25 Януари, 2023 16:10 541 1

Словашкият парламент промени конституцията и даде път за предсрочни избори през септември

  • словакия-
  • парламент -
  • промени -
  • конституция-
  • предсрочни избори

Сегашното правителство на премиера Едуард Хегер загуби вота на недоверие през декември

Словашкият парламент промени конституцията и даде път за предсрочни избори през септември - 1
Снимка: Shutterstock

Словашките политици одобриха днес поправка в конституцията, според която парламентът може да скъси своя мандат, като по този начин проправиха път на предсрочни парламентарни избори през септември, предаде Ройтерс.

Сегашното правителство на премиера Едуард Хегер загуби вота на недоверие през декември, след като негов бивш коалиционен партньор се присъедини към опозицията, според която управляващите не са направили достатъчно, за да помогнат на гражданите да се справят с повишаващите се разходи.

Според проучвания на общественото мнение, опозицията, в това число и лявоцентристката партия "СМЕР – Социална демокрация", ръководена от бившият премиер Роберт Фицо, има преднина над настоящите десноцентристки формации в правителството.

Фицо е критично настроен към доставките на оръжие за съседна Украйна, а в случай, че вземе властта, това ще доведе до промяна на позицията на Словакия, която е членка на НАТО, по отношение на нейната ангажираност във военния конфликт, посочва агенцията.

Според промяната в конституцията, правителството ще може да съкрати 4-годишния си мандат ако 90 от 150-те членове на парламента подкрепят подобно решение.

Гласуването може да се проведе, след като поправката бъде публикувана в официален регистър, което обикновено става ден след одобряване на законопроекта.

Партиите от бившата управляваща коалиция се договориха предсрочните избори да се проведат на 30 септември, а дотогава кабинетът на Хегер ще управлява като служебно правителство. Предсрочните избори ще съкратят редовния четиригодишен парламентарен мандат с около пет месеца, пояснява Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    2 0 Отговор
    Началото на чупене на Словакия! Явно има тоталитарни тенденции навсякъде извън Русия.
Новини по държави: