Last news in Fakti

12 Януари, 2023 15:02 1 252 28

Музей на Ердоган ще бъде открит в Истанбул

  • ердоган-
  • президент-
  • музей-
  • турция-
  • истанбул

В него ще се представят животът и политическата дейност на президента

Музей на Ердоган ще бъде открит в Истанбул - 1
Източник: Shutterstock

Музей на турския президент Реджеп Таййип Ердоган се предвижда да бъде открит в Истанбул в близко време, в който ще се представят животът и политическата дейност на президента, съобщават турски медии.

Музеят ще се намира в истанбулския квартал Касъмпаша, в района на Златния рог, където преминават детските и младежките години на турския президент преди да навлезе в политиката. Ще бъде отделено специално внимание и на страстта му към футбола.

Основно място в музея ще заемат фрагменти от политическата кариера на Ердоган в международен план. На видеостена ще бъдат показвани негови изяви пред различни международни форуми, с прочути изрази, превърнали се в култови цитати, като “One minute” /с който апострофира бившия израелски президент Шимон Перес в Давос/ или “Светът е по-голям от пет” - призив на Ердоган към постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН да споделят силата си с Турция и други държави, съобщава информационният сайт Т 24.

Ще може да бъдат видени и паметни фрагменти от над 20-годишната дейност на Ердоган - от кмет на Истанбул, през затвора заради цитиране на стихотворение, до израстването му като основател и лидер на Партията на справедливостта и развитието, премиер и първи президент на Турция, който е избран с пряко гласуване от народа. Той отново е единствен кандидат за президент на Републиканския алианс на предстоящите избори.

Експозицията включва и членовете на семейството на турския президент, основно съпругата му Емине Ердоган, представяйки нейни лични изяви в различни страни - изказвания, международни срещи, социални ангажименти.

Според утвърдения проект, в музея ще се излагат снимки, видеа, ще има специални ефекти за прожектиране по стените и извън сградата, прожекционни и холограмни техники.

В експозицията се акцентира и на връзката на Ердоган с лидера на Партията на благоденствието, покойният Неджметтин Ербакан, първият ислямистки премиер на Турция през 90-те години, който е негов ментор в политиката. Връзката им прекъсна след като Ердоган основа Партията на справедливостта и развитието с Абдуллах Гюл и Бюлент Арънч/.

Отделно място в проекта е отделено на превръщането на Света София в джамия с президентски указ, публикуван в Държавен вестник на 10 юли 2020 г. под номер 31181. Холограмата на джамията също се предвижда бъде в отделна зала, посочва вестник Йени чаг.

Архитектурата на сградата на музея е със селджукско-османски мотиви. Тя е на няколко етажа, намира се в обширен парк в района, където през 1455 г. се е помещавала султанската корабостроителница . Всеки нов султан прибавял нови установки и басейни, използвани при изграждането на военните кораби на османската флота.

Тържественото откриване на музея се предвижда да стане преди изборите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    24 7 Отговор
    И на Баце у Банкя мавзолей ще му вдигат.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Москвич

    34 6 Отговор
    Днес музей, утре - мавзолей. Натам вървят работите май.

    Коментиран от #10

  • 4 Дългият

    27 3 Отговор
    Това въобще.....ама.....въобще не е Тоталитарно...скоро и на Путин...
  • 5 На свети R-паткан

    27 7 Отговор
    и църква му постройте, продажници!
  • 6 а ъъъ

    29 9 Отговор
    Само диктаторите си строят музеи приживе.
  • 7 Отвратен

    28 8 Отговор
    Скоро и Мавзолей ще му вдигнат и мумията там ще му сложат !
  • 8 Мхъм

    25 7 Отговор
    Щял да назначи за уредник на музея Костя Копейкин защото имал опит, като музеен работник.

    Коментиран от #28

  • 9 Роза

    33 2 Отговор
    Да се прави музей на жив човек,и то политик-това ми мирише на култ!По-нататък ще дойдат други времена,други политици и може да се наложи да разрушат музея!Никой човек не трябва да се величае,защото всеки си има и светла,и тъмна страна!

    Коментиран от #22

  • 10 републикански Москвич

    9 20 Отговор

    До коментар #3 от "Москвич":

    Работите вървят към руски газ, продаван като азерски/турски от турския газов хъб, който Ердоган вече строи.

    Та американчетата с техния "4 пъти по-евтин" втечнен газ, вдигнаха кръвното налягане. На Турция, не могат да взривят газопровода!
  • 11 да де

    28 8 Отговор
    Анадолския фюрер съвсем изтрещя.
  • 12 тикви турски

    26 6 Отговор
    Няма ли първо да умре или на диктаторите на живо им правят!

    Коментиран от #17

  • 13 Гошо мексиканеца

    10 16 Отговор
    Предвижда се и музеят да гостува в Атина, за заздравяване на добросъседските отношения. 3
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Немозедабъде

    22 6 Отговор
    Агата ептен отърва коз.те. Със наближаването на изборите ще сме свидетели на каквили не щуротии. Страх баце всичко се връща
  • 16 Оракула

    11 13 Отговор
    Нищо против нямам, ако ще и да стане Султанат,
    но да не пречат на Демократичните държави да си строят сами бъдещето!
    Също така да покажат, колко са му пълни "Чекмеджетата" и от къде?
    Да покажат на "слепите" Турски граждани ,
    как се управлява Султаната отвътре !
  • 17 Кратуни ганьовски

    7 24 Отговор

    До коментар #12 от "тикви турски":

    Ердоган поне възроди Турция. Икономиката и армията на тази страна са на световно ниво. А музеите, мавзолеите, мемориалните комплекси на Комунистическите Сволачи загробиха България.

    Коментиран от #23

  • 18 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    25 4 Отговор
    😆Сред експонатите ще са и обувките с пробити подметки, с които е ходил преди да стане кмет на Истанбул. 😅Сигурно ще има и салон с експозиция ,колекция на марковите чанти за десетки, хиляди долара на жена му.😨

    Коментиран от #24

  • 19 въпрос

    18 1 Отговор
    не ли редно когато умре..да му се направи..каквото решат според заслугите..а така ми прилича на фараонски работи..ще строят пирамида още приживе..
  • 20 Той е

    5 11 Отговор
    вторият Ататюрк,успешно противопоставя на световните империалисти и направи от Турция играч в световните дела
  • 21 123

    8 3 Отговор
    Да като го открият музея,на изборите народа ще го погребе в историята!Последни дни,последни месеци.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Немозедабъде

    8 4 Отговор

    До коментар #17 от "Кратуни ганьовски":

    Баце викаш "Възроди икономиката на Турция". Интересно изречение, как успя да го сътвориш?Три думи в едно изречение несъответващи със реалността, както и да ги наредиш. Можеше да го наречеш "удари рамо на приближените му" срещу солидна комисионна! Възроди Турция? Визираш народа, който едвам крепи или Държавата, която е със ошушкана хазна. И молим без да ми под мяташ за разни мостове, тунели, летища, хвърчила без човек или някви коли.. Да факт са-но са изпълнени от частни фирми без държавно участие или финансиране но за сметка на това държавно подсигурени и то доста солидно"бе направо като за наш човек". Или по интересно ще се за хванеш за болници? Построени от частници срещу държавна гаранция от болно поток. Баце Баце

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Баце, баце ?!

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Немозедабъде":

    Кви ги хортуваш ?! Нерде Ямбол, нерде Станбул?! Едни лидери издигнаха държавите си в Световната Шампионска Лига, а Ганя Кремльовски, още малко и ще превърне страната си в кичозен музеен експонат. Те, затова става въпрос.
  • 26 Шофьор

    0 2 Отговор
    Жив да не бях, Божкеее... Кимчо и Си ряпа да ядат! Направи си дворец в сравнение, с който Чанкая е детска занималня. На новата, втора по големина Чамладжъ джамия (наистина е впечатляваща и на уникално място в Истанбул) си е лепнал възпоменателна плоча (баш цяла огромна стена си е), тези на Ататюрк ряпа да ядат! Да очакваме скоро да си спретне мавзолей бетер този на Аниткабир?! Човешката алчност и себелюбие край нямат, а свързани с известни личности се превръщат във всенародна трагикомедия!
  • 27 оня

    0 0 Отговор
    Някой бърза да го погребе:))
  • 28 оня

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мхъм":

    Жена му бре, т.е. бившата:)) Нали са разведени:))
Новини по държави: