Last news in Fakti

13 Януари, 2023 07:04 1 018 12

Гутериш: Северна Корея е длъжна да се върне към преговори

  • оон-
  • гутериш-
  • преговори-
  • северна корея-
  • кндр

Преговорите имат за цел Пхенян да се откаже от програмата си за ядрено оръжие

Гутериш: Северна Корея е длъжна да се върне към преговори - 1
Източник: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза, че Северна Корея е длъжна да се върне към преговори, предаде Ройтерс. Преговорите имат за цел Пхенян да се откаже от програмата си за ядрено оръжие, а това опровергава искането на Китай САЩ да покажат гъвкавост.

Северна Корея е обект на санкции от страна на ООН от 2006 г. заради програмите си за ядрено оръжие и за балистични ракети. Така наречените шестстранни преговори за денуклеаризация между Северна Корея, Южна Корея, Китай, САЩ, Русия и Япония са в застой от 2009 г.

Преговорите между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и тогавашния президент Доналд Тръмп през 2018 г. и 2019 г. също се провалиха. Оттогава Китай и Русия настояват ООН да отмени санкциите си с хуманитарна цел и отново да привлече Пхенян към преговори.

„Незаконната програма за ядрено оръжие на Северна Корея е очевидна опасност, която увеличава рисковете и геополитическите напрежения“, каза Гутериш на заседание на Съвета за сигурност, посветено на върховенството на закона, председателствано от японския министър на външните работи Йошимаса Хаяши.

„Северна Корея е длъжна да спазва международните си задължения и да се върне на масата за преговори“, допълни Гутериш.

Севернокорейската мисия на ООН в Ню Йорк към момента не е коментирала казаното от Гутериш, но през ноември външния министър на Северна Корея обвини Гутериш, че застава на страната на САЩ и не може да бъде безпристрастен и обективен, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен

    22 1 Отговор
    Тоя па, кой беше!? А Байдън пита ли, преди да се изкажеш? Или вече си го съгласувал?
  • 2 Да бе

    22 0 Отговор
    Що, ако не се върне, какво ще стане?
  • 3 Марш

    24 1 Отговор
    миризлива щатска подлого.
  • 4 Ццц

    22 1 Отговор
    "незаконната програма"... За кои закони става дума?
  • 5 да де

    21 2 Отговор
    Поръчковата кочина наречена ООН плаче за затваряне .
  • 6 Копейка

    17 0 Отговор
    И ние искаме да сме независими като северна Корея . Ако ще да имаме затворени граници . Но ще сме свободни. Всички ще сме равни.
  • 7 Смешници

    17 0 Отговор
    Северна Корея видя как постъпихте с Югославия ,Ирак ,Сирия ,Либия така ,че едва ли ще се откаже от ядреното оръжие .Срещу запада и Сащ единственото спасение е времето оръжие иначе са те изяли хиените .
  • 8 Тото

    10 0 Отговор
    ,😂😂😂😂😂 Ким Чен каза да отидеш да му го кажеш лично.
  • 9 Чорбара

    12 0 Отговор
    Изкукуригал идиот.
  • 10 Фон

    0 0 Отговор
    Глобалистки буклук
  • 11 Гост

    1 0 Отговор
    Този Гутериш е една от важните сащисани агентури заедно с Барозу, който подготви политическото сриване на ЕС. Гутериш беше 10 г. Върховен комисар за бежанците в ООН и участваше активно в организиране на бежанските потоци към Европа. Позволи си да каже, че европейските правителства са длъжни да осигуряват за сметка на бюджетите си бежанците все едно няма ООН където всички плащат. Абе, важно е да имаш слугинаж на всички места. За награда успяха да „изберат” Гутериш начело на ООН. Хубаво е да се припомнят важни неща за ЯО. „Договорът за неразпространение на ядрените оръжия” влиза в сила през 1970 г. и до момента към него са се присъединили почти всички страни-членки на ООН, пет от които са официално признати за ядрени сили - постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, а неофициално „признати” са Израел, Индия, Пакистан, Сев.Корея. През 1970 г. този СС не поставя въпроса /щом се приема, че има официално признати ядрени държави/ за ядреното разоръжаване на "непризнатите". Никога не е поставян този въпрос, въпреки че този договор се преразглежда на всеки 5 г. на специални конференции на страните по договора. Всъщност най-коректно е поведението на Сев.Корея /от "непризнатите"/, която се присъединява към договора, но след това се оттегля официално от него, а най.много лъже Израел – уж нямал ЯО.
  • 12 Гост

    1 0 Отговор
    Във въоръжаването с ЯО на Израел участват, представете си - четири от петте постоянни членове на СС на ООН - СССР, САЩ, Великобритания, Франция, както и Германия?!? Съвсем естествено СС на ООН никога не е реагирал с някакви санкции срещу ядрено въоръженият Израел. Израел е опасен за Европа, не за САЩ. Израел от много време си позволява да шантажира ЕС, че може да набележи цели за ядреното си оръжие дори в Европа, ако не участва Европа в санкции – срещу Сев.Корея, Иран, Индия, Пакистан. Носители на израелските ядрени бойни глави са ракети, самолети и подводници, последните са строени в Германия. Ракетата Джерико 3 покрива територията на целия ЕС и голяма част от Русия, включително Москва и Санкт Петербург. Хубаво е да се знае също, че през 2010 г. израелският военен историк Мартин ван Кревелд съвсем глупашки се изцепва, че Израел може да бъде принуден да изтрие Европа от лицето на Земята. Луд за връзване, повтаря и казаното от бившия министър на отбраната Моше Даян, че „Израел е длъжен винаги да действа, като диво куче, за да изглежда опасно в очите на другите....”. Да, дивите кучета са много опасни и Сев.Корея взима мерки, а ЕС вече е на изкуствено дишане.
Новини по държави: