Last news in Fakti

16 Януари, 2023 08:15 2 308 8

Специално за ФАКТИ от Перу: Хората тук протестират, защото искат да има мир, просперитет и ред

  • перу-
  • протести

По-голямата част от населението на столицата Лима всъщност не се интересува от протестите, а продължава работата си -нещо което също добре познаваме и у нас, съобщава Андрей Киряков

Пристигнах като турист в Перу в доста драматичен момент. Но да приемем, че в Латинска Америка, както и на Балканите, драматичните моменти не са рядкост.

Страната е обхваната от протести предимно в южните територии, където се намират известните обекти около град Куско, столицата на инките и най-известната забележителност в Перу – Мачу Пикчу.

Може да си каже, че тези протести объркаха плановете на десетки хиляди туристи. В България ние не може да си представим точния огромен мащаб, понеже между 6 и 7 хиляди туристи посещават ежедневно Мачу Пикчу. Говорим за забележителност от световен мащаб, а в Перу има и доста други забележителности. Българинът не познава мащаба, с който пътува Западноевропейския свят, както и гражданите на САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия. Новозеландците например, въпреки че са само 4 милиона са едни от най-големите пътешественици, т.е. тук говорим за различен вид култура и начин на общуване със света, а не за брой население.

 

Град Лима, столицата на Перу, се дава между 6 и 10 милиона, като население, според различните статистики. Разделена е на различни големи квартали, дори е погълнала някои от съседните близки градчета. Първоначалното впечатление се отличава от снимките, които е виждал човек, както и от приложения като google street view и други подобни. Големият трафик, недовършените къщи, извън градския център, доста добре укрепени и защитени срещу крадци, съчетани със сумрачния пясъчен въздух над град Лима, подсилват впечатлението за столица на държава от третия свят. Цялото тихоокеанско крайбрежие, по цялата ивица от хиляди километри, страда от липса на вода и валежи, което е доста неочаквано. Но валежите се изливат от другата страна на високата планинска верига Анди, в тропическата част на Латинска Америка.

Бях резервирал хотел в централната градска част, историческия център, но още от летището към центъра шофьорът на таксито ме предупреди, че в момента централната градска част е опасна. Така се насочих към квартал Мирафлорес, добре уреден, туристически квартал, спокоен в сегашната сложна обстановка.

Още вечерта един млад германец потвърди думите на шофьора, като разказа как са го обрали в централната градска част, лаптоп телефон и всичко ценно. Действително в тези вълнения с неясни искания и послания едни от сигурните жертви и пострадали са туристите.

Още на втория ден, от прозорците на хостела, станахме свидетели на демонстрация, с искане за незабавни предсрочни избори. Избраният на редовни избори президент Педро Кастильо, бивш учител, управлява страната по-малко от две години. Политическите анализатори твърдят, че причината в момента той да е в ареста и с различни противоречиви обвинения, е това, че е тръгнал да прави реформи без нужната подкрепа и мнозинство. За краткото си управление, бившият селски учител направи опити да покаже, че образованието на населението е един от най- важните приоритети. Направи опит и да промени съществуващата с десетилетия политическа система и начин на управление.

Истината е, че хората държат не толкова на стария президент, колкото искат да има мир, просперитет и ред в страната, средството към което са незабавните предсрочни избори. Нещо добре познато и от нашата политическа действителност.

Настоящият президент Дина Болуарте, която е била вице-президент на Педро Кастильо, всъщност вече обещава предсрочни избори през 2024 година, за да успокои страстите. Но явно хората нямат желание да чакат дотогава.

Не трябва да пропускаме и етническия елемент при протестите. В момента протестират основно хора, които говорят езика кечуа, потомци на инките, както и население говорещо езика аймара, живеещи в южните части на страната, близо до границата с Боливия. Предполага се също, че радикални групи от сродно население от Боливия, навлиза на територията на Перу, за да участва в протестите и стълкновенията, вероятно подтиквани от някого и финансирани.

Истината е, че по-голямата част от населението на столицата Лима всъщност не се интересува от протестите, а продължава работата си и не оставя обичайните си задължения. Нещо което също добре познаваме от нашата политическа действителност, а и не само.

За по-голяма сигурност във връзка с вълненията, на помощ е призована и армията. Перуанската полиция превантивно огражда площади и големи места, където могат да се събират протестиращи. Това е една много сполучлива мярка за предотвратяване на евентуални протести.

Като цяло протестите са мирни, понеже всички разбират и участващите в протести и тези, които ги охраняват, че хората просто желаят по-добро развитие на страната.

(репортажът е специално за ФАКТИ от Перу)


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мда

    11 0 Отговор
    Европейците пътували повече...Абе имат пари, пътуват,, ако българинът имаше пари, нямаше да си стои само в БГ.
    Тези части, където се протестира се издържат от туризъм, а туризмът доста се съсипа от пандемиите и затварянията, после инфлация на всичко, ще има протести и още как.
  • 2 Краси Марков

    14 0 Отговор
    "Българинът не познава мащаба, с който пътува Западноевропейския свят, както и гражданите на САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия.Новозеландците например, въпреки че са само 4 милиона са едни от най-големите пътешественици, т.е. тук говорим за различен вид култура и начин на общуване със света, а не за брой население."
    ===============
    Гусин Киряков, мисля, че става дума не за различна култура, а за различна заплата. С 1200 лева месечно (толкова и по-малко получават над 50% от работещите българи) много трудно ще издържате четиричленно семейство, докато пътувате към Мачу Пичку.
  • 3 сорос

    4 0 Отговор
    майданче
  • 4 пишман турист

    11 0 Отговор
    Този автор-турист от Луната ли пада? протестите били мирни! Срещу протестиращите е изпратена армия, има над 40 души загинали, включителни младежи на 14-15 години, дори ООН е препоручало да не се изпраща армията срещу протестиращите. Хората, които той определя като малцинсво, говорещо кечуа са основното население на южната част на страната, подложено е на ужасяваща дискриминация и експлоатация в мините, който се намират точно в тази южна част. Добива се литий, да не обяснявам повече кой е заинтересован от това. като пишете и публикувате, не е лошо преди това да почетете малко. В тубата има и видео - ако четенето ви затруднява. Пишман туристи-джурналисти.

    Коментиран от #5

  • 5 пишман турист

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "пишман турист":

    малцинсТво, грешката е неволна
  • 6 Сивата котка

    10 0 Отговор
    Шо ще рече мирни протести? Ако е мирно, протест ли ще е? Българинът не познава западно-европейския туризъм първо, защото по партийному до 1990 г. не му позволяваха, а сега, защото почти по партийному икономически му е невъзможно. Авторът ще да е паднал от черешата.
  • 7 Сандо

    5 0 Отговор
    Искате,ама има едно нещо,наречено "Доктрина Монро".Така че вашето искане няма да стане действителност,поне докато ги има САЩ.
  • 8 Галина Колева,

    6 0 Отговор
    Което говори, че учителят е бил добрият президент....