Last news in Fakti

20 Август, 2013 15:42 2 171 0

106 нелегални емигранти бяха спасени от потъващ кораб край Австралия

  • австралия-
  • емигранти-
  • кораб

Спасителните акции продължават и към момента

106 нелегални емигранти бяха спасени от потъващ кораб край Австралия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

106 емигранти, търсещи убежище, бяха спасени от борда на кораб, потънал в близост до намиращия се северозападно от  Австралия остров Рождество, съобщи Фокс Нюз.

Служители на Австралийската служба за морска безопасност заявиха, че са получили сигнал за помощ в ранните часове на днешния ден. Говорителката  на службата заяви, че плавателният съд се е намирал на 220  километра  северно от остров Рождество, като на борда си е превозвал поне 106 души. Спасителните отряди на службата за безопасност достигнали до потъващия кораб в 12.20 часа местно време.

В спасителната операция са участвали самолет и кораб на австралийската митническа служба, както и  търговски плавателни съдове, намиращи се в района. Все още не e ясно колко души точно е имало на борда, като до този момент преброени са само тези, които са били извадени от него. Спасените пътници са били транспортирани към австралийския бряг. Сред тях няма ранени или пострадали. Спасителната акция за издирване на още оцелели продължава и към момента.

Островът Рождество се намира на 500 км. от индонезийския град Джакарта.  Той се смята за една от основните цели на търсещите убежище имигранти от Индонезия, които плащат значителни суми на трафиканти, за да ги прекарат на лодки и кораби до австралийския бряг.

В резултат на това австралийското правителство взе сериозни мерки да спре постоянно покачващия се брой на нелегални емигранти, преминаващи държавните граници. През миналия месец австралийските власти заявиха, че няма да приемат повече търсещи убежище емигранти, достигащи с плавателни съдове до териториите на страната. Бежанците, които все пак успеят да достигнат австралийския бряг, ще бъдат пренасочвани към Папуа Нова Гвинея или Науру.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: