Last news in Fakti

28 Януари, 2023 07:34 1 410 13

Алиансът за албанците се готви за влизане в правителството на РСМ

  • алианс за албанците-
  • северна македония-
  • правителство

Целта на разширяване на правителствената коалиция е да бъде постигнато мнозинство от 80 депутати в парламента, за да може да започне процедура за конституционни промени

Алиансът за албанците се готви за влизане в правителството на РСМ - 1
Снимка: libertas.mk

Алиансът за албанците обяви преговорния си екип за разширяване на парламентарното мнозинство в Република Северна Македония, съобщи председателят на партията Арбен Таравари, предаде БТА.

За влизане в правителството на партията се заговори преди повече от месец, премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски каза, че Алиансът за албанците е изразил политическа воля за европейската концепция за държавата, а дали ще влезе в правителството зависи от политическото споразумение, което има програмен и кадрови аспект. На влизането на Алианса за албанците не се противопостави и лидерът на най-голямата албанска партия Али Ахмети - коалиционен партньор на СДСМ, но от другата албанска партия, която също участва в правителството - "Алтернатива", заявиха, че не приемат тази идея.

Целта на разширяване на правителствената коалиция в Северна Македония е да бъде постигнато мнозинство от 80 депутати в парламента на страната, за да може с тяхна подкрепа да започне процедура за конституционни промени.

На въпрос дали с влизането на Алианса за албанците в управляващата коалиция има гаранция, че може да бъдат осигурени необходимите 80 депутатски гласа, Таравари отговори: "Е, гаранция няма, но трябва да се даде шанс за достигане на мнозинство от 2/3 в парламента на Северна Македония."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Удар отвътре!

    15 0 Отговор
    Всички наши българи да гласуват за алианса! Македонците(оригинал) които са 180 000 също ще гласуват! Да видим творенията на Тито кво ще правят!

    Коментиран от #8

  • 2 Дано да влезе алианса

    23 2 Отговор
    После ще се оправи всичко! Догодина албанския ще стане първи език, шиптърския втори, косовския трети, а българския оппа мъкъдонския ще си го говорят само по бензиностанциите и на къра с вцете!
  • 3 И там

    14 0 Отговор
    мирише на патаклама !
  • 4 Катализатор

    11 1 Отговор
    Ами да поискаме от Европарламента да ускори влизането на Албания в ЕС. Косово като европейски протекторат е стабилен фактор на отрезвяване, гърците си гледат келепира, а ние се интересуваме заангажиращо от комичното творение край Вардаро
  • 5 Дидо

    22 1 Отговор
    Македонците докато се занимават с нас не усещат как албанците ги превземат.

    Коментиран от #6, #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Македонизъм

    3 1 Отговор
    Ей така! Да живее Велика Албания! Не искат да признаят българското в РСМ но скоро и македонци няма да има! Българите в РСМ ще гласуват за Алианса на албанците! Напред албански народе възродени!
  • 8 Всички

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "Удар отвътре!":

    3.000. Толко гласаа за бугарската партија на Колев.

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Точно така

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Дидо":

    Точно така догодина ще граничим с Албания
  • 11 Мъкедоналбанец

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Всички":

    Скоро ще говорите шиптърски сега говорите Български не признавам нито РСМ нито историята ви крадена от Българи и Гърци
  • 12 Сандо Макето-пе д е р о т

    1 0 Отговор
    Язе отпреде им го кажав,дека албанциве ке земат западниот дел,а бугарите источниот,а за србето от трите наj-долгото
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: