Last news in Fakti

16 Януари, 2023 14:54 3 049 10

Служителите ще приемат все по-зле платени работи, инфлацията ще поглъща заплатите

  • бедност-
  • заплата-
  • оон-
  • служител-
  • работа

Заяви Международната организация на труда към ООН

Служителите ще приемат все по-зле платени работи, инфлацията ще поглъща заплатите - 1
Източник: Shutterstock

Забавянето на световната икономика ще принуди все повече работници да приемат по-нискокачествени и зле платени работни места през 2023 г., докато инфлацията поглъща реалните заплати, предупреди ООН.

Тъй като цените растат по-бързо от доходите, кризата с разходите за живот рискува да тласне все повече хора към бедност, заяви Международната организация на труда към ООН, а безработицата по света ще се увеличи.

МОТ заяви, че дефицитът на достойни условия на труд се е задълбочил от многобройни, припокриващи се кризи, включително войната на Русия в Украйна, нововъзникващото геополитическо напрежение, неравномерното възстановяване от пандемията от Ковид-19 и продължаващите затруднения по веригата на доставки.

"Заедно те създадоха условия за стагфлация - едновременно висока инфлация и нисък растеж, за първи път от 70-те години на миналия век насам", заяви агенцията в годишния си доклад "Световни перспективи в областта на заетостта и социалните въпроси".

Генералният директор на МОТ Гилбърт Хунгбо заяви, че възстановяването от пандемията Ковид-19 е било особено неравномерно в страните с ниски и средни доходи и е било допълнително затруднено от изменението на климата и хуманитарните предизвикателства, пише БГНЕС.

"Прогнозите за забавяне на икономическия растеж и растежа на заетостта през 2023 г. предполагат, че повечето държави няма да успеят в обозримо бъдеще да се възстановят напълно до нивата отпреди пандемията", заяви в доклада бившият министър-председател на Того.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    14 0 Отговор
    Колкото по-рано минете на купонна система, толкова по-малко ще се самозалъглавате, че ще бъдете някога достойно заплатени.
  • 2 да му мислят в

    16 2 Отговор
    европа, ама то между ушите им само въздух.
  • 3 така е

    14 0 Отговор
    Това ще се случи в бедните африкански страни.... изключение и в България
  • 4 тикви

    22 1 Отговор
    Проблема е в това че не могат да се наядат богатите!

    Коментиран от #7

  • 5 доган

    11 0 Отговор
    И аз ще намаля заплатите, на минимална за повече работни часове - 12!
  • 6 В България

    9 0 Отговор
    няма на къде повече .
  • 7 Георги Тодоров

    23 3 Отговор

    До коментар #4 от "тикви":

    Как в Европа работниците получават достойно заплащане,а в България работниците се водят работещи бедняци. Българският работодател не обича да плаща
  • 8 Да така е

    6 1 Отговор
    Ако се следва плана на богатите и хората им вярват . Какво ли ,ще бъде ако пък всички решат ,че трябва да работят не за по-малко а за повече пари ? Спрат да си плащат на богатите и започнат да претендират за равенство, което уж досега им се казва ,че го имат .
  • 9 бай ЕдиКойси

    2 0 Отговор
    За жалост в България най-вероятно ще е наистина така. Проблемът е, че БъГъ работодателя плаща на политиците да няма силни профсъюзи. Тъй че БъГъ работещият е оставен сам на себе си. Ако политическата пяна задължи работодателите да плащат чисто, да плащат осигуровки и т.н. вместо да скимтят, че нямали били пари да си плащат лизинга на колите и басейните, може нещата и да се оправят.
  • 10 Аз Кочо

    1 0 Отговор
    Навсякъде ще е така, мета съкрати 11 000, амазон обяви че ще съкрати 18000.в САЩ излезе списъка с големите фирми които ще съкращават хора както и броят им които изобщо не малък. Те изчаква ха да минат празниците за да го направят. В Европа ще е по зле. Няма лошо защото фирмите зомбита се увеличиха тройно през памдвнията а това ще намали инфлацията както и инфлациините цени на активите, имоти, акции, крипто