30 Януари, 2023 17:05 842 6

Вътрешните министри на България и РСМ: Няма да бъде допуснат инцидент на честванията за Гоце Делчев

  • българия-
  • северна македония-
  • рсм-
  • министри-
  • гоце делчев-
  • честване

За нападението над Пендиков, посочи Спасовски, има един задържан, а разследването се разширява

Вътрешните министри на България и РСМ: Няма да бъде допуснат инцидент на честванията за Гоце Делчев - 1
Източник: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски след днешната си среща с българския си колега Иван Демерджиев заяви, че са обсъдили нападението срещу генералния секретар на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков и предстоящото честване на рождения ден на Гоце Делчев на 4 февруари, предава македонската редакция на Радио "Свободна Европа“.

За нападението над Пендиков, посочи Спасовски, има един задържан, а разследването се разширява. По думите му, МВР на югозападната ни съседка действа еднакво всеотдайно във всички случаи, за да бъдат изправени пред съда и наказани виновните.

"Нашата крайна цел е да осигурим безопасност за всички граждани и всички лица, живеещи на наша територия“, увери Спасовски по повод честването на рождения ден на Делчев, докато има леко повишено напрежение и различни съобщения за нарушаване на обществения ред и спокойствие.

"Искаме да изпратим ясно послание, че няма да бъде допуснат инцидент. Македонската полиция предприема всички необходими мерки и дейности и категорично не трябва да допуска инцидент, тоест ние ще осигурим почитта, която подобава на нашия велик Гоце Делчев", отбеляза той.

Министър Демерджиев добави, че е получил цялата информация от колегата си Спасовски, че всичко ще бъде обезопасено и ще бъдат взети всички мерки за мирно празнуване.

"Ще взема мерки за хората, които ще дойдат на тържеството. В никакъв случай няма да позволя да се предизвикват провокации и да се случват нежелани събития. Постигнахме съгласие, че всичко ще бъде по най-добрия начин и няма да позволим някакви хора и заплахи да разпалят огъня между двата народа. Целта е да се проведе това почитане на велик човек като Гоце Делчев, а не да бъде място, където ще се палят огньове“, отбеляза Демерджиев.

Относно побоя над Пендиков той добави, че със Спасовски са се разбрали, че подобни инциденти не трябва да се допускат в страна като Република Северна Македония и е получил уверението, че случаят ще бъде разследван напълно и обективно. В същото време Демерджиев добави, че на Спасовски са били представени документи и декларации със заплахи към Пендиков, докато е бил в болницата и е убеден, че лицата, които отправят такива заплахи, ще бъдат подведени под отговорност.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    7 0 Отговор
    Слугите на Козяк пуснаха Македония в ЕС и сега могат да ни бият спокойно.
  • 2 бонбо

    5 3 Отговор
    Защо са тези чествания в Македония, може би нарочно, за да се създава напрежение! У нас също има паметници на Г.Делчев, нека тук да се организират чествания! Не разбирам политиците, толкова сили се хабят за това честване без да има никакъв смисъл!
  • 3 СМ полиция и правораздавателна

    1 1 Отговор
    Система да си свърши работата, алабаковски в затвора, подпалвачи, стрелци, чупене с брадва и биячите на момчето с обвинения и ефективни присъди, заплахите в нета също с обвинения за подстрекаване на омраза и бунтове, има ли ефективни наказания, ще се стопира тая шизофрения
  • 4 Здрасти !

    1 3 Отговор
    Не знам каква работа имат в Македония няколко татаро-цигани ! В Македония няма българи ! Оправете си собствената "държава",вместо да се бъркате където не ви е работа !

    Коментиран от #6

  • 5 това е дребнотемие

    3 0 Отговор
    честването не е проблем за момента, Основното не се коментира , за съжаление.
  • 6 Ти ли казваш, че няма българи

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Здрасти !":

    Това е целта да няма, 70г с репресии и лагери, днес побоища, за да бяма, в османските архиви за данъци пише колка са били българите, днес бс тяхно място се появиха мскедобци, резултат от бой, репресии, физическо ликвидиране, сърбомане юготитовист
Новини по държави: