19 Януари, 2023 15:47 747 12

ЕП отправи призив за повече санкции срещу иранския режим

  • иран-
  • режим-
  • санкции-
  • еп-
  • демокрация

Така че да включват всички физически и юридически лица, отговорни за нарушения на правата на човека

ЕП отправи призив за повече санкции срещу иранския режим - 1
Източник: БГНЕС

Явното незачитане на човешкото достойнство и демократичните стремежи на собствените му граждани от страна на иранския режим, както и подкрепата му за Русия, "налагат допълнителни корекции в позицията на ЕС спрямо Иран", се казва в резолюция, приета в четвъртък с вдигане на ръка, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

Членовете на ЕП настояват за разширяване на списъка със санкции на ЕС, така че да включва всички физически и юридически лица, отговорни за нарушения на правата на човека, и членовете на техните семейства, включително Върховния лидер, аятолах Али Хаменей, президента, Ебрахим Раиси, главния прокурор, Мохамед Джафар Монтазери, и всички фондации ("боняд"), свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC).

Те също така призовават Съвета и държавите членки да добавят IRGC и нейните спомагателни сили, включително паравоенните "Басидж“ и силите "Кудс“, към списъка на ЕС на терористичните организации. Всяка държава, в която IRGC разгръща с военни, икономически или информационни операции, следва да прекъсне и обяви за незаконни връзките си с тази агенция.

Отговорните за убийствата на протестиращите трябва да бъдат изправени пред съда.

Парламентът осъжда най-категорично смъртните присъди и екзекуциите на мирни демонстранти в Иран и призовава иранските власти да сложат край на репресиите срещу собствените си граждани. Членовете на ЕП призовават властите на Ислямската република да гарантират незабавното и безусловно освобождаване на всички осъдени на смърт протестиращи и осъждат факта, че наказателните производства и смъртното наказание са използват от режима като оръжие за потискане на инакомислието и за наказване на хората за упражняване на основните им права. Лицата, отговорни за убийството на стотици протестиращи, трябва да бъдат изправени пред съда, казват те.

В резолюцията се призовава за "разширяване на ограничителните мерки" срещу Иран, тъй като той продължава да предоставя безпилотни летателни апарати и планира да предостави ракети земя-земя на Русия.

Накрая, членовете на ЕП изразяват дълбока загриженост относно структурните транснационални репресии, извършвани от властите на Ислямската република, които включват шпионаж и убийства, срещу иранската диаспора, живееща в ЕС. Те призовават ЕС и държавите членки да защитят по-решително засегнатите от подобни репресии.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нат Ротшилд

    8 2 Отговор
    Браво. Частният Федерален резерв ви подкрепя на 100%
  • 2 Нат Ротшилд

    13 0 Отговор
    Демокрация е когато аз ви назначавам правителства, когаъо вие си ги избирате е диктатура. Ако се съмнявате, питайте международните ни медии и организации.
  • 3 да де

    11 0 Отговор
    Колко повече освен вече да им спрат въздуха евролентяите съвсем откачиха.
  • 4 Гост

    13 0 Отговор
    Самозабравилите се европейски чиновници продължават да тикат Иран към Русия.
  • 5 Хахаха

    10 1 Отговор
    След новия пакет санкции времето за къпане в ЕС се намалява от 5 на 3 минути, а хладката вода се заменя със студена:)
  • 6 Мда

    0 5 Отговор
    Правилно би било да се налагат санкции на такива нецивилизовани диктатури. ЕС има пълното право да избира с кого да търгува и кой да допуска на територията си. Да си търгуват с Русия.
  • 7 долу ЕС

    8 0 Отговор
    според ЕС от кого и защо се скри Асандж? от Иран? Хашоги го разчекнаха, но не е знам ЕС да иска санкции за това? ЕС е една продажна корумпирана клока, чиито край идва със сигурност
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кирил

    0 0 Отговор
    Абе не знам дали руснаците , ще пуснат някой атом , ама тези са алаху акб@р . Ще изпервазят някоя европегеска столица , та стой и гледай