с намордници? Хора няма ли?
  • 2 Българка

    11 3 Отговор
    Европарламента показа на нашите разследващи и продажни каскети как се действа при подозрения за корупция и как се доказва. Арестът на Борисов Влади Горанов и мутресата Севда беше незаконен не защото те не са извършили престъпления, а защото ОПГ Каскетура , начело с рекетьора по случаят "Жоси", ги прикрихаа и отказаха да повдигнат обвинения. И до днес никой от ОПГ ГЕРБ не казва, че психопата им вожд е невинен, а само, че незаконно е арестуван. Аретът е незаконен по технически причини и отказа на прокуратурата да разследва корупция

    Коментиран от #4, #5

  • 3 ваксини

    11 1 Отговор
    Акушерката кога?
  • 4 Голо9оооо

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    и как се действа?
    значи ти си някъв министър!
    и разбираш след една година
    от вестниците ??
    че полицаите са били младежи????
    на протести!!!
    чуваме избирателно
    лъжем
    като за световно
    нямаше
    причина гориво,олио да са над два лева!?
    купихме евтина газ
    но искат увеличение??

    на
  • 5 тц тц

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Европарламента действа точно като у нас - хващат дребните риби, а баш крадеца Урсула си краде необезпокоявана.
  • 6 Българин

    4 2 Отговор
    Корупцията в централата на ЕС е от най-ниско до най-високо стъпало, точно като в България с тази разлика, че при тях е в доста по големи размери.
  • 7 тъйхт

    4 1 Отговор
    Ето това са "европейските ценности"! Пари, корупция, чужди интереси.

    Коментиран от #11

  • 8 Ха-ха-ха...

    2 0 Отговор
    много корумпирани се оказаха тези социалисти...
  • 9 цербер

    2 0 Отговор
    Високопоставената евродепутатка - Мария Арена се оттегли от поста си на председателка на подкомисията по правата на човека в Европейския парламент
  • 10 препис

    0 1 Отговор
    Някой да знае, защо в студиото на "Стани богат" вкарват човек,който не знае, какъв е зарядът на електрона?
  • 11 Прав си,

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "тъйхт":

    всичкото комуно/социалист свързано (и добре заплатено в миналото)с мацква, е затънало в корупция.
Новини по държави: