Last news in Fakti

25 Януари, 2023 12:55 641 1

Папа Франциск: Трябва да бъдем търпеливи с Китай

  • папа франциск-
  • ватикана-
  • китай-
  • отношения-
  • диалог

Той заобиколи въпроса как отношенията на Ватикана с Тайван влияят на диалога с КНР

Папа Франциск: Трябва да бъдем търпеливи с Китай - 1
Източник: БГНЕС

С думите "трябва да бъдем търпеливи в Китай" папа Франциск гледа на продължаващия диалог с Пекин като водещ принцип в усилията му да се погрижи за вярващите католици, които са незначително малцинство в тази азиатска страна, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията, за която папа Франциск даде ексклузивно интервю във Ватикана, го попита какво следва в дипломатическите първи стъпки между двете страни.

"Предприемаме стъпки", отговори Франциск. "Всеки случай (за номиниране на епископ) се разглежда под лупа", каза папата и добави, че най-важното е да не се прекъсне този диалог.

Що се отнася до китайските власти, "понякога те са малко затворени, друг път не са", каза Франциск. Той заобиколи въпроса как отношенията на Ватикана с Тайван влияят на диалога с Китай.

Папа Франциск е критикуван от по-консервативни фракции на Католическата църква за свое споразумение от 2018 г. с Пекин относно назначаването на епископи в Китай с оглед на това как комунистическите власти на страната понякога са изпращали свещеници в затвора.

Сред най-суровите му критици е кардинал Йосиф Цзън, почетният епископ на Хонконг. Но в интервюто Франциск нарече 91-годишния Цзън "очарователен старец" и "нежна душа". Миналата година Цзън бе арестуван, след като влезе в конфликт с хонконгските власти заради участието си в сега заглушеното движение за демокрация.

Папа Франциск говори и срещу дискриминацията към членове на ЛГБТ общността, като разкритикува страните, където хомосексуализмът е смятан за престъпление, но припомни неколкократно, че Католическата църква го смята за греховно деяние.

"Да бъдеш хомосексуален не е престъпление. Това не е престъпление. Да, това е грях. Нека направим най-напред разлика между грях и престъпление", каза той.

На въпрос на "Асошиейтед прес" да направи преценка на своето здраве, 86-годишният папа отговори:

"Здравето ми е добро. За възрастта ми е нормално. Мога утре да умра, но нещата са под контрол. Винаги моля за милостта на Бога да ме дари с чувство за хумор", каза той.

След смъртта на неговия предшественик папа Бенедикт Шестнадесети, който през 2013 г. стана първият папа, оттеглил се от 600 години насам, Франциск бе попитан също за нуждата от правила за бъдещо папско пенсиониране.

"След малко повече натрупан опит - тогава това може да бъде по-регулирано или уредено. Но засега нищо такова не ми идва наум", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    4 0 Отговор
    Тъй, тъй! Трябва да сте търпеливи. Малките момченца как са търпеливи, докато католическите свещеници им преподават уроци по "забранената любов"?!
    Руснаците ви подпукаха, а китайците ще ви довършат бавничко, методичничко и гадничко, по стара азиатска традиция.