Last news in Fakti

26 Януари, 2023 11:22 1 257 24

Чехия получи първата компенсация за предадените на Украйна оръжия

  • чехия-
  • украйна-
  • компенсация-
  • евро-
  • оръжия

От европейски фонд за военното оборудване

Чехия получи първата компенсация за предадените на Украйна оръжия - 1
Източник: БГНЕС

Чешката република получи първата по рода си компенсация в размер на 6,5 милиона евро, отпусната от европейски фонд за военното оборудване, изпратено от Прага в помощ на Украйна. Това потвърдиха от Министерството на отбраната в Прага, предава Укринформ.

"В сметката на Министерството на отбраната на Чешката република постъпи първото плащане в размер на 6,5 милиона евро от Европейския съюз като компенсация за военно оборудване, доставено на Украйна. Тези компенсации се предоставят чрез Европейския фонд за мир (EPF), който служи за финансиране на приоритетите на ЕС в областта на отбраната и сигурността. Следващите суми ще бъдат изплащани на Чешката република постепенно през следващите години“, уточниха от министерството.

В същото време се подчертава, че помощта за Украйна е била един от приоритетите на Министерството на отбраната по време на чешкото председателство на Съвета на ЕС.

"Подкрепата на Украйна е наш стратегически интерес и искаме да продължим в сътрудничество с нашите съюзници. ЕС, без колебание, веднага след началото на руската агресия, привлече финансови средства от Европейския фонд за мир, за да подкрепи своите страни-членки, помагащи на Украйна“, заяви министърът на отбраната Яна Чернохова.

EPF е създаден за финансиране на мисии и операции на ЕС, както и за стабилизиране на страни партньори в европейското съседство. На 28 февруари 2022 г. Съветът на ЕС реши средствата от EPF да се използват и за компенсиране на държави, които доставят на Украйна военна техника, и отпусна първите 500 милиона евро за целта. Оттогава бяха одобрени още няколко пакета за финансова подкрепа от EPF. Общата сума на изплатените компенсации към момента възлиза на 3,1 милиарда евро.

Така за първи път в историята си Европейският съюз подкрепя финансово доставката на оръжия и боеприпаси.

Военните материали, които Чешката република предостави на Украйна в началния етап на войната (до март 2022 г.), ще бъдат постепенно възстановени като част от първия компенсационен пакет от EPF до 2024 г. Разпределението на други одобрени пакети все още се обсъжда.

Чешката република очаква да възстанови приблизително 80 милиона евро за доставки, като това трябва да се случи през 2023-2027 г.

Финансовата компенсация от EPF за оборудване, доставено на Украйна, е важна не само защото мотивира европейските страни да продължат да подкрепят Украйна, но също така им позволява да попълнят армейските си запаси и да поддържат необходимия военен капацитет, отбелязваха още от чешкото военно министерство.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Русофил

    7 11 Отговор
    Чехите ще получат. Българите като не дадоха няма и да получат. Да искат от Пу.

    Коментиран от #6

  • 3 Последния Софиянец

    22 3 Отговор
    Дали оръжие за милиарди а им подхвърлят 6 млн на политиците да си ги поделят и да си траят.
  • 4 Делю Хайдутин

    0 4 Отговор
    Добре де!Един по Биг !Така става ли?
  • 5 Псевдоним

    4 2 Отговор
    Това като компенсациите за тока.
  • 6 Последния Софиянец

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Един танк е 17 млн а те получават 6 млн.Няма и за половин танк.

    Коментиран от #10, #11, #18

  • 7 Всички

    5 13 Отговор
    ... които открито и прозрачно са подкрепили Украйна ще получат обещетения и ще УСИЛЯТ отбранителните си способности, само България, в която Радев и слугите му като откачени повтаряха, че България ще остане "беззащитна", няма да получи нищо и ще продължи да има НАМАЛЯВАЩИ отбранителни сспособности. ТОВА е влиянието на кремълския слуга върху военните възможности на страната ни. Не гледай какво говори, а гледай какви са РЕЗУЛТАТИТЕ от действията му.
  • 8 Българин🇧🇬

    10 2 Отговор
    И България получи компенсация от САЩ за забавянето на фърчилата получихме антивирусна Аваст за 300 000 лв.
  • 9 ????????

    9 4 Отговор
    Това на снимката жена или мъж е? От кой пол е това нешо?
  • 10 Невярно

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Това е само ПЪРВИЯ транш, а дадените от Чехия танкове не са по 17 милиона бройката. Т-72, в зависимост от окомплектовката е 3-4 милиона долара, и то чисто нов.
  • 11 Русофил

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    17 милки е само Т-999, ама руснаците не го изнасят. Нашата руска скраб е по-малко от 0.5 мил.
  • 12 Бесен- _Язовец

    8 1 Отговор
    Чехия подари 60 танка ТЕ 72 на стойност 5 милиона долара 1 брой или 300 милона общо , а получи 6.5 милиона евро.

    Коментиран от #13

  • 13 Сметките

    3 8 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен- _Язовец":

    ... на руЗЗофилите са им като всичко останало - нищо не става от тях.
  • 14 осъзнайте се

    8 2 Отговор
    Парите на цяла Европа, на хората живеещи в Европа, нашите пари - отиват за ОРЪЖИЕ.

    Европа е пълна дупка , маша на световните терористи САЩ .

    Скоро народите от Европа ще се осъзнаят, че плащат за войната която води САЩ

    срещу Русия на чужда територия. И Европа ще бъде наказана за това.

    САЩ само ще гушнат едни пари за продажбата на ОРЪЖИЕ.

    Коментиран от #19

  • 15 Хехе

    5 0 Отговор
    Голям смях. Чехите дадоха на украйна стотици танкове, самолетите си, оръдия и т.н. за милиарди, а ги компенсират с 6 млн., с които и 1 танк не може да си възстановят. Такава глупост чака и Б-я, ако се излъжем по укрозайците.
  • 16 Заемите на ЕС

    0 0 Отговор
    Ще трябва да се плащат. Тия ако си мислят, че е голяма сделка да дадеш нещо и получиш заем за това ... си е тяхна работа. Също на какво основание ЕС раздава пари за държава която дори не е член на съюза ? Тая организация съвсем се е сдухала.
  • 17 Запознат читател

    1 0 Отговор
    От къде ги получи. От нашите данъци.
  • 18 чичо стамат шумков

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    6 Последния Софиянец
    22ОТГОВОР
    До коментар 2 от "Русофил":

    Един танк е 17 млн а те получават 6 млн.Няма и за половин танк............................................................................. ........................................................................................................................................................................................Тези танкове ги изкара златни .Т-72 СА МАШИНИ НА МОЖЕ БИ 40 ГОДИНИ.АРМАТА СТРУВА 8 ,МЛН. ДОЛАРА ,А ЛЕОПАРД-2 ПОСЛЕДНА МОДИФИКАЦИЯ 13 МЛН.Откъде я измъдри тази цена от 17 млн. не знам.
  • 19 чичо стамат шумков

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "осъзнайте се":

    Парите на цяла Европа, на хората живеещи в Европа, нашите пари - отиват за ОРЪЖИЕ.................................... ................................................................................................................................................................................................. Още по по лошо говори това за нашата недалновидност.Ще дойде време когато старото съветско оръжие което имаме ,ще става само за скрап.Само нашите ли политици не можаха да разберат,че в ЕС създаден такъв фонд
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Истината

    1 0 Отговор
    Пак беше премахната от модератор.Изглежда думата русороби в България е повода.
  • 22 Истината

    2 1 Отговор
    Истината е,че умните държавници които мислят за държавите си използват тази възможност, дадена от ЕС да модернизират армиите си,но нашите продажници не искат,искат да е мизерна държава,за да бъде във хватката на Путин и да може да я използва за разделение на Балканите.

    Коментиран от #23

  • 23 А после

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Истината":

    що ни викали татари и цигани ми щоти сме такива
  • 24 село

    0 0 Отговор
    Ха, ха. Ние двамата с Гриша Ганчев, можем да дарим същата сума на чехите.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания