22 Януари, 2023 07:20 1 510 8

Десетки хиляди демонстрираха в Испания срещу управлението на Педро Санчес

  • испания-
  • педро санчес-
  • протести-
  • мадрид

Множеството скандираше в Мадрид „Санчес предател!“, „Оставка на правителството“ и „Долу сепаратистите!“

Десетки хиляди демонстрираха в Испания срещу управлението на Педро Санчес  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди граждани демонстрираха в испанската столица Мадрид срещу политиките на лявото правителство на премиера Педро Санчес, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Множеството скандираше „Санчес предател!“, „Оставка на правителството“ и „Долу сепаратистите!“, предаде телевизионният канал Ере Те Уве Е.

Правителствените данни и тези на организаторите се разминаваха силно за броя на участниците. Според властите те са били 31 000, а организаторите обявиха, че са били 500 000.

Сред демонстрантите имаше привърженици на консервативната Народна партия, на либералите от Сиудаданос и на десните от популистката партия „Вокс“.

Ораторите разкритикуваха неотдавна влезлите в сила законови текстове за по-леки присъди на каталунските сепаратисти и обвиниха правителството на малцинството на Санчес, че се е поставило в зависимост от гласовете на каталунските сепаратистки сили в парламента.

Неотдавнашният спор за замяна на съдиите във конституционния съд също беше заклеймен като „подкопаване“ на държавните институции.

Същото се отнася и за промяната в закона за сексуалните престъпления, който се прилага от съдилищата по такъв начин, че осъдените извършители да излизат от затвора малко по-рано.

В края на годината в Испания ще бъде избран нов парламент. Според последните допитвания, нито Испанската социалистическа работническа партия на Санчес, нито Народната партия, която е най-голямата опозиционна сила, могат да разчитат на пълно парламентарно мнозинство.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петров

    14 2 Отговор
    Когато лявото социално се превърне в неолиберално, моментално се превръща във враг на народа. Лявото в геополитиката стана синоним на глобализма, още един фактор да бъде мразено от хората. Не може да имаш икономика, ако нямаш държава. Тогава си само васал сричащ надписите на магазините предлагащи чужди пазари, вместо твоите.

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Механик

    13 0 Отговор
    "В края на годината в Испания ще бъде избран нов парламент."
    И тия са омаяни и си мислят, че избират някого. Нищо не избирате бе ей! Седемдест и пет години ви НАЗНАЧАВАТ правителствата и на вас, като в почти цяла Европа.
    Има си хора които избират вместо вас и тия хора не са испанци. Търсете ги на испанския "Козяк". Там ви се решава съдбата..
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор
    Нищо лично
    1995г - бакалавър по икономика
    2012г - професор по икономика
    🤔🤔🤔🤔🤔
  • 6 Косово

    1 0 Отговор
    Само поглеждайки първите лица на протеста и ти стават ясни нещата.Роса Диез -политическата и група не съществува вече ,Аримадас ,от 68 депутати в парламента на следващите избори вкара 4.Провалена депутатка от ПП която искала времето на Франко .Ето това са организаторите на протеста в Испания .Смята ли някой ,че с такива провалени политици нещо ново и хубаво в Испания ще се случи ?
  • 7 Либерасти сър

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Петьо Петров":

    Когато либералите са на власт всички страадат и държавите се рушат-ПП на Тъпото и очите е пример колко деструктивни са!
    Не мога да разбера защо простолюдието винаги гласува за либералите а после реват и протестират,не гласувайте за нищо ляво-лява резба или леви партии!

    Коментиран от #8

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Либерасти сър":

    Когато у нас
    ЛЕВИТЕ
    бяха на власт приеха
    най-ДЕСНИЯ
    закон , за плоския данък ❗
    Сега украинчето от БГ
    с дипломна работа
    " Ролята и значението на униформата в Червената армия"
    е ...... начело на лев(ац)ите в ЕС ‼️‼️‼️
Новини по държави: