Last news in Fakti

31 Януари, 2023 16:05 1 835 20

Еврозоната изненадващо се спаси от рецесия

  • инфлация-
  • икономика-
  • тримесечие-
  • растеж-
  • еврозона-
  • рецесия

По данни на Евростат брутният вътрешен продукт в еврозоната се е увеличил с минималните 0,1% през четвъртото тримесечие, надминавайки очакванията за спад от 0,1%

Еврозоната изненадващо се спаси от рецесия - 1
Снимка: Shutterstock

Еврозоната постигна растеж през последните три месеца на 2022 г., като успя да избегне рецесия, въпреки че изключително високите разходи за енергия, намаляващото доверие и повишаващите се лихви оказаха тежък удар върху икономиката на валутния блок, съобщава "Ройтерс".

По данни на Евростат брутният вътрешен продукт в еврозоната се е увеличил с минималните 0,1% през четвъртото тримесечие, надминавайки очакванията за спад от 0,1%. В сравнение с година по-рано ръстът е 1,9%, надвишавайки прогнозите от 1,8%.

Евростат посочва, че сред най-големите страни от еврозоната Германия и Италия са регистрирали отрицателни темпове на растеж за тримесечието, но Франция и Испания са отбелязали покачване.

Почти едногодишната война на Русия в Украйна струва скъпо на еврозоната, която към момента обхваща 350 милиона души в 20 държави, като се има предвид силната зависимост на някои страни членки от евтина енергия.

Повишените цени на петрола и газа изчерпаха спестяванията и задържаха инвестициите, като същевременно принудиха Европейската централна банка да предприеме безпрецедентни повишения на лихвените проценти, за да спре инфлацията.

Но икономиката показа и неочаквана устойчивост - подобно на пандемията от COVID-19, когато растежът надмина очакванията, тъй като предприятията се адаптираха по-бързо към променените обстоятелства, отколкото политиците предвиждаха.

Някои индикатори сочат, че растежът може да е достигнал дъното и вече да започва бавно възстановяване, подпомогнато от щедрата правителствена подкрепа и меката зима, която е ограничила разходите за енергия.

Въпреки това общата картина остава слаба, с оскъдна прогноза за растеж за 2023 г. поради големия спад на реалните доходи и нарастващите лихви.

"Основната цифра на БВП създава подвеждащо благоприятно впечатление за икономическите условия в края на 2022 г.", заявява Кен Уотрет, анализатор в S&P Global Market Intelligence.

"Ключовият извод от данните на държавите членки е мащабът на слабостта на частното потребление, като острото свиване на реалните доходи на домакинствата, дължащо се на нарастващата инфлация, е закъсняло", допълва той.

ЕЦБ повиши лихвените проценти с общо 2,5 процентни пункта до 2% от юли в опит да укроти инфлацията, а пазарите отчитат още 1,5% повишения до средата на годината, което би поставило лихвения процент по депозитите на най-високото му ниво от началото на века.

Такова бързо увеличение спира банковото кредитиране, ключов източник на кредит за бизнеса, а достъпът до заеми вече претърпя най-големия спад през последното тримесечие след дълговата криза в блока през 2011 г.

"През следващите месеци забележимото затягане на паричната политика все повече ще забавя икономиката", прогнозира икономистът на Commerzbank Кристоф Вайл.

"Продължаваме да очакваме икономиката на еврозоната да се свие леко през първата половина на годината, а очакваното възстановяване през втората половина вероятно ще бъде слабо".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    23 8 Отговор
    Спасила се на Хитлер баба му - тя рецесията още е на старт бе ей..
  • 2 Майна

    21 5 Отговор
    Така ли..
    Но в Германия промишления ток се вдига с 40% ...
  • 3 банка Антинари

    21 4 Отговор
    Избягнали са рецесията ама само на документи . То и при нас средната работна заплата 1770 лева , ама когото и да питам , никой не я е вземал .

    Коментиран от #8, #13

  • 4 Пешо

    7 5 Отговор
    Мигрантите пренасочиха ли се към Русия или още не са разбрали колко е зле в Европа?
  • 5 истината

    9 4 Отговор
    Напечатали са няколко вагона евраци , друго нищо не са направили . Обаче като скочат още цените ще си ги слагат под възглавницата да не им убива .
  • 6 понеже са зле

    14 4 Отговор
    Така са наточили зъбките, да ни разръфат...Тази братска Е в р опа. Потекоха им лигите за нашия валутен резерв от около 58 милиарда, спестен с цената на нещастния живот на българите...и плащат мило и драго, и обещания дават сигурно на тия наште хубостници, че да ни предадат и да се обезкърви съвсем най- бедния народ в Е в р опа...цццццц
  • 7 мани мани

    5 5 Отговор
    еврото ще се съвземе, ще смачка кирливият долар, ние ще приемем правата вяра отново както приехме христа, и с божията помощ ще пребъдем към светли бъднини ще вървим с еврото :)
  • 8 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "банка Антинари":

    Еми то като питаш само такива като тебе "членове" на клуба от Копринка , кой да я взема , то за минимална не заслужавате , той средна му се прищяла , хахах !! В големите градове за 1700 лева сервитьор не можеш намери , да не говорим за друго !! Ама то там работа искат , а не драскане по форумите , то копейките лесно не ги дава Мутрофанова , знаеш ли в Раша кой взима 900 евро , точно само имя няма 1% !!
  • 9 Тити

    2 3 Отговор
    За нас това не важи България се лута между Африка Бангладеш.

    Коментиран от #11

  • 10 Защо трябва

    0 0 Отговор
    да си крием главата в пясъка?!?
  • 11 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тити":

    Верно ли , ти да видиш !! Е имам лоша новина за теб , България има ПО-ГОЛЯМ БВП на глава от любимите ти Раша и дори Китай !! А от другата любимка Индия цели 8 ПЪТИ по-голям !! И то без "ресурси" !! Та къде викаш се лута ??
  • 12 Потресен руззофил

    3 2 Отговор
    На мен шефа на Газпром и другаря бог Путин ми казаха, че икономиката на ЕС фалира!

    Коментиран от #15, #18

  • 13 Всеки ден

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "банка Антинари":

    "ама когото и да питам , никой не я е вземал" Всеки ден давате доказателства, че руззофилите се движите сред най-маргиналните слоеве на населението - миячи на кен ефи, "санитарни работници", склададжии на половин работен ден, продавачи на дребно, или обикновени безработни селскостопански работници на село.
  • 14 Кого лъжете

    3 0 Отговор
    При растеж на БВП с 2% измерен в пари при положение че инфлацията е поне15% значи имаме 13% намаление на производството и услугите
  • 15 Питанка

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Потресен руззофил":

    През 2021си произвел и продал продукти за 100лева. 2022 според статистиката имаш растеж от2% и си произвел и продал за 102лева. ОБАЧЕ си повишил цената на единичен продукт поне с 15-20% пита се в задачата колко продукта си продал и нямаш ли намалено производство и потребление
  • 16 логик

    0 0 Отговор
    Ха-ха-ха питайте хърватия
  • 17 УРСУЛА ФОНЛАЙНЕН

    1 0 Отговор
    Евро съюза одобри яденето На насекоми и червеи отЕвромаряла.. А скоро и ще го задължи... ПУТИН по скоро да свършва с укроФашистите и да обърне внимание наЕврогъсениците в брюксел
  • 18 Още малко ви остана

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Потресен руззофил":

    Всички кравешки. Л. А. Й. Н. О. Ф. И. Л. И. СтеМи еднаквоГнусни.
  • 19 РимскоПраво

    1 0 Отговор
    ТрябваРеферендум за Еврото и вън отЕвро кончината наЯдящите червеи иХлебаркиБезполовиНещастници!!!!
  • 20 Пауло Куелю

    1 0 Отговор
    Колкото по скоро вън от ЕС, толкова по малко червеи и гъсеници в храната!
Новини по държави: