20 Август, 2013 09:31 1 359 0

В Египет задържаха лидера на „Мюсюлмански братя" - Видео

  • мохамед бадия-
  • мюсюлмански братя

Заедно с двамата си заместници Хайрат ел Шатер и Рашад ал Баюми, които вече са в арестта, той ще бъде изправен пред съда на 25 август

В Египет задържаха лидера на „Мюсюлмански братя" - Видео - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният лидер на „Мюсюлмански братя" Мохамед Бадия е бил задържан през нощта от силите на реда, съобщи АП. Агенцията се позовава на официално съобщение от египетските държавни медии.

Бадия беше обвинен през юли в подстрекаване към насилие наред с други лидери на „Мюсюлманските братя", припомня Ройтерс.

Заедно с двамата си заместници Хайрат ел Шатер и Рашад ал Баюми, които вече са в арестта, той ще бъде изправен пред съда на 25 август.

70-годишният политик Мохамед Бадия е бил задържан в нелегалната си квартира. Арестът е станал в апартамент в квартал „Наср Сити” в Кайро. Мястото е близо до площад „Рабаа ал Адавия”, който стана център на съпротивата на сваления президент Мохамед Морси. Там близо 300 души бяха убити в миналата сряда при сблъсъци с армията.

Днес в страната започва тридневен траур във връзка със смъртта на 24 полицейски служители, които бяха убити вчера на Синайския полуостров. В същото време генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова Кайро да разследва подробно инцидента със смъртта на членове на „Мюсюлмански братя“, които са били транспортирани до затвора.

В същото време заместник-генералния секретар на ООН Джефри Фелтман се отправя на посещение в Близкия Изток, по време на което ще посети и Египет.

От Белия дом намекнаха, че могат да отложат заплануваната следващия месец хеликоптери „Апачи“, изтребители Ф-16 и патрулни катери. 

Планираната военна помощ от САЩ за Египет се оценяваше за $585 млн. до края на финансовата 2013 г., която завършва на 30 септември.

През юли президентът Барак Обама поиска нейното спиране заради свалянето на Мохамед Морси. Дебатите в Конгреса обаче блокираха приемането на официално становище.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА