Last news in Fakti

31 Януари, 2023 11:55 1 499 4

Продължава издирването на един от пилотите на разбилия се в морето гръцки изтребител

  • гърция-
  • йонийско море-
  • f-4

Капитан Ефстатиос Цитлакидис, на 31 години, управляваше F-4 Phantom, когато самолетът се разби по време на тренировъчен полет на малка височина в рамките на учение

Продължава издирването на един от пилотите на разбилия се в морето гръцки изтребител - 1
Снимка: F-4 Phantom / Wikipedia

Мащабната операция по търсене и спасяване на единия от пилотите на катастрофиралия гръцки изтребител беше подновена от сутринта във вторник. Офицерът е в неизвестност, откакто пилотираният от него самолет падна в Йонийско море в понеделник, пише гръцкият вестник "Катимерини".

Капитан Ефстатиос Цитлакидис, на 31 години, управляваше F-4 Phantom, когато самолетът се разби по време на тренировъчен полет на малка височина в рамките на учение, започнало във военновъздушната база "Андравида" в Северозападен Пелопонес.

Вторият пилот, 29-годишният Мариос Туруцикас, беше открит мъртъв, след като тялото му беше извадено от останките на самолета още в понеделник.

Съобщава се, че летците са подали сигнал за помощ и са били в процес на подготовка за катапултиране, когато самолетът е паднал във водите на Йонийско море.

Изтребителят F-4 "Фантом" II е произвеждан от американската самолетостроителна компания "Макдонъл Дъглас" през 60-те години на XX век. Той е един от основните бойни самолети на САЩ във Виетнамската война. В много страни той вече е свален от въоръжение. В момента се експлоатира все още само в Гърция, Турция, Иран и Южна Корея. В Гърция към 2021 са останали на въоръжение 18 машини от този тип именно във военновъздушната база "Андравида". Те са основно модернизирани в Германия след 1997 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НаТо

    7 4 Отговор
    Нато-то тренира с чужди души ... както нашия пилот загина при същия тип учениия, така и гърците. Да се хванем на бас тези тренировки какво целят ? Мисля, че всеки който е завършил 4-ти клас може да се сети, че източноевропейците ще бъдат употребени и най-вероятно после захвърлени. Историята се повтаря, когато няма желание да я помни, а други пък пренаписват история и утре Хитлер ще бъде: освободителя от агресивните руснаци, които искали да напрвят пак нещо лошо на Украйна.... повече памет и разум и по-малко медии и филми, това е лека с/у съвременно-наложената глупост.
  • 2 Който нож вади от нож умира

    6 6 Отговор
    Срещу кого са били насочени тези учения?

    Коментиран от #3

  • 3 Ел Греко

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Който нож вади от нож умира":

    Ами виж къде е Северозападен Пелопонес на картата и ще разбереш..не е трудно за всеки ,дори и слабообразован, да разбере

    Коментиран от #4

  • 4 Щом ти си разбрал

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ел Греко":

    Убедих се, че всеки слабообразован може да разбере.
Новини по държави: