Last news in Fakti

16 Януари, 2023 16:26 836 10

ЕК пришпорва страните членки за съвместни поръчки на газ преди лятото

  • ек-
  • поръчки-
  • газ-
  • лято-
  • газохранилище

Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович

ЕК пришпорва страните членки за съвместни поръчки на газ преди лятото - 1
Източник: БГНЕС

Европейската комисия иска страните членки да започнат съвместно да купуват газ "много преди лятото". Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, цитиран от "Ройтерс".

Целта е да се помогне на страните да презаредят газохранилищата си и да избегнат срив в доставките през следващата зима.

След първата среща на представители на страните от ЕС за координиране на планираните покупки Шефчович посочи, че е призовал държавите членки бързо да се ангажират с пазарните играчи в своите страни, за да изчислят обемите газ, които ще закупят съвместно, цитира news.bg.

Шефчович поиска от индустрията да потвърди дали се интересува от присъединяване към схемата на ЕС за съвместно закупуване на синьо гориво, чрез което Комисията се надява Европа да успее да запълни отново изпразнените си газохранилища и да договори по-ниски цени, като използва колективната покупателна способност на страните.

"Работим по строг график, за да се подготвим навреме за следващата зима и сезона за презареждане на хранилищата", увери той.

Някои представители на ЕС съобщиха, че някои големи енергийни фирми са изразили нежелание да се присъединят към този план, тъй като вече могат да преговарят за свои собствени газови сделки и се съмняват, че схемата на ЕС ще доведе до по-ниски цени.

ЕК възнамерява да публикува количеството газ, което европейските страни планират да закупят съвместно, в началото на пролетта, за да събере оферти от доставчици.

Страните членки трябва да гарантират, че техните местни компании участват в търсенето на газ с обеми, равняващи се на 15% от синьото гориво, необходимо за запълване на до 90% от капацитета на хранилищата на съответната страна.

В целия ЕС изискването за 15% възлиза на около 13,5 милиарда куб. м газ - малка част от общия внос на газ в блока, който по данни на Евростат възлизаше на 338 млрд. куб. м през 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Псевдоним

    11 0 Отговор
    На това се вика обществена поръчка на обществените поръчки.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 САТЪРА НА ХАНА

    12 2 Отговор
    СЕГА АКО ЕС НАПРАВИ
    И МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЕДНАКВА
    ВЪВ ЦЕЛИЯ ЕС
    .....
    СЪМ ГОТОВ ДА СИ ТАТУИРАМ ЗНАМЕТО НА ЕС :))
  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    13 1 Отговор
    ВАКСИНАТА ГАЙЗЕР Е ПО-ГОЛЯМА ДАЛАВЕРА
    ...
    ДАЖЕ ОТ ВАКСИНИТЕ ПФАЙЗЕР:))
  • 6 прокопи

    9 1 Отговор
    "ЕК пришпорва..." Нещо май садо - мазо. А?!
  • 7 Индийски БИВОЛАР

    3 0 Отговор
    ШЯ СЪ СЕТИТЕ КОЙ ЛАПА ОТ КОМИСИОННИ
  • 8 Жорето

    8 0 Отговор
    Това е обявено отдавна, но нищо не се и няма да се случи. Лъжат се помежду си и най-вече плебса. Всички само лапкат от парите в ЕП и от Зеления , а другото е ,, Мижи да те лажем"!
    Ще се разпада тази сбирщина.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българка

    3 1 Отговор
    Имам доверие само ба Кирил Петков, защото съм влюбена в него.

    Просто Киро намира винаги най-демократичния и евтин газ.