Last news in Fakti

2 Февруари, 2023 13:45 1 408 7

Буркина Фасо предлага на Мали създаване на федерация

  • буркина фасо-
  • аполинер киелем де тамбела-
  • мали

Според премиера на Буркина Фасо "това е проект, който трябва да се опитаме да начертаем през преходния период, защото ако политиците се върнат на власт, това ще бъде трудно"

Буркина Фасо предлага на Мали създаване на федерация  - 1
Снимка: Shutterstock

Премиерът на Буркина Фасо Аполинер Киелем де Тамбела предложи създаването на "федерация" между неговата страна и Мали в момент, когато и двете държави са изправени пред джихадистки атаки и ръководени от военни хунти, които поискаха френските войници да напуснат техните територии, предаде Франс прес.

„Можем да формираме гъвкава федерация, която да стане по-силна и да зачита стремежите и на едните и на другите“, каза Де Тамбела, цитиран по време на визитата си в Мали във вторник и вчера от местни медии.

„Нашите предшественици се опитаха да се обединят, като Федерацията на Мали, която за съжаление не просъществува дълго. Но те ни показаха пътя“, добави той, имайки предвид ефимерен опит за федерация между Мали, Сенегал, Буркина Фасо и Бенин (1959-1960 г.) по времето на провъзгласяването на независимостта на тези бивши френски колонии.

Според премиера на Буркина Фасо "това е проект, който трябва да се опитаме да начертаем през преходния период, защото ако политиците се върнат на власт, това ще бъде трудно".

"Мали е голям производител на памук, едър рогат добитък и злато. Буркина Фасо също е производител на памук, едър рогат добитък и злато. Заедно производството на памук, злато и добитък в Мали и Буркина Фасо се превръща в сила", подчерта той.

„Една от причините за посещението ми в Мали е, че както констатирахме, от дълго време прекарваме времето си, като гледаме другаде, докато често решенията са точно пред нас“, каза Де Тамбела и допълни, че „истинската революция“, извършена от Мали след завземането на властта от полковник Асими Гоита през 2020 г., е „вдъхновила“ новите лидери на Буркина Фасо.

Буркина Фасо, където бяха извършени два военни преврата през 2022 г., е обхваната от 2015 г. насам от спиралата на джихадистко насилие, което се появи в Мали няколко години по-рано и което се разпространи извън нейните граници.

Военната хунта, дошла на власт след последния държавен преврат от 30 септември 2022 г. и водена от капитан Ибрахим Траоре, неотдавна поиска от страната да си тръгнат 400-те френски войници от специалните сили, участващи в операция „Сабя“ и базирани в Уагадугу. Този сценарий, напомня за събитията в съседно Мали, където военната хунта, дошла на власт след два преврата през 2020 г. и 2021 г., изгони от страната френските войници, участващи в силите "Бархан".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфонсо

    15 5 Отговор
    И двете държави изгонифа франсета и кравари . Музикантите от Вагнер ги изритаха от там .
  • 2 Военен

    4 14 Отговор
    Русия и Вагнер поддържат от години насилието, военните и превратите в тези 2 страни от години точно заради богатствата им, които иска да заграби. Лавров неслучайно сега се опитва да ги обяви едва ли не за свои съюзници, но истината е съвсем друга. Тези хора се борят срещу джихадистите, подкрепяни и въоръжавани от Русия. Русия завладя и огромните газови находища на Сирия, което стана със съучастието на Тръмп, който изтегли американските войски в критичен за кюрдите момент. За съжаление лъжата у нас се нарича лъжа, точно както в Русия.

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Военен

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Военен":

    Лъжата се нарича истина.

    Коментиран от #4

  • 4 Така е

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Военен":

    Лъжата от коментара ти, ти я наричаш истина.
  • 5 Аха

    3 4 Отговор
    …ето кого са подкрепяли Вагнеровци, Джихадистите.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Джоко

    0 0 Отговор
    А кои се настаниха? Ония с цигулките и контрабасите ли?